Deli s prijatelji
Pygmea Rubis

Cvetovi lokvanjev se odprejo na vodni površini le v sončnih dneh. Pri nas in marsikje drugod po svetu imajo bogate vrste lokvanjev v vrtnarijah z vodnim rastlinjem in gotovo tudi manjši obhišni vrt intenzivneje zaživi s tolmunom in lokvanjem v njem.

Domače in Tuje Vrste

Botaniki poznajo kakšnih 40 vrst lokvanjev, ki domujejo v zmernem, subtropskem in tropskem podnebnem pasu. Brez izjeme so to prave vodne rastline, ki imajo na vodi plavajoče liste ter odprejo svoje čašaste cvetove neposredno na vodni površini ali pa jih peclji dvignejo celo nekoliko nad gladino. Rastline ne poženejo stebel, zato pa podzemni poganjki odebelijo v gomoljaste korenike.

Za vse tiste vrtnarje, ki so prisiljeni prezimovati lokvanje na prostem, so uporabne samo vrste in sorte, katerih naša zima ne more občutneje prizadeti. Pri nastanku takšnih sort ima pomembno vlogo prav naš beli lokvanj (Nymphaea alba).

Nymphaea alba
Nymphaea alba

Pomembni so uspehi žlahtniteljev, ki so delovali pri francoski podružnici M. Latour Marliac. Od tod so vse sorte s pristavkom ’Marliacea’. Globina vode, v kateri rastejo lokvanji, je prav pomembna; pritlikave sorte, kot je npr. ’Pygmea Alba’ ali ’Pygmea Rubis’, se zadovoljijo že s 15 do 30 cm globoko mlakužo, druge pa niso zadovoljne, če nimajo vsaj 120 cm globoke vode. Žlahtne sorte so podedovale od izhodiščnih vrst tudi zahteve glede globine vode in vsi dobri katalogi ne zanemarjajo tako pomembnega podatka, ki je odločilen za uspeh.

Pygmea Rubis
Pygmea Rubis

Lokvanji Kot Rezano Cvetje

Celo naše cvetličarne včasih ponujajo cvetove lokvanjev, za katere pa skoraj vedno lahko trdimo, da so bili »narabutani« na naravnih rastiščih. Vsekakor imajo prav pri lokvanjih poklicni vrtnarji velike možnosti za vzgojo rezanega cvetja, ki bi obogatilo klasično ponudbo. S sorazmerno majhnimi stroški si je ponekod mogoče opremiti vodno gredo z lepimi sortami, pa čeprav je številne potrebno prezimovati nekoliko bolj na toplem. Postopek, s katerim dosežemo, da ostane lokvanjev cvet odprt tudi v senci in v sobi, poznajo vsi cvetličarji.

Kako je Drugod

Pri nas je izbira lokvanjev kar velika, še več izbire pa imamo v naših sosednjih državah. Sortiment najlepših je dokaj obsežen in dovolj naj bo, da vemo, v kakšnih barvah si smemo predstavljati to plavajoče cvetje. Bela barva ne vzbuja prevelikega občudovanja, zato pa so že redkejše sorte z rumenim ali bakreno rdečkastim cvetjem. Tudi listje je lahko gladko zeleno, rdečkasto bronasto ali rjavo marogasto. Nekatere sorte so ob razcvetu rumene, pozneje pa postanejo bakreno rožnate. Nenavadno lepe so sorte z rožnatim cvetjem, pa naj bodo enojni ali polnjeni. Tudi rdeče sorte so lahko enocvetne ali polnjene, za plitke ali globlje vode; nekatere imajo cvetove znotraj rdeče, zunaj bele. Cvetni listi so ponekod široki, drugod spet ožji, da je razprt cvet videti kot vitka zvezda.

Tolmun v Vrtu

Vodne površine s svojo svetlikavostjo in dinamično zrcalnostjo vnašajo v vrt svojevrsten element življenja in nove dimenzije, kar se posebno močno čuti v manjših vrtovih. Voda ima v vrtni kompoziciji svojo pravo vrednost šele takrat, ko jo obrašča rastlinje ali če v vodi gojimo rastline, katerih sicer ne bi mogli občudovati v vrtu. Celo prav majhni tolmunčki, ki ne premorejo kaj prida več kot pol kvadratnega metra površine, so že dovolj veliki, da je vanje mogoče vsaditi sadiko lokvanja ustrezne sorte. Skupaj z drugimi domačimi in tujimi obvodnimi in vodnimi rastlinami je mogoče z malo posluha za lepoto in naravo ustvariti enkratne vrtne prizore.

Lokvanjev Cvet v Stanovanju

Odrezan lokvanjev cvet (ali list) potrebuje zelo veliko vode. Vendar to še ne pomeni, da bi posamični cvet ne učinkoval lepo že v manjši posodi. Pomembno je le, da vodna površina ni v celoti zakrita, saj je voda neločljiv organski del cveta samega. Kot prilogo k cvetju lahko uporabimo poleg lokvanjevega listja tudi zelenje drugih primernih rastlin, kot je streluša (Sagittaria sagittifolla) ali Cyperus alternifolius, celo poganjek živikaste kosmuljke (Chlorophytum comosum ’Variegatum’) se odlično poda k lokvanjevim cvetom. Prikrajšani peclji se večkrat radi obrnejo navzgor in s tem je oteženo sprejemanje vode ter trajnost cvetja je s tem omejena. Pomagamo si tako, da v konec peclja zabodemo žebelj, ki drži cvet v ravnotežju.

Voda je Več Kot Pol Življenja

Tudi za lokvanje je voda življenje. Te rastline dobro uspevajo le v stoječi ali zelo počasi tekoči vodi. Takšni tolmuni pa niso več ravno kristalno čisti. Da ohranjamo rastišče čisto in zdravo, ne smemo po mili volji menjavati vode, temveč je dovajamo samo toliko, kolikor je izhlapi. Reakcija vode mora biti rahlo kisla in če je potrebno, vzdržujemo takšno stanje na umeten način. V vodo potopimo s kislo šoto napolnjeno jutasto vrečo in stanje se bo občutno izboljšalo. Tudi živalski nepridipravi so lahko med lokvanji pravi nepridipravi. Kot redarje zato naselimo nekaj zlatih ribic, ki bodo zanesljivo zatrle marsikatero golazen.

Zadnje vpisani mali oglasi