Deli s prijatelji
Rezano cvetje
Rezano cvetje

Na več načinov poskušamo obdržati rezano cvetje v vazah dalj časa sveže: nekateri hvalijo bakren denar, češ da baker preprečuje rast in razvoj alg in bakterij v vodi, druga sredstva so še borova kislina, klorhidrat, srebrov nitrat itd., tudi za sladkor je precej priporočil. In koliko resnice je v tem?

Med različnimi raziskanimi snovmi so številne, ki ovirajo rast bakterij, alg in gliv v vodi, vendar pa hkrati ne pomagajo obdržati cvetja v vazah dalj časa svežega. Uspeh pa so dosegli, če so omenjenim snovem dodali sladkor.

Rezano cvetje in prva spoznanja

Še vedno namreč ne poznamo vseh dejavnikov, ki učinkujejo na življenjsko dobo rezanega cvetja v vazi. Prva spoznanja so dosegli s poskusi o vplivu fiziološko razgradnih procesov v cvetju na vzdržljivost cvetja. Tako so iz listov vrtnic izvlekli polifenole, ki zastrupljajoče delujejo na cvetje. Glede odvisnosti med naravno obstojnostjo in ugotovljenimi količinami polifenola so ugotovili velike razlike med posameznimi sortami. Večje količine polifenola skrajšujejo življenjsko dobo vrtnic. Omenjene kemijske spojine le tedaj pozitivno učinkujejo na vzdržljivost cvetja, če je le to imelo v rastlinjakih najugodnejše rastne razmere: dovolj svetlobe, toplote ter ustrezno preskrbo z vodo in hranili. Pomembna sta tudi čas in način rezanja pred prodajo in preden damo cvetje v vazo. Tudi ekološko podnebne razmere imajo določen vpliv.

Pri sredstvih za podaljšanje obstojnosti cvetja v vazah, ki so naprodaj, je težava v tem, da se rezano cvetje različno odziva na količino sladkorja, odvisno predvsem od vrste in sorte. Dalije, npr. vzdržijo dolgo v vodi tudi brez sladkorja, nageljni pa so zelo hvaležni za sladkor, in to v večjih količinah. Tudi tulpe se bolje obdržijo v vodi s sladkorjem, vendar je zanje odločilen dejavnik temperatura.

Zaradi mnogovrstnosti rezanega cvetja si prizadevajo izdelati sredstvo, ki bi bilo uporabno za vse vrste in skupine cvetja ali za posamezne dragocene cvetice (za orhideje). Za mimoze so že izdelali posebno sredstvo.

Rezano cvetje ter uspešni poskusi

V kmetijsko raziskovalnem in pospeševalnem zavodu so delali poskuse s tekočim sredstvom Compo – Blumenfrisch (CBF), ki ga dodajo 20 ml na liter vode. Poskusi z nageljni, vrtnicami, s krizantemami, gerberami in s frezijami različnih sort so bili uspešni, razen pri gerberi, kjer so bili zelo različni.

Najvidnejši uspeh je bil pri nageljnih: že tako dobro vzdržljivost so še podaljšali za sedem do devet dni. Nekateri cvetovi so bili še po sedemnajstih dneh popolnoma sveži. Poleg tega je bilo tudi razcvetanje boljše. Cvetni listi so bili večji kot pri nageljnih, ki v vodi niso imeli dodatka, cvetovi so bili polnejši, čašni listi se niso raztrgali. Vse to je zanesljivo posledica večjega dotoka vode s sladkorjem in vpliv le tega na čvrstost tkiva. Krizanteme, posebno sorta Tokio gelb, so po dodatku CBF še naprej cvetele, tudi popki so se z majhnimi izjemami razcvetali. Pri krizantemah so listi razmeroma zgodaj rumeneli in se posušili, pri tem cvetovi niso kazali znamenj venenja. Pojav ni bil pri vseh sortah enako izrazit.

Tudi pri vrtnicah so se pokazali ugodni vplivi pripravka CBF na trpežnost cvetov v vazi. Cveti so bili pri sorti Zorina občutno enotnejši kot pri sorti Baccara. Vsi cveti so se popolnoma razcveteli, cvetni listi so bili čvrsti, barva lososno rdeča s poznim znakom modrenja. To so bile poglavitne značilnosti poskusa z Zorino. Vrtnice so zdržale v vazi 4 do 5 dni dalj kot brez dodatka pripravka CBF.

Sorodna povezava:

Sorodna iskanja:

Zadnje vpisani mali oglasi

2 KOMENTARJI

  1. Velike skrivnosti “majhnih” mojstrov :-). Že dalj časa berem vaše članke in moram reči da sem postal velik ljubitelj vašega bloga.

    Lp, Sandi

Comments are closed.