Deli s prijatelji
Sobna hmeljnica (Beloperone guttata)
Sobna hmeljnica (Beloperone guttata)

S pivovarstvom nima ničesar opraviti. Sobna hmeljnica se imenuje zgolj zato, ker so njeni cvetovi podobni hmeljevim. Njeno latinsko ime je natančnejše: Beloperone guttata. Ime rodu Beloperone sestoji iz grških besed: belos = puščica, kopje, in perone = konica, ost.

Kopje se nanaša na izmetavanje zrelega peloda, ost pa na priostrene prašnice, iz katerih pelodni prah izletava. Ime vrste guttata = orošen, opikan pa je samo pojasnilo za obliko socvetja.

Sobna hmeljnica izvira iz toplih predelov Amerike, kjer je približno 30 vrst. Beloperone guttata je prišel šele leta 1932 iz Mehike v Evropo. Naša sončna okna ustrezajo njegovi topli domovini: tukaj se bo rad in dobro obdržal.

Ravno zato zasluži našo pozornost, saj imamo sočnic tako malo. In poleg tega: Beloperone cveti skoraj vse leto. Manj cenimo prave, bele, naprej štrleče cvetove, ker hitro oveno. Kar daje rastlini trajnejši okras so – kot pri ananasovcu, bugenvilki in velikonočni zvezdi – njeni navidezni cvetovi. To so rjavo rdeči krovni listi ali brakteje, ki v previsnih klasih gosto drug poleg drugega vise na konceh poganjkov: privabljajo insekte.

Zadnja leta so vzgojili sorte s posebno intenzivno obarvanimi krovnimi listi. Sobna hmeljnica prenaša celo suh sobni zrak, vendar ima seveda vsaka rastlina določene meje. Toplota naj ne bo prevelika, skrbeti pa moramo tudi za svež zrak. Biti mora svetlo, vendar je močno sonce poleti za samo po sebi skromno rastlino lahko preveč. Tudi prst v lončku ne sme biti popolnoma izsušena. Poleti lahko stoji beloperone tudi na zaščitenem balkonu. Če potem prezimi v nekoliko hladnejšem prostoru (12 do 15 stopinj C), potrebuje le malo vode. Tudi zrak je lahko prav suh.

Sobna hmeljnica spomladi

Ko spomladi požene nove poganjke, jo presadimo v svežo zemljo. Sobna hmeljnica ljubi malo prepustno, slabo apnenčasto, rahlo ilovnato, kompostno zemljo z dodatkom šotnega drobirja. Najprimernejša je pakirana vrtnarska zemlja, ki jo nabavimo v trgovini. V njej uspevajo dobro skoraj vse rastline. Prezimljene poganjke skrajšajte približno za tretjino njihove dolžine, potem bo kaj hitro nastal poln grm. Rastlina hoče hitro vzcveteti, toda pameten vrtnar se bo v korist boljše oblike cvetovom enkrat odpovedal in bo vse razvite popke poščipal. Zaradi povečane svetlobe bodo naslednji cvetovi bohotnejši in lepših barv.

Sobna hmeljnica (Beloperone guttata)
Sobna hmeljnica (Beloperone guttata) je rastlina toplih predelov, zato jo gojimo na sončnih oknih. Ker cveti vse leto, je lep okras našega doma

Skoraj skozi vse leto lahko vršičke poganjkov, na katerih ne najdemo nobenih cvetnih nastavkov, posadimo v majhno gredo za razmnoževanje. Po nekoliko temnejši zeleni barvi spoznamo, če lahko vrh poganjka uporabimo kot potaknjenec. Naj bo še »zelnat«, torej še v rasti, toda tudi že nekoliko dozorel. Konico poganjka vtaknemo najmanj centimeter globoko v posodo, ki je do polovice napolnjena z mešanico izpranega peska in šotnega drobirja ali perlita.

Dobro navlažimo in prekrijemo posodo s stekleno ploščo ali še bolje s plastično folijo. Pod ploščo oziroma folijo ne sme biti preveč vlage, zato posodo sem ter tja prezračimo ali obrnemo ploščo. Mokrota je predvsem ponoči nevarna in lahko pri pomanjkanju svetlobe in preveliki toploti privede hitro do gnitja. Da preprečimo razmnoževanje glivic, je priporočljivo, da poprej dezinficiramo posodo, substrat in vodo za zalivanje (prekuhavanje) in uporaba fungicidov.

Ko imajo potaknjenci korenine, jih vsadimo štiri do pet skupaj v 10 cm širok lonček. Po prirasti jih še sem ter tja pinciramo, da se razraste. Sobna hmeljnica je neobčutljiva. Le pri pomanjkanju svetlobe obledijo ovršni listi. In premokra prst vodi neizbežno do poškodb korenin in do porumenitve listov. Pripovedujejo o občutljivosti sobne hmeljnice na tobačni dim.

Če so hranilne snovi iz zemlje izčrpane, so starejši primerki slabo prehranjeni. Temu se lahko izognemo, če pomladi močno režemo, presadimo v zdravo zemljo, gnojimo in nudimo rastlini kar potrebuje: svetlobo, zrak in sonce.

Zadnje vpisani mali oglasi