Deli s prijatelji
Špinača za zdravje

Za vse ljubitelje špinače se bliža pomemben čas in sicer rana jesenska setev. Za jesensko potrošnjo jo sejemo konec avgusta in v septembru saj ima špinača v tem obdobju optimalne pogoje za rast.

Špinača za zdravje
Špinača za zdravje

Špinača je enoletnica, doma z vzhoda. Gojimo jo zaradi listov, ki slovijo po zelo visokem odstotku železa, zelo veliko je v listih špinače dušičnih snovi in od teh kar 77 % beljakovin. Bogata je tudi z vitamini. Zaradi teh snovi, ki jih vsebuje, je zelo cenjena v prehrani otrok in slabokrvnih ljudi.

Špinača in Nasvet

Špinača je rastlina dolgega dne, kar pomeni, da ob dnevni svetlobi, daljši od 12 do 14 ur, začne cveteti, kar pa je za vrtnarje nezaželeno. Poleg dolžine dne vpliva na cvetenje tudi visoka temperatura. Špinačo moramo zato sejati v času, ko se dnevi krajšajo in poprečna dnevna temperatura pada, spomladi pa tako rano, da uspe popoln razvoj listne rozete do nastopa toplejših in daljših dni, pri tem računajmo, da potrebuje za svoj razvoj do obiranja 40—60 dni. Najugodnejša temperatura za razvoj listja je 15—18° C. Najboljša tla za špinačo so globoka, rahla, prepustna in humozna tla. Kislih tal ne mara, zato težka tla apnimo.

Pri gnojenju pazimo, da tal ne gnojimo preveč z dušikom. Sušo špinača slabo prenese, zato jo zalivajmo z deževnico. Sejemo na medvrstno razdaljo 15- 20 cm, 2-3 cm globoko. Po setvi tla potlačimo. Špinačo začnemo obirati, ko je pognala 5 do 6 listov, pa vse do začetka cvetenja. Mladi listi vsebujejo več nitratov, zato z obiranjem raje počakajmo do polnega razvoja. Ravno tako ni zaželeno, da po spravilu pustimo do uporabe stati špinačo več kot 4 dni.

Izmed sort je vedno zaželena ‘Matador’, ki razvije temno zelene debele mesnate liste. Kvalitetni sorti, dobri za prezimovanje, pa sta ‘Goliath’ in ‘Eskimo‘.

Deli s prijatelji
Prejšnji članekDrevesa in Skrivnosti ter Nekaj Njihove Zgodovine
Naslednji članekRabarbara – Avgust je Primeren Čas za Razmnoževanje Rabarbare
Sem delček nečesa, sem delček nekoga, sem delček ustvarjalnosti in sem delček požrtvovalnosti. Sem spletni "zasenjak", ki se posveča spletni prodaji različnih izdelkov, iskanju poslovnih "niš", učenju različnih script, SEO optimizaciji in spletnemu trgovanju na splošno. Sem blogerski odvisnež in kar je najbolj pomembno, sem ustanovitelj KupimProdam.si oglasnika. Tematika, ki sem jo izbral, je namenjena širši populaciji ljudi, saj pišem o meni najbolj priljubljenem rastlinskem in živalskem svetu. Članki večinoma nastajajo spontano, občasno pa se najde kakšna ideja tudi na spletu, ali po kakšni dobri razpravi s prijatelji.