Deli s prijatelji
Razlika rasti med psom in človekom

Znano je dejstvo, da velja eno leto človeškega življenja za sedem pasjih. Psu je narava odmerila v povprečju približno 14 let življenja. Toda v primerjavi s človekom pes mnogo prej odraste. Z 18 meseci ga štejejo že za odraslega, medtem ko človeško bitje pri desetih letih ni zakorakalo niti v puberteto.

Oglejmo si nekaj bistvenih značilnosti za prve tedne v življenju psa in znova se bomo prepričali, kako hitro odrašča ta žival.

Prve dni in tedne so mladiči seveda nerodni in igrivi. Zanimivo pa bo, če si bomo ogledali, kako nastaja iz negodnega mladiča kaj kmalu pravi pes, z vsemi posebnostmi svoje pasme.

Prvih 14 dni je pes droben kosmatinček z zaprtimi očmi in ušesi. Ves dan prespi. Zbudi ga samo lakota, pije in pije, prav kot dojenček človeškega rodu.

V tretjem tednu se mu odpro oči in ušesa, razvije čut za vonj, z nosom odkriva okolico. Z majavimi tačkami poskuša prve korake in z miganjem repka kaže veselje do življenja. Po malem začenja tudi že renčati in boječe lajati. Najprej še precej obotavljivo, sčasoma pa vedno glasneje.

Med 4. in 7. tednom je veliko obdobje učenja. Kinološki strokovnjaki trdijo, kar bomo z učenjem zamudili v tem času, ne bomo mogli pozneje več nadomestiti.

Ti tedni so zelo pomembni za razvoj značajskih lastnosti pri psu. Tedaj se izoblikuje njegov značaj in obnašanje do človeka.

Med 8. in 10. tednom se pes razvije kot socialno bitje. Tedaj se nauči živeti z drugimi živalmi in z ljudmi. Mladič sistematično spoznava okolje in prepozna, prizna svojega gospodarja. Dostopen je za grajo in pohvalo.

Med 13. in 16. tednom se pri manjših pasmah zaključi telesni razvoj, pri večjih pa traja lahko vse do starosti dveh let. Pes mora tedaj že biti naučen, da ne opravlja potrebe v sobi. Dobro mora vedeti, kdo je gospodar v hiši.

Od sedmega meseca dalje že začuti »ljubezenske« potrebe. Pes je torej odrasel, čeprav še ni »rešen« mladostnih neugnanosti. Šele ob koncu drugega leta starosti je pes popolnoma odrasel tudi v vedenjskem pomenu in vzgojni ukrepi postanejo odveč.

Zadnje vpisani mali oglasi