Deli s prijatelji
Priprava zemlje pred pomladansko setvijo
Priprava zemlje pred pomladansko setvijo

Dnevi se zelo hitro daljšajo in postajajo čedalje toplejši, čeprav nas narava vsake dva dni obdaruje s padavinami. Vse rastline, ki so pred zimo ostale v zemlji, so se že prebudile, sokovi krožijo, torej je prišel čas, ko se moramo temeljito pripraviti na delo na vrtu. Priprava zemlje in gnojenje je temeljno opravilo v vsakem zelenjavnem vrtu. V tem članku boste spoznali, kako pripraviti tla in pametno gnojiti.

Vse gredice, ki smo jih čez zimo pokrili s polzrelim kompostom, travo ali raznimi drugimi rastlinskimi odpadki, razkrijemo in zemljo globoko prerahljamo, preden jo bomo pripravili za novo setev.

Rahljamo na različnih območjih, pri različnih strukturah zemlje je tudi pristop k rahljanju zemlje različen.

V glavnem zemlje ne lopatamo več. Zdaj je že dobro znano, da v zemlji v raznih plasteh živijo različni mikroorganizmi. V gornjih plasteh živijo tisti, ki potrebujejo za svoj obstoj in delovanje dovolj zraka, svetlobe in toplote, v spodnjih pa tisti, ki za svoj obstoj potrebujejo povsem drugačno okolje. Z vsakokratnim lopatanjem naredimo v zemlji pravi potres, saj ta mala bitja med seboj premešamo in tako povzročimo odmrtje enih in drugih. Več mesecev je potrebno, da se v zemlji zopet vzpostavi ravnotežje. Takrat pa navadno spet povzročimo nov potres. Praviloma naj bi se globoko »preobračala« le ilovnata in glinasta zemlja, dokler je še tako trda in pusta, da ne prepušča zraka in vlage. Vendar tudi te prsti ni treba več obračati, kadar postane dovolj rahla in obogatena s humusom.

Vrtičkarji zato namesto lopate uporabljamo rahljalne vile ali pa orodje, imenovano globoki rahljalnik. Nemci ga imenujejo »Zoucan« ali po naše mrjaščev čekan. To je kot srp zaokroženo močno železo, ki mu je na koncu privarjena ploščica, s pomočjo katere obračamo zemljo, kot bi jo orali, vendar se plasti med seboj ne premešajo.

Kako ravnamo z njim? Najprej zemljo očistimo plevela, nato jo posujemo z zrelim kompostom ali dobro uležanim hlevskim gnojem, biogreno ali kakšnim drugim organskim gnojilom ter jo z globokim rahljalnikom poševno prerahljamo na razdalji približno 15 cm. Globino rahljanja naravnamo po lastni želji, lahko tudi do 25 cm. Tako pripravljena zemlja ostane dlje časa rahla, gnoj pa ploščica rahljalnika potegne toliko v zemljo, kolikor je potrebno za mlado rast. Gredice pograbimo in posejemo. Priporočam vam, da semena ne zagrebete v zemljo, kot smo to delali običajno, temveč ga le posejte, ter en cm ali dva, odvisno od debeline semena, posujte s presejanim zrelim kompostom. Če lastnega komposta nimate, vam priporočam, da si nabavite deževniški kompost Biobrazda. S tem kompostom lahko dognojujete tudi čez leto, saj ga lahko daste neposredno na korenine rastlin, ki jih ne požge, temveč vzpodbuja rast in tvorbo cvetov ter plodov.

Preden boste sejali, vam priporočam še, da že zrahljano in pograbljeno zemljo še razkužite z domačimi pripravki. Za to lahko uporabite suho cvetje vratiča, ognjiča, rmana, čebuline in česnove liste, ne pozabite pa tudi na njivsko preslico. S tako gnojnico ali prevrelko ne boste gredic le razkužili in zavarovali nove rastlinice pred škodljivci in glivicami, temveč jo boste tudi hranilno obogatili in vzpodbudili delovanje talnih organizmov.

Kjer imate kislo zemljo, in se morda celo pojavlja mah, jo posujte še s kalcivitom. Tako bo zemlja še rahlejša, obogatena z vsemi za rast potrebnimi mikro in bioelementi in rudninami, kislost tal pa se bo normalizirala.

Če se vam zdi zemlja še prehladna, gredice, ki so pripravljene za setev, prekrijte za nekaj dni s črno folijo in temperatura prsti bo zelo hitro narasla na 8 do 10 stopinj Celzija. Tudi po setvi gredice pokrijete z rastočo folijo ali kovertanom, saj boste lahko mlado rast zalivali kar preko niju. Glede na možnosti lahko postavite tudi tunele. Tako tudi nenadni vdori hladnega zraka ne bodo škodovali.

Sorodna iskanja na temo – priprava zemlje pred pomladansko setvijo:

  • Priprava tal
  • Priprava zemlje
  • Priprava vrta
  • Priprava vrtnih tal
  • Priprava gredic na novo sezono
  • Spomladanska priprava tal v vrtu

Zadnje vpisani mali oglasi