Deli s prijatelji
Brunfelsija

Brunfelsija je bila še pred leti priljubljena okrasna rastlina, danes pa smo nanjo popolnoma pozabili in jo lahko vidimo le še v botaničnem vrtu ali pri ljubiteljih.

Brunfelsija
Brunfelsija

Brunfelsija in Njen Izvor

Brunfelsija je že stara rastlina, saj so jo odkrili že pred več kot sto leti; njena domovina so tropski predeli Južne Amerike in Vzhodne Indije. Poznamo okrog petindvajset vrst, ki so jih botaniki uvrstili v družino razhudnikov (Solanaceae). Brunfelsije so drevesa ali grmovnice z velikimi enostavno oblikovanimi cvetovi, ki so modro vijoličaste barve. Ti so tudi najlepši okras rastline. V okrasne namene vzgajamo le nekaj vrst, najbolj razširjena je »Brunfelsia pauciflora«, ki je doma iz Brazilije. To je grmičasta rastlina, s temno zelenimi listi, ki so kožnati, podolgovati in na koncu priostreni. Cvetovi so okrog 5 cm veliki, modro vijoličaste barve. Pojavljajo se na koncu mladih poganjkov.

Brunfelsija je rastlina za svetle in tople prostore, saj je doma iz tropskih predelov, kjer je visoka temperatura in zračna vlaga. Podobne razmere ji moramo ustvariti doma, ko jo vzgajamo v lončku. Le tako bo lepo uspevala in bogato cvetela. Stoji naj na svetlem mestu, pri temperaturi okrog 20 do 25° C. Tako visoko temperaturo potrebuje brunfelsija predvsem med rastjo. V zimskem času, ko počiva, naj bo temperatura nekoliko nižja (od 15 do 18° C).

Brunfelsija in Razmnoževanje

Brunfelsijo razmnožujemo s potaknjenci. Vrtnarji jih režejo že januarja. V domačih razmerah jih režemo ob presajanju, to je konec marca, v začetku aprila. Sadimo jih v mešanico šote in peska. Imamo jih na svetlem mestu, kjer so zaščiteni pred močnim soncem. Najprimernejša temperatura za potaknjence je 25 do 30° C. Ko se ti po nekaj tednih ukoreninijo, jih posadimo v lončke, v mešanico listovke, vresovke, šote in peska. Ob dobri oskrbi bodo rastlinice že do jeseni zacvetele. Presajamo jih vsako pomlad v dobro pripravljeno in bogato zemljo, mešanico listovke, vresovke, šote, stare gnojevke, peska in po možnosti še roževine. V tej mešanici bodo rastline bujno rastle in bogato cvetele. Brunfelsijo zalivamo le z mehko vodo, ker slabo prenaša kalcij. Ker potrebuje visoko zračno vlago, je priporočljivo, da jo večkrat orosimo z mlačno vodo.

Za lepo rast in bogato cvetenje poskrbimo še z dognojevanjem z rudninskimi gnojili. V ta namen uporabljamo lahko številna gnojila, ki jih ponujajo naše trgovine, ni pa priporočljivo pretiravati. Zalivamo jih v dva do tritedenskih presledkih do meseca avgusta, nato pa prenehamo dognojevati. Brunfelsija je zelo lepa rastlina, dokler je mlada in so vse veje olistane. Ko pa je nekoliko starejša, izgubi liste, takšna ni več lepa. Zato imamo brunfelsijo tri do štiri leta, nato si vzgojimo novo.

Ker se cvetovi pojavljajo na koncu mladih poganjkov, je priporočljivo, da jo ob vsakem presajanju tudi nekoliko obrežemo. Tako dobimo bolj gosto in lepo oblikovano rastlino, ki bo tudi bogato cvetela.

Zadnje vpisani mali oglasi