Deli s prijatelji
Črni ribez
Črni ribez

Črni ribez odganja zgodaj spomladi, zato je jesenski čas za presajanje najbolj primeren. Črni ribez sadimo kot čisti nasad in ne med sadno drevje. Ravno takrat namreč, ko zori ribez, škropimo sadno drevje s strupenimi pripravki.

Kakšna naj bo zemlja

Črni ribez sadimo le v globoko njivsko ali vrtno zemljo, bogato s hranilnimi snovmi. Če smo s poprejšnjo laboratorijsko analizo ugotovili, da je le teh malo, zemljo nekaj tednov pred sajenjem ribeza založno pognojimo s fosforjevimi in kalijevimi gnojili.

Ko nato zemljo preorjemo ali prekopljemo kakih 45 cm globoko, ponovno potrosimo po površini še nekaj omenjenih gnojil.

Tla, v katera bomo sadili črni ribez, naj bodo rahlo kisla in srednje težka. Lahko so peščeno ilovnata ali celo ilovnata tla, ki zadržujejo vlago. Vemo, da je ribez doma v hladnejših krajih in mu ne ugaja preveč sončna lega. Kljub temu pa je občutljiv za pomladanske pozebe.

Zato ga sadimo na rahlo gričevnatem svetu, in to na legah, kjer se ne zadržuje hladen zrak.

Kako ga sadimo

Sadike črnega ribeza, ki naj bodo, če le mogoče, dveletne, polagamo v dovolj velike jame, in sicer tako, da lahko korenine enakomerno porazdelimo. Korenin ne krajšamo, odrežemo le morebitne poškodovane dele.

Dveletne sadike črnega ribeza hitreje zarodijo kot enoletne. Sadik sicer ni težko vzgojiti doma s potaknjenci, vendar pa je odbiranje dobrih potaknjencev zelo zahtevno delo, zato priporočam, da sadike kupite.

Prvorazredne sadike imajo goste korenine in dva enoletna poganjka, debela poldrugi ali kar dva centimetra.

V večji ribezov nasad sadimo dve sorti, in sicer osnovno sorto in nekaj grmov sorte opraševalke; v manjšem nasadu pa tega ne delamo; sadimo eno samo sorto.

Če bomo oskrbovali nasad ročno, sadimo vrste 3 m vsaksebi, med grmi pa naj bo razdalja 1,5 do 2 m. Pri vrstah z bujnejšo rastjo bomo medvrstno razdaljo povečali za pol metra (torej 3,5 m). Za strojno obdelavo ribeza razširimo vrste, kjer bo vozil traktor, še za 1 do 2 m.

Sorte črnega ribeza pri nas

Najzgodnejši sorti črnega ribeza, ki ju priporočam za vsa pridelovalna območja v Sloveniji, sta rosenthal in silvergieters. Obe dozorevata že konec julija in dobro rodita. Grmi so močne rasti, srednje odporni proti boleznim, vendar občutljivi za pomladanske pozebe.

Plodove rosenthala uporabljamo za predelavo, silvergieters pa je primeren tudi za svežo porabo, saj so njegovi grozdi sočni in sladki, kisline imajo manj od rosenthala. Jagode obeh sort dozorevajo vse hkrati.

V vlažnejših območjih in na zelo globoki zemlji priporočajo saditev srednje zgodnje sorte holandski boskop, ki dozoreva 4 do 5 dni za rosenthalom. Ta sorta je najbolj razširjena na Gorenjskem.

Grm je zelo bujne rasti, srednje odporen proti boleznim. Jagode v grozdih ne dozorevajo hkrati. Njihovo meso je sočno, sladko kiselkastega okusa. Uporabljamo ga za predelavo.

Tudi Wellington je srednje zgodnja sorta, bujne rasti in dobre rodnosti, vendar občutljiva za listno pegavost. Uspeva v manj vlažnem podnebju in jo zato pridelujejo na Štajerskem.

Grozde ima srednje dolge, jagode v njih pa dozorevajo postopoma. Pozna sorta črnega ribeza goliath dozoreva teden dni za rosenthalom. Ker cveti pozneje, uide pomladanski pozebi. Grmi so srednje bujne rasti, vendar pa potrebujejo zelo dobra tla; občutljiva je za klorozo.

V kratkih grozdih ribeza sorte goliath dozorevajo debele jagode neenakomerno in imajo prijeten okus. To sorto sadimo v manjših nasadih v vseh pridelovalnih okoliših črnega ribeza.

Najkasneje dozoreva pri nas priporočena sorta daniel’s september, sredi meseca julija. Grozdi so srednje dolgi, jagode dozorevajo vse hkrati. Ta sorta je precej bujne rasti in dobro rodi. Tudi proti boleznim je dokaj odporna. Primerna je za vsa pridelovalna območja v Sloveniji.

Zadnje vpisani mali oglasi