Deli s prijatelji
Tagetes Diamond Jubilee

Tagetes in tageta, žametnica in baržunica, turški in smrdljivi nagelj ter študentski klinček so običajna imena za neko enoletno rastlino (Tagetes), ki je splošno znana in vsepovsod razširjena po naših in tujih vrtovih. Verjetno bi bila kot »nagelj siromašnih« še bolj priljubljena, če ne bi imela posebnega duha, ki ni vsakomur všeč. Za nekatere ljudi je naravnost odvraten. Žal se drži značilni vonj vseh delov rastline. Tagetes je enoletna rastlina. In ker je ni težko vzgojiti, jo najdemo na slehernem vrtu. Lahko jo sejemo neposredno na gredo, kjer vzkali v enem do dveh tednih. Ker je občutljiva za mraz, jo sejemo šele sredi maja oz. v začetku junija. Zanesljivejša je setev v zaprto gredo. Ker se rade »potegnejo«, moramo zgodaj pikirati. Za 100 sadik potrebujemo približno 8 g semena, na 1 g gre sicer 250 do 350 semen, vendar je vmes precej »gluhih«.

Žametnic je več vrst, zlasti je obilno sortno bogastvo, vmes so tudi takšne, ki jim cvet ne smrdi, zato jih uporabljajo kot rezan cvet za vaze. Cvet je nenavadno trpežen. Za rezanje uporabljamo predvsem visoke vrste (T. erecta) z zelo velikimi cvetovi (do 10 cm premera) in rastline, ki imajo do 1 m višine.

Tagetes Erecta
Tagetes Erecta

Cvet je bolj ali manj polnjen. Nekatere ameriške sorte so brez vonja, recimo ,Hawaii’ z velikimi, polnjenimi, oranžnimi cvetovi, potem ,Burpee Gold“, ki je tudi oranžna, vendar malo svetlejša, grm je nekoliko višji (75 do 80 cm).

Tagetes Hawaii
Tagetes Hawaii
Tagetes Burpee Gold
Tagetes Burpee Gold

Poleg visokih sort poznamo še srednje (,Jubilee‘-sorte) in nizke (,Cupido’); k srednjim iz erecta – vrst sodi ,Diamond Jubilee’ kanarčkove barve, in ,Orange Jubilee’ svetlo oranžna.

Tagetes Diamond Jubilee
Tagetes Diamond Jubilee
Tagetes Orange Jubilee
Tagetes Orange Jubilee

Od nizkih ima zelo velik cvet ,Dolly’, visoka je komaj 20 cm, cvet pa meri 10 cm v premeru. Vzgoja je možna le v zaprti gredi ali v gnojaku, kjer jo moramo že zgodaj sejati (konec marca). Ker prevladujejo v T. erecta rumeni cvetni toni, ji pravijo tudi rumena baržunica. T. patula ima pa pretežno oranžne do škrlatne tone, vmes tudi rjavkaste, zato govorimo o rjavkastih baržunicah, oziroma žametnicah. Iz te vrste so priljubljene zlasti nizke sorte (T. patula ,Nana‘) in med nizkimi zopet takšne z orjaškimi cvetovi ,Nana Gigantea’ kot je ,Bonita’ in ,Liliput’ (zelo nizka za obrobke). V vseh naznačenih skupinah je nepregledno število sort, vmes so tudi takšne s posebnimi risbami in enojnih cvetov, npr. ,Dainty Marietta’.

Potem je še drobnolistna (T. signata), ki se imenuje danes tenkolistna (T. tenuifolia), pravzaprav je drobno pernatolistna. Njeno nizko zvrst (Tagetes tenuifolia ,Pumila’) prikazujem na sliki.

Tagetes tenuifolia ,Pumila'
Tagetes tenuifolia ,Pumila’

Nežni sta ,Golden Gem’, zlatooranžna, in ,Lemon Gem’, s citronastimi cvetovi.

Zadnje vpisani mali oglasi