Deli s prijatelji
Siljenje čebulic

Hijacinte, tulipani, narcise, žafrani, amarilisi, lilije, anemone so rože čudovitih barv, ki pa imajo to sposobnost, da jih lahko pripravimo do cvetenja tedaj, ko vse druge rastline počivajo. Postopek, s katerim spodbudimo rastlino k cvetenju v nepravem času (zunaj njene vegetacijske dobe), imenujemo siljenje čebulic in v bistvu sploh ni težak. Če smo le nekoliko natančni in previdni, lahko v stanovanju ustvarimo pomlad v času, ko je zunaj še mračno in mrzlo.

Vse te rastline so zelnate trajnice. V neugodnih razmerah (v suši ali pa pri nas pozimi) se jim posušijo nadzemni deli, ugodno vegetacijsko dobo pa pričakajo s podzemnimi organi. To so korenike, gomolji ali čebulice, ki imajo rezervne snovi, le te pa ob ugodnih pogojih omogočijo hiter razvoj novih poganjkov. Prav to njihovo lastnost izkoriščamo pri siljenju.

Za siljenje čebulic moramo izbrati le kakovostne čebulice (velike, brez brazgotin in ran). Med rastjo moramo nadzirati temperaturo in svetlobo, tako da rastlini ustvarimo pomladanske pogoje. Čebulice, gomolje in korenike (naprej bomo imenovali vse skupaj čebulice) ne moremo siliti več kot eno leto, pač pa jih naslednje leto lahko posadimo na vrt in rastlina bo cvetela spet v njeni pravi vegetacijski dobi.

Čebulice lahko silimo v različnih medijih, najlažje pa jih seveda v zemlji.

Siljenje čebulic v zemlji

Za rastlino je najboljši glinen lonček. Njegova velikost je odvisna od velikosti čebulice, mora pa biti čist in na dnu naj ima luknjo. V lončku moramo poskrbeti za dobro drenažo, da čebulice ne zgnijejo. Zato na dno lončka položimo konkavno črepinjo, da lahko odteka odvečna voda.

Zemljo sestavimo iz dveh delov vrtne zemlje in enega dela šote. Čebulice zakopljemo v zemljo tako, da iz nje gleda vrh čebulice. Pri zalivanju moramo biti zelo previdni, zato zemljo namočimo tako, da lonček postavimo v posodo z vodo. Čez nekaj časa, ko voda odteče iz lončka, rastlino postavimo v hladen in temen prostor, najbolje v klet.

Ko se čebulica ukorenini (približno po dvajsetih, tridesetih dneh), z roko sežemo pod čebulico in potipamo, če so že pognale koreninice. Potem ga prenesemo v toplo sobo oziroma v prostor, v katerem bomo imeli cvetočo rastlino. Lonček pokrijemo še za toliko časa, da rastlina pogleda iz zemlje.

Gojenje čebulic v vodi

Večje čebulice je mogoče gojiti tudi v vodi (najboljše uspevajo hijacinte). Za tak način gojenja uporabimo posebne kozarce, ki imajo podobno obliko kot podstavek za jajce. Čebulico položimo na vrh kozarca, korenine pa se širijo v vodo; le-to natočimo do čebulice in jo dodajamo le toliko, kot je izhlapi. Nekateri gojitelji položijo na dno kozarca oglje, da je voda dalj časa čista. Postopek je bolj ali manj podoben siljenju čebulic v zemlji.

Gojenje čebulic v produ in vodi

V posodo stresemo približno pet centimetrov čistega proda. Posoda naj bo toliko visoka, da bo ostalo do roba še ravno toliko prostora (lahko tudi več). Čebulico položimo tako, da je spodnji del zakopan v pesek, potem do spodnjega dela čebulice nalijemo vode; tako najlepše uspevajo narcise.

Čas cvetenja je odvisen od vrste rastlin. V glavnem pa rastline, ki jih začnemo siliti v oktobru in novembru, zacvetijo okrog novega leta.

Barva in vonj

Za vse tako vzgojeno cvetje velja, da je sicer čudovitih barv, da pa ima precej neznaten vonj.

Frezije, seveda odvisno od hibrida, ponujajo serijo barvnih odtenkov od vijoličaste do rožnate. Znana pa je tudi posebnost, da jih lahko silimo iz leta v leto, ne da bi jih vmes sadili na vrt. Hijacinte nas razvedrijo z modrimi, belimi ali pa celo rožnatimi odtenki. V tem času so najlepše bele narcise, tulipani pa so čudoviti v rožnati, oranžni, rumeni ali beli barvi.

Zadnje vpisani mali oglasi