Deli s prijatelji
Sadna kupa
Sadna kupa

Sadno kupo ponudimo kot samostojen posladek ali na koncu obeda, včasih tudi večerje. Sadna kupa je sestavljena zelo različno. V glavnem prevladuje sadje ali pa je le ena izmed sestavin. Te so navadno tudi bolj nasitne. Krasimo jo s stepeno smetano.

Serviramo jo največkrat v pecljatih kozarcih z visoko valjasto ali kelihasto čašo, pa tudi v nizkih in širokih. Sadna kupa mora biti sveže pripravljena, ker sadje hitro oksidira in porjavi. Oksidiranje nekoliko zavremo, če sadje že med pripravo pokapamo z limono. Na mizo damo le dobro ohlajeno sadno kupo, da ima pravi okus. Poleg smetane jo okrasimo še s posameznimi sadeži, celimi ali dekorativno narezanimi.

Sadna kupa je hitro pripravljena sladica, ki jo le sestavimo iz surovih, delno tudi kuhanih in pečenih živil, kot so kuhan riž, biskviti, piškotki in podobno.

Borovničeva sadna kupa z rižem

  • 3 skodelice mleka
  • nekaj zrn soli
  • prav malo ingverja
  • 1 skodelica okroglo zrnatega riža
  • 2 žlici sladkorja
  • sok 1 pomaranče
  • malo pomarančne lupinice
  • 1/2 kg svežih ali zmrznjenih borovnic
  • 1 – 2 dl sladke smetane
  • malo sladkorja

Opran riž zakuhamo v vrelo in malo soljeno sladkano mleko, ki smo ga odišavili z ingverjem. Pokrito naj se počasi kuha 25 – 30 minut. Nato riž odstavimo, zamešamo vanj pomarančni sok in malo naribane lupinice. Postavimo ga s posodo vred v mrzlo vodo, da se hitreje ohladi. Med hlajenjem ga večkrat premešamo, da se po vrhu ne naredi kožica. Medtem posladkamo borovnice in jih pustimo pokrite pol ure. Nato sadno kupo sestavimo. V visoke pecljate kozarce damo najprej plast borovnic, pokrijemo s plastjo riža in to ponavljamo. Po vrhu bogato okrasimo s stepeno smetano in izbranimi borovnicami. Postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se dodobra ohladi. Namesto borovnic vzamemo lahko vsako drugo jagodičje. V hladilniku ga brez skrbi hranimo dan ali dva.

Malinova ali jagodova sadna kupa

  • 10 – 15 dag naribanega šarkeljna ali piškotnih drobtin
  • 5 dag naribane čokolade
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1/2 kg malin ali jagod
  • 7 dag sladkorja
  • ¼ l smetane
  • malo sladkorja
  • nekaj jagod za okras
  • čokoladni ostružki

Visoke pecljate kozarce oplaknemo z mrzlo vodo. Na dno damo plast posladkanih malin ali jagod, potresemo z mešanico drobtin, čokolade in vanilijevega sladkorja. Pokapamo s smetano, ki ji lahko primešamo še sok, ki se je nabral pri jagodah med sladkanjem. Po vrhu nabrizgamo stepeno in sladkano smetano. Okrasimo s čokoladnimi ostružki in jagodami. Če se nam zdi, da so drobtine presuhe, jih pokapamo še z lahkim, nekoliko sladkanim vinom. Pripravljeno sadno kupo postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Ribezova sadna kupa s skuto

  • 112 kg svežega, dobro zrelega ribeza
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici medu
  • 25 – 35 dag skute
  • 1 dl mleka
  • malo cimeta
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 2 dl smetane
  • nekaj grozdičev za okras

Ribez operemo, odcedimo in nato z vilicami osmukamo. Potresemo ga s sladkorjem, premešamo in postavimo pokrito na hladno za pol ure.

V drugi posodi zmešamo med, z vilicami razmečkano ali tudi pretlačeno skuto, cimet, vanilijev sladkor in mleko. Mleko dodajamo previdno, če je skuta mokra, ga je treba veliko manj, kot če je suha in malo mastna. Mleko zamenjamo lahko tudi z jogurtom. Vse skupaj žvrkljamo tako dolgo, da postane kremasto. Sedaj kupo zložimo. V visoke kozarce razdelimo menjaje ribez in skuto. Po vrhu okrasimo s stepeno in sladkano smetano ter ribezovim grozdičem ali posameznimi jagodami. Postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Enako pripravimo to kupo tudi z drugim jagodičjem, kot so jagode, borovnice, maline. Vrtne jagode razrežemo na polovice.

Tribarvna sadna kupa

  • 4 kozarčki svežega jogurta
  • 1 žlica kakava
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 limona
  • 1 žlica sladkorja
  • 114 kg vloženih ali svežih češenj ali višenj
  • 1 do 2 žlici sladkorja
  • 4 žlice kokosovih kosmičev ali moke
  • 1 dl stepene smetane
  • čokoladne mrvice ali ostružki

V jogurt enega lončka zamešamo mešanico kakava in sladkorja, v drugi lonček mešanico sesekljane limonine lupinice in sladkorja, v tretji pa zmiksane ter sladkane češnje ali višnje. Zadnji lonček pa naj ostane kar naraven, brez dodatka. Kokosove kosmiče ali moko na suho malo prepražimo, da rahlo porumeni.

V večje kelihaste kozarce zložimo po plasteh različno pripravljene jogurte. Vmes potresamo prepražen kokos. Okrasimo s stepeno smetano in celimi češnjami ali višnjami. Potresemo s čokoladnimi mrvicami ali ostružki. Postavimo v hladilnik, da se ohladi. Če je jogurt, ki mu primešamo češnje, preredek, ga zgostimo z drobtinami ali neprepraženo kokosovo moko.

Smetanova sadna kupa

  • 4 dl sladke smetane
  • malo sladkorja
  • za noževo koničko žafrana
  • 2 pomaranči
  • 5 dag sladkorja
  • malo konjaka ali ruma
  • 6 – 8 žlic vloženih češenj
  • 15 do 20 drobnih kokosovih piškotkov
  • nekaj celih češenj za okras

Smetano stepemo in sladkamo ter še malo stepamo, primešamo ji žafran ter malo naribane pomarančne lupinice. Pomarančne krheljce očistimo bele kožice, lahko jih tudi zrežemo na kocke ali pa pustimo cele. Češnjam izločimo koščice in pokapamo z rumom ali konjakom, za otroke raje s pomarančnim sokom ali lahkim belim vinom. Sadno kupo zložimo takole: V pecljate visoke kozarce damo na dno menjaje pomaranče in češnje. Vmesne prostore zapolnimo s stepeno smetano. Z njo okrasimo sadno kupo tudi po sadju. Po smetani razdelimo drobne kokosove piškotke, v sredo pa postavimo celo češnjo. Ohladimo v hladilniku in nato ponudimo.

Namesto kokosovih piškotkov lahko uporabimo tudi druge piškote, kot naprimer otroške ali vafeljne. Te pa zataknemo v sadno kupo šele tik preden jo damo na mizo, da se ne razmočijo. Na vsako sadno kupo računamo tri.

Pa dober tek :-)

Deli s prijatelji
Prejšnji članekKune na naših tleh – vloga kun v naravi
Naslednji članekPogojno užitne gobe
Sem delček nečesa, sem delček nekoga, sem delček ustvarjalnosti in sem delček požrtvovalnosti. Sem spletni "zasenjak", ki se posveča spletni prodaji različnih izdelkov, iskanju poslovnih "niš", učenju različnih script, SEO optimizaciji in spletnemu trgovanju na splošno. Sem blogerski odvisnež in kar je najbolj pomembno, sem ustanovitelj KupimProdam.si oglasnika. Tematika, ki sem jo izbral, je namenjena širši populaciji ljudi, saj pišem o meni najbolj priljubljenem rastlinskem in živalskem svetu. Članki večinoma nastajajo spontano, občasno pa se najde kakšna ideja tudi na spletu, ali po kakšni dobri razpravi s prijatelji.