Deli s prijatelji
Palme

Sobne palme zrasejo z leti precej visoko. Vendar pa je tudi med njimi nekaj takih, ki ne potrebujejo mnogo prostora. Takšna je garska palma (Chamaedorea elegans) z lepo pernatolistno krono. Četudi zrase po desetih letih do dva metra visoko, ne zavzema veliko prostora.

Palma - Chamaedorea elegans
Palma – Chamaedorea elegans

Ker ostane spodnji del debla gol, lahko pokrijemo vrhnji del posode z drugimi rastlinami. Chamaedorea uspeva najbolje pri temperaturi 12 – 18 °C, na svetlem, toda ne sončnem prostoru. Lepa je tudi veličastna palma (Rhapis excelsa). Sprva rase košato, pozneje napravi tanko steblo. Ker prenese nizko temperaturo, jo lahko postavimo na hladnejše stopnišče, uspevala bo celo v globoki senci, vendar slabo prenaša prepih.

Palme
Palme

Iz skupine Howea palm sta najbolj znani (Howeia belmoreana) in (Howeia forsteriana), ki izvrstno uspevata v enakomerno toplih prostorih.

Palma - Howeia belmoreana
Palma – Howeia belmoreana

Pritlikave Palme

Pritlikave palme (Chamaerops humilis), (Trachycarpus fortunei) so tudi hvaležne. Lahko jih imamo od novembra do maja v prostornih vežah ali v skromno ogretih sobah, poleti pa jih prestavimo na teraso ali pa na vrt. Za celoletno rast v sobi so primerne le mlade rastline.

V enakomerno toplih prostorih se dobro počuti kokosova palma. Kupimo jo kot dveletno rastlino.

Od datljevcev je največkrat možno dobiti kanarski datljevec (Phoenix canariensis). Poleti ga lahko pustimo na prostem ali v svetlih, zračnih prostorih. Prava datljeva palma je gornji podobna (Phoenix dactyiifera). Še lepša in ljubkejša je najmanjša datljeva palma (Phoenix roebelenii) ki je zelo hvaležna za tople prostore.

Vse palme so zadovoljne z malo svetlobe in dobro uspevajo, četudi so precej oddaljene od oken. Zalivanje je odvisno od sobne temperature, najboljša je deževnica. Presajati jih ni treba vsako leto. Mlajše rastline presadimo vsako drugo leto, starejše pa na 4 do 5 let. Zemlja naj bo mešanica listovke, ilovnate rušinke in gnojevke (iz tople grede). Važno je, da nasujemo na dno posode ali korita prodec ali drobne lončene črepinje, da bo dober odtok vode. Zemljo temeljito steptajmo.

Zadnje vpisani mali oglasi