Deli s prijatelji
Ayloster

Vsaka kakteja je lepa in zanimiva, vsaka vrsta po svoje zbuja pozornost ljubiteljev teh rastlin. Obstoja pa veliko dejavnikov, ki v veliki meri vplivajo na zbirateljstvo določene vrste. Taki dejavniki so npr. velikost rastlin, njihova odpornost proti boleznim in škodljivcem, kakšne rastne in podnebne pogoje zahtevajo, sposobnost cvetenja itd.

Kaj bomo zbirali iz velike družine kaktej?

Da bi si olajšali zbiranje, navedimo najzanimivejše in najbolj razširjene vrste.

Južnoameriška rebucija

V zbirkah so najbolj pogoste okrogle in nizke kakteje. Med te sodijo tudi južnoameriške rebucije. Zaradi razširjenosti in priljubljenosti bomo označili rod rebucij.

Rebucije sodijo med nezahtevne in zelo odporne kakteje. Dobro uspevajo in ne potrebujejo posebnega sončnega mesta. Povsem so zadovoljne, če imajo nekaj ur sonca zjutraj ali popoldne.

Žgočega opoldanskega sonca ne marajo, zato jih pred njim zaščitimo. Pred hudo sončno pripeko kakteje v stanovanju najbolje zaščitimo s svilenim papirjem, v steklenjaku ali topli gredi pa z običajnimi senčili.

Rebucije in njim sorodne in podobne aylostere so lepe, drobne rastlinice okrogle oblike. Njihova posebnost je v tem, da spomladi, brž ko jih prenesemo na poletno bivališče, poženejo cvetove z najbolj spodnjega dela, skoraj pri tleh.

Rebucije in cvetovi

Cvetovi se odpro kot v venčkih. Zato jih presajamo že avgusta, da se dobro ukoreninijo in da jih spomladi s presajanjem ne bi po nepotrebnem oslabili.

Lončki za okrogle kakteje naj bodo le malo večji kot je premer rastline.

Rebucija - kakteja za začetnika
Rebucija – kakteja za začetnika

Kakteje pripravimo za presajanje tako, da jim povsem izsušimo zemljo. Iz prsti jih vzamemo vsaj 14 dni pred presajanjem. Staro prst s ščetko previdno odstranimo s koreninic. Pazljivo odstranimo tudi posušene, nalomljene ali bolne korenine.

Če so korenine predolge, jih skrajšamo; biti morajo nekoliko krajše kot je globina posode, v katero jih bomo posadili. Tako pripravljene kakteje pustimo v suhem in toplem prostoru, da se rane na koreninah zacelijo. Posadimo jih šele po 14 dnevih mirovanja.

V zbirki med drugimi vrstami kaktusov rebucije lahko pri površnem opazovanju spregledamo. Razcvetelo rebucijo pa opazimo že od daleč tudi v veliki zbirki najbolj nenavadnih kaktusov.

Rebucije cveto namreč z razmeroma velikimi, v glavnem z rdečimi ali rumenimi cvetovi svežih, veselih odtenkov, da bi jih lahko imenovali optimistične kakteje.

Cveto bogato in zgodaj. Pogosto zacveti že enoletni sejanček, številni cvetovi rastlino povsem prekrijejo.

Mnoge kakteje odpro cvet samo enkrat, včasih le za dve ali tri ure.

Rebucije imajo to prednost, da njihovi cvetovi vzdržijo nekaj dni. Ko prvi cvetovi odcvetijo, se odpre šopek nadaljnjih cvetov.

Odcvetanje in odpiranje novih cvetov se pri odraslih rebucijah nadaljujejo mesec ali šest tednov.

Kakteje iz rodu rebutia in aylostera izvirajo iz gorskih leg severne Argentine in južne Bolivije. V naravi so tako prilagojene svojemu okolju, da jih ne opazi niti oko izkušenega ljubitelja kaktej.

Izdajo jih šele očitni cvetovi. Na videz pusto, sivo, kamnito pobočje Kordiljer se ob sončnem vzhodu obarva rdeče ali rumeno; odpro se številni cvetovi drobnih rebucij.

Vrste rebucij

  • Rebucija minuscula – Bledo zelena, okoli 5 cm velika, cvete zgodaj z ognjeno rdečimi cvetovi.
  • Rebucija grandiflora – Malo večja in ima relativno velike karminasto rdeče cvetove.
  • Rebucija senilis – Ima več varietet, ki so gosto obdane z belimi bodicami. Cvetovi so rdeči.
  • Rebucija marsonerii – Ima rjave ščetinaste bodice in velike kanarčkovo rumene cvetove.
  • Rebucija violaciflora – Sodi k najmanjšim vrstam. Ima nežne rumeno rjave bodice in svetleče rožnato vijoličaste cvetove.

Vrsta rebucij ali ayloster ne bi smela manjkati v nobeni zbirki kaktej.

Zadnje vpisani mali oglasi