Deli s prijatelji
Čebula

Nemara boste rekli, da o čebuli veste že vse, kar je treba in da je torej tale zapis odveč. Vendar mislim, da te dragocene in obenem poceni zelenjave še vedno ne znamo zadosti ceniti. Seznam jedi, pri katerih jo uporabljamo, je skoraj neskončen, prav tako pa ni malo jedi, za katere je čebula glavna sestavina.

Ste vedeli da čebula sodi k veliki družini lilij? V tesnem sorodu je s česnom, porom in drobnjakom. Pri čebuli sami pa ločimo poletno in zimsko sorto. Poletna čebula je doma iz Zahodne Azije, kjer so jo gojili že pred polnimi petimi tisočletji. Zimska čebula je doma iz Sibirije. Pri nas gojijo in prodajajo skoraj izključno poletno čebulo.

Čebulni gomolji so kar najbolj različnih velikosti.

Za kuho je treba vedeti, da so večje čebule milejšega okusa in zato bolj primerne za uporabo v večjih količinah. Sicer pa na okus vpliva tudi podnebje. V deželah, kjer je malo sonca, je čebula milejša. Čim bolj sončno je podnebje, tem bolj ostra je.

Če čebulo kupujemo, moramo znati prav izbrati. Čebula naj bo suha in trdna. Če pritisnemo vanjo s prstom, se ne sme vdati. To je posebno važno, kadar kupujemo za ozimnico. Mehka čebula bo zelo hitro neuporabna. Čebulo hranimo v suhem in zračnem prostoru, idealno je, če se temperatura suče med nič in plus štiri stopinjami celzija. Če je hladneje, bo zmrznila; če je topleje, bo začela poganjati. Razprostrta po policah ali povezana v majhne šope bo dobra čebula še popolnoma uporabna dočakala pomlad.

Čebula je zelo zdrava. Sto gramov očiščene čebule vsebuje 1g beljakovin, trohico maščob, 9g ogljikovih hidratov, veliko rudninskih snovi, predvsem kalcij in vitamine A, B1, B2 IN C.

Kalorij da 42.

Ima le dve slabi lastnosti: človeku, ki jo je jedel, nekaj časa neprijetno diši iz ust, tisti pa, ki jo reže, skoraj zagotovo joče.

 Z vami bom podelil nekaj koristnih receptov mamine kuhinje :

1. Piščanec s čebulo

  • 2 majhna piščanca (skupaj približno 1,5 kg)
  • sol
  • poper
  • curry
  • timijan
  • bazilika
  • 3 žlice olja
  • 1/2 l čiste mesne juhe iz koncentrata
  • 750 g rdeče čebule
  • šopek zelenega peteršilja

Navodila za pripravo:

Očiščena piščanca razrežemo na štiri dele, jih operemo, osušimo in natremo s soljo, poprom, curryjem, timijanom in baziliko. Segrejemo olje in kose na njem rjavo opečemo. Prilijemo juho in dušimo 20 do 30 minut. Dodamo olupljeno čebulo in dušimo naprej še 20 minut. Ko sta meso in čebula mehka, jed potresemo s sesekljanim zelenim peteršiljem. Zraven ponudimo riž.

2. Čebulna pogača

  • 250 g moke
  • 15 g kvasa
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 1/8 l mleka
  • sol
  • 30 g margarine
  • 100 g mesnate slanine
  • 1 kg čebule
  • 2 jajci
  • 1/8 kisle smetane
  • 1/2 žličke kumine
  • sladka rdeča paprika

Navodila za pripravo:

Moko presejemo v skledo. Kvas in sladkor umešamo s polovico mlačnega mleka. Prilijemo k moki in začnemo gnesti. Postopoma dodamo preostalo mleko, sol in 25 g stopljene, mlačne margarine. Stepamo toliko časa, da se začno na testu delati mehurji in da se loči od dna posode. Potem pustimo testo pol ure vzhajati. Čez pol ure ga še pregnetemo in damo v namaščen model za torte tako, da pokriva dno in stene. Slanino narežemo na kocke in jih opražimo v vroči ponvi. Na maščobi in slanini opražimo še olupljeno in na obročke narezano čebulo. Pražimo toliko časa, da postekleni. Jaci razžvrkljamo s kislo smetano, soljo, kumino in prapriko ter s tekočino prelijemo opraženo slanino in čebulo. To mešanico zdevamo na testo. Čebulno pogačo pečemo v segreti pečici pri srednji temperaturi približno 40 minut.

3. Čebula po italijansko

  • 750 g čebule
  • 2 žlici olja
  • 1 lovorov list
  • poper
  • sol
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 dl mesne juhe iz koncentrata

Navodila za pripravo:

Čebulo olupimo in narežemo na debelejše obročke. Segrejemo olje in čebulo opražimo, da svetlo porumeni. Dodamo sol, poper, lovorov list in paradižnikovo mezgo ter pražimo še nekaj minut. Prilijemo juho in pustimo da zavre. Potem plamen zmanjšamo, posodo pokrijemo in čebulo počasi dušimo 40 minut. Preden jo ponudimo, vzamemo ven lovorov list.

Če čebulo po italjansko pripravljamo v loncu na zvišan pritisk jo kuhamo vsega od 5 do 8 minut. Recept je doma iz okolice Bergama. Tam pripravljeno čebulo ponudijo s polento. Če torej kuhamo v loncu na zvišan pritisk in pripravimo zraven instant polento, imamo okusno kosilo gotovo v dobre četrt ure.

4. Čebula v omaki

  • 500 g čebule
  • sol
  • 30 g surovega masla ali margarine
  • 30 g moke
  • poper
  • sladka rdeča paprika
  • 1/8 l sladke smetane

Navodila za pripravo:

Čim manjše čebule olupimo in jih v slani vodi skuhamo skoraj do mehkega. Odcedimo. Iz maščobe in moke naredimo svetlo rjavo prežganje in ga zalijemo z dobro 1/8 l vode, v kateri smo kuhali čebulo. Posolimo in popopramo in omako počasi kuhamo 10 minut. V omako umešamo smetano in stresemo vanjo čebulo. Še enkrat segrejemo, vendar omaka ne sme več zavreti !

5. Čebulna omaka

  • 40 g slanine
  • 10 g masti
  • 3 velike čebule
  • 50 g moke
  • 1/2 l čiste mesne juhe iz koncentrata
  • ščepec kumine
  • ščepec sladkorja
  • sol
  • po želji limonin sok

Navodila za pripravo:

Slanino narežemo na majhne kocke in jih opražimo na segreti masti. Ko slanina postekleni, dodamo olupljeno in drobno sesekljano čebulo ter moko. Opražimo, da svetlo porjavi. Potem prilijemo juho, dodamo kumino, sol in sladkor ter kuhamo omako 10 minut. Kuhano precedimo in po želji okisamo z limoninim sokom.

6. Čebulni obročki

  • 6 velikih čebul
  • 170 g moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 jajce
  • približno 1/8 l mleka
  • dobrih 6 žlic olja

Navodila za pripravo:

Čebulo olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine. Zdaj rezine ločimo v obročke. Moko presejemo, dodamo sol, malo raztepemo jajce in mleko ter razžvrkljamo v tekoče testo. Obročke pomakamo v testo in jih ocvremo v olju, da zlato porumenijo. Obenem cvremo le nekaj obročkov. Ocvrte jemljemo iz olja s penovko in jih devamo na papirnato brisačo, da se malo odcedijo. Obročke šele nato posolimo.

Ocrte čebulne obročke ponudimo k polpetam ali k mesu na žaru.

Želim vam Bone apetit!

Najnovejši mali oglasi