Deli s prijatelji
Redkev - Staro Domače Zdravilo

Prvotna domovina redkve je Mala Azija. Redkev so od tam prenesli v Egipt, kjer so jo po poročilu Herodota dajali tlačanom, ki so gradili Keopsovo piramido. Poleg redkve so dobivali tlačani k hrani tudi čebulo in česen.

Tudi Grki so poleg čebule dobro poznali redkev. V delfijskem templju so ji dajali največje priznanje. Kot najboljšo zelenjavo so jo tako visoko cenili, da so jo v zlatu upodobljeno vsako leto darovali bogu Apolonu.

Ime redkev je iz latinske besede »radix« – korenina. Tako so jo imenovali tudi Rimljani, ko so jo v času kraljev prinašali v Nemčijo.

V 16. stoletju je redkev opisana že v vseh zdravniških knjigah kot zdravilo. Najbolj je bila cenjena črna redkev. Redkev sodi v družino križnic kot tudi gorčica, zelje in ogrščica. Listi redkve vsebujejo glykoside gorčičnega olja, v gomolju pa žveplo vsebujoče olje z gorčičnimi olji. ‘Listi imajo več vitaminov kot gomolj’.

Redkev - Staro Domače Zdravilo
Redkev – Staro Domače Zdravilo

In po Čem je Redkev Znana

Redkev je znana kot staro domače zdravilo in ljudsko zdravilo proti boleznim žolča in proti kašlju. Z novimi raziskavami so dokazali, da sok ugodno učinkuje pri bronhitisu.

Da dobijo sok, redkev olupijo, zribajo in nato stisnejo. Če svež sok nekaj ur stoji, izgubi svoj oster okus. Stati pa mora na zelo hladnem mestu ali v hladilniku. Pred uporabo ga nekateri mešajo s sladkorjem. Tudi sluz lanenega olja je dober dodatek, ker omili oster okus. Na ta način ga lahko pripravi vsaka gospodinja. Iz srednje velike redkve dobimo približno četrt litra soka, kar zadostuje za en dan. To količino pijemo v več obrokih. Da bo učinek boljši, pijemo 4 do 5 dni, nato prenehajmo za 2 do 3 dni. Vsekakor pa priporočajo, da opravljamo kuro z redkvinim sokom dalj časa. Mnoge raziskave so dokazale, da učinkuje redkvin sok posebno pri lenivosti črevesja oz. proti zaprtju.

Zadnje vpisani mali oglasi