Deli s prijatelji
Prezimovanje sivke in rožmarina

Bralka iz Ljubljane sprašuje, kako naj prezimi grmička sivke in rožmarina.

Sivka (Lavandula verra) in rožmarin (Rosamarinus officinalis) v Primorju lepo prezimita tudi na prostem, zlasti v nekoliko bolj zavetnih legah. Ob morju sta ta dva grmička brez nevarnosti, da bi ju prizadela pozeba, posajena v marsikateri vrt ali javno zeleno površino.

V ostali Sloveniji pa je zlasti rožmarin pa tudi sivka, stara posodovka, ki so jo že naši predniki pridno gojili. Vendar grmički sivke in rožmarina prezimijo, če so posajeni v lonce in nameščeni v najhladnejšem in svetlem delu stanovanja (stopnišče, hodnik, klet, garaža ali zaprt balkon in podobno).

Pomen tega je, da temperatura zraka za dalj časa ne pade pod ničlo. V toplem prostoru (nad 8 do 10 stopinj celzija) bodo grmički tudi pozimi odganjali pretegnjene poganjke in se izčrpavali. V temnem prostoru pa bodo odvrgli liste, vendar jih bodo spomladi zopet odgnali, če jih bomo močno porezali.

Če pa grmičkov nimate posajenih v loncih, ampak kar v zemljo v vrtu, potem bo najbolje, da jih izkopljete s koreninsko grudo (zemlja naj ostane ob koreninah nepoškodovana!) in jih pred zimo posadite v lonce in nato prezimite, kot smo opisali. Zimska zaščita z odejami, kot so slama, smrekove veje in podobno, bo v Ljubljani ob le nekoliko hudi zimi nezadostna.

Sorodna iskanja:

  • Rožmarin prezimovanje

Zadnje vpisani mali oglasi