Deli s prijatelji
Srčnolistna svetilnica - Ceropegia Linearis Ssp. Woodii
Srčnolistna svetilnica

Ceropegia je lepa in dokaj nenavadna rastlina, ki s svojimi cvetovi spominja na visečo svetilko, od tod ime srčnolistna svetilnica. Njena domovina so Afrika, Avstralija in Azija, kjer se razrašča nad 150 različnih vrst. Vse so zelišča ali grmi, ki jih botanično uvrščamo med svilnovke (Asclepidiaceae).

Kljub številnim vrstam, ki so razširjene po tropskih in subtropskih predelih, jih v okrasne namene vzgajamo le malo. Najbolj razširjena in najbolj znana je Ceropegia Linearis Ssp. Woodii. Ta ima tudi do meter dolge in tanke poganjke, ki se prevešajo čez rob lončka. Listi so drobni, srčasto oblikovani, pri nekaterih vrstah tudi podolgovati, mesnati.

Na spodnji strani so svetlo zelene barve, na zgornji pa srebrno zeleno marmorirani.

Cvetovi so drobni, običajno po dva do trije skupaj, črno rjavo obarvani. Posebno so zanimivi, če jih pogledamo s povečevalnim steklom. Prekriti so namreč z drobnimi dlačicami, ki s prostim očesom niso tako lepo vidne kot pod lupo.

Srčnolistna Svetilnica - Ceropegia Linearis Woodii
Srčnolistna Svetilnica – Ceropegia Linearis Woodii

Ker so cvetovi najbolj podobni svetilki, je tudi ime Srčnolistna svetilnica popolnoma umestno.

Svetilnice razmnožujemo z gomoljčki, ki se tvorijo v kolencih. Posadimo jih v mešanico šote in peska in kmalu bodo pognali nitaste poganjke, še pred tem pa se bodo tudi ukoreninili.

Takšne posadimo v mešanico listovke, kompostovke, šote in peska, mešanici pa dodamo še nekoliko ilovke. Nove rastline postavimo na svetlo mesto.

Ceropegija ali svetilnica je zelo skromna rastlinica, ki lepo uspeva, če jo imamo na svetlem in toplem rastišču. Pozimi ji omogočimo počitek, od oktobra do marca. V tem času jo le malo zalivamo, saj rastlina počiva in ne raste niti ne cveti.

Prezimujemo jo pri temperaturi okrog 12° C. Marca jo presadimo in zvišamo temperaturo, da bo pričela rasti, kmalu pa tudi cveteti.

V domačih razmerah se pogosto dogaja, da rastlina zelo bujno raste tudi pozimi, ker stoji na toplem mestu. Posledica tega je, da zelo malo cveti, ali pa celo odvrže cvetove, preden se sploh odpro.

Pomagamo si samo tako, da ji ustvarimo poleti kar najboljše rastne razmere. Prezimujemo jo v zmerno toplem prostoru, kjer ne bo več rasla.

Zadnje vpisani mali oglasi