Deli s prijatelji
Sadni sok
Sadni sok

S pravilno predelavo lahko izkoristimo dobrote, ki nam jih daje narava. Sami si doma pripravimo okusno brezalkoholno pijačo – sadni sok.

Sadni sok
Pripravimo sadni sok

Zrelo in zdravo sadje (jabolka, hruške, grozdje) dobro operemo. Vse nagnite plodove odstranimo. Prostor, kjer bomo stiskali sadje, mlin, stiskalnico in posodo dobro pomijemo in pustimo, da se voda odcedi.

Sadje zmeljemo in stisnemo v večjo posodo. Če menimo, da je ostalo v tropinah še kaj soka, tropine premešamo in jih ponovno stisnemo.

Svež sok lahko nekoliko žveplamo; če želimo, da bo bister in boljšega okusa, dodamo na 10 litrov soka 10 gramov pektolitičnih encimov. Po dvanajstih urah se sok zbistri.

Pretočimo ga v posodo, v kateri ga segrejemo na 80°C. Še topel sok nalijemo v steklenice in jih dobro zamašimo. Da povsem preprečimo dostop zraka v steklenice, uporabljamo gumijaste zamaške, ki smo jih prej dobro oprali ali celo prekuhali.

Tako konzerviran in ustekleničen sadni sok lahko čaka v shrambi tudi več let.