Deli s prijatelji
Parfumi
Parfumi

Danes verjetno ni ženske, ki ne bi imela v svoji toaletni omarici vsaj enega parfuma. Parfumi in ostale dišave so že od nekdaj simbol in orožje strasti, zapeljevanja in poželenja. Danes obstaja na tržišču na stotine, če ne celo na tisočine različnih vonjav, kombinacij, a nas proizvajalci kljub temu še vedno radi presenetijo. Očitno je res, kar nekateri pravijo – omejitev neskončnih dišav je lahko samo nebo!

Kako pa je bilo včasih, kako so nastali prvi parfumi

Parfumi skozi zgodovino

Prvi parfumi so nastali dolgo pred našim štetjem, po nekaterih podatkih že 3000 let pred našim štetjem, v Indiji, kmalu zatem pa jih omenjajo tudi v Mezopotamiji. Tej parfumi so bili večinoma cvetličnih vonjav, po katerih je Daljni vzhod še danes prepoznaven, ki so jim primešali še različna zelišča. V primerjavi s tem delom sveta, so se prvi parfumi v Evropi pojavili relativno pozno, komaj na začetku 14. stoletja. K nam so jih prinesli popotniki in trgovci, ki so obiskovali te daljne kraje in lokalno občinstvo, predvsem nežnejši spol, se je nad majhnimi dišečimi stekleničkam seveda takoj navdušil.

Prvi evropski parfum

Kaj menite, kdo je izdelal prvi evropski parfum? So bili to Francozi ali Italijani? Hm, presenečeni boste nad odgovorom: prvi evropski parfum so izdelali Madžari in bil je namenjen njihovi kraljici Elizabeti. Izdelan je bil okoli l.1370 in je kmalu zatem zaslovel po Evropi kot Madžarska vodica, pravi razcvet parfumerije pa se je zgodil komaj v času renesanse, ko se je središče parfumske industrije premaknilo v Francijo, torej tja, kjer je tako ali drugače ostalo še danes.

Katarina Medičejska je kriva zato, da je Francija sploh spoznala parfume, obstajajo celo legende, da naj bi njej osebni ustvarjalec parfumov bil z njo povezan s skrivnim prehodom, po katerem ji je dostavljal parfume in nove recepture – vse zato, da so ostale formule strogo varovane.

Parfumi namesto osebne higiene

Ludvik XV je tisti, ki je dokončno populariziral uporabo parfumov. V 18. stoletju so tako bili parfumi predvsem zaščitni znak plemkinj in aristokratinj, visokega družbenega sloja torej, a morda iz napačnih razlogov, kot si jih želite predstavljati: parfumi so se v tem obdobju uporabljali predvsem zaradi tega, da so zakrili neprijetne telesne vonjave, 18. stoletje ni ravno znano kot stoletje higiene!

Parfumi, kot jih poznamo danes

Skladno s splošnim razvojem človeštva, se je spreminjal tudi odnos do higiene in parfumi so kmalu spet postali to, kot so jih poznali že stoletja: ne za prekrivanje človeških vonjav, ampak odkrivanje novih dimenzij in kombinacij vonjev. Nekateri najbolj znani proizvajalci parfumov so se pojavili na začetku 20. stoletja, njihovo ime pa živi še danes, še več, obstajajo parfumi, ki jih že več kot pol stoletja delajo po popolnoma enaki recepturi in veljajo za klasiko, ki si jo mora vsaka ženska privoščiti vsaj enkrat v življenju!

Napredovala je tudi tehnologija in parfumi so danes veliko bolj obstojni, kot so bili včasih, obstajajo taki, ki so brez živalskih sestavin in taki, ki niso testirani na živalih, veliko dišav je pridobljenih sintetično, kar omogoča tudi končno nižjo ceno in široko dostopnost parfumov. Pri tem vas moramo opozoriti le na to, da podobno kot pri drugih stvareh, morate biti tudi pri nakupu parfumov pozorni na sestavine v njih, saj so lahko nekatere izmed njih škodljive, zato vedno kupujte samo kakovostne parfume in se poskusite izogniti cenenim ponaredkom!

Zadnje vpisani mali oglasi