Deli s prijatelji
Travniška penuša
Travniška penuša

Travniška penuša je poleg grenke in dlakave penuše najbolj uporabna in morda tudi najlepša predstavnica svojega rodu. Že aprila pobeli travnike s svojimi cvetovi, ki so včasih nežno rožnate barve in zato čudovit okrasen dodatek jedem. Prav tako uporabni so mladi poganjki, listi in listne rozete, ki se z blago pikantnim okusom dobro obnesejo v pomladanskih solatah in namazih. Zaradi dobrega okusa in uporabnosti so travniško penušo včasih celo gojili.

Predstavitev rastline – travniška penuša

Travniška penuša lahko zraste do pol metra visoko, vendar je bolj običajna višina te trajne rastline med 20 in 30 centimetri. Pernato sestavljeni listi so razporejeni v prizemni rozeti, medtem ko je votlo, ponavadi že pri dnu razraslo steblo bolj redko olistano. Beli ali rožnati cvetovi s po štirimi cvetnimi listi (značilnost križnic) sp razporejeni v socvetju na vrhu rastline. Čas cvetenja je od aprila do junija. Kot pove njeno ime, travniška penuša najraje raste na travnikih, najbolj ji prijajo vlažni, močvirni travniki. Pomladi pred cvetenjem nabiramo listne rozete, mlade poganjke s popki in mlade liste, ko rastlina zacveti, pa tudi cvetove. Okus travniške penuše je podoben okusu vodne kreše, vendar ni tako močan. Izvira iz eteričnega olja, poleg katerega so pomembne sestavine rastline še grenčine in veliko (do 360 mg) vitamina C.

Travniško penušo lahko zamenjamo s katero izmed bližnjih sorodnic, pri nas raste devet vrst penuš, ali z vodno krešo, vendar so vse rastline užitne, le nekatere penuše so trše, in zato manj uporabne. Najpomembnejša razpoznavna znaka, ki ločita travniško penušo od svojih sorodnic, sta višina in kraj rasti. V ljudskem zdravilstvu so travniško penušo uporabljali za pripravo pomladanskih vitaminskih jedi in za »čiščenje krvi«.

Nabiranje

Zgodaj pomladi nabiramo listne rozete in mlade poganjke, od aprila do junija pa cvetoče poganjke ter pri tem pazimo, da ne pohodimo več rastlin, kot jih naberemo. Ker so na tej razvojni stopnji rastline stebla že trda, pozneje uporabimo le cvetove in morda še liste, če niso zategli. Travniška penuša je še posebno med cvetenjem zelo občutljiva na prenašanje, zato jo nabiramo v košaro; stebla odtrgamo z roko. Rastline ni vredno shranjevati, ampak si jo večkrat privoščimo v času rasti oziroma cvetenja. Šopek travniške penuše je lep okras v vazi na mizi, vendar cvetovi hitro odpadejo.

Priprava

Travniška penuša je okusna samonikla rastlina, ki ima zaradi lepih cvetov tudi okrasen pomen. Ker ima premočan okus za pripravo samostojnih jedi, jo uporabljamo predvsem kot dodatek in začinjanje jedi. Odlična je v »divjih« pomladanskih solatah, še boljša v namazih s skuto ali tofujem, kulinarično najlepša pa takrat, ko cvetove potresemo po katerikoli solati. Socvetja lahko tudi ocvremo.

Namaz s tofujem

Tofu čimbolj drobno zdrobimo z vilicami, mlade liste travniške penuše drobno narežemo. V skodelico zdrobljenega tofuja zamešamo dve žlici narezanih penušinih listov, po okusu začinimo s sojino omako ter okrasimo s cvetovi. Postrežemo z rezinami kruha, kvašenega s kislim testom.

Kremna juha s travniško penušo

Za dve osebi potrebujemo manjšo čebulo, dva do tri krompirje, tri do štiri žlice drobno narezanih penušinih listov, za noževo konico muškatnega oreška. Čebulo drobno narežemo ter z malo vode skuhamo, da se zmehča. Dodamo olupljen in na kocke narezan krompir ter prilijemo toliko vode, da je pokrit. Skuhamo, da se zmehča, damo vse skupaj v mešalec in zmešamo. Nato maso vlijemo nazaj v posodo, vendar je ne segrevamo več. Dodamo le narezane penušine liste, dobro premešamo, začinimo ter postrežemo. Juho po želji razredčimo z vodo, nikakor pa je ne smemo pozabiti okrasiti s cvetovi penuše.

Namaz s travniško penušo in suhimi gobami

Potrebujemo skodelico drobno narezanih listov travniške penuše, skodelico že namočenih suhih jurčkov ali drugih dobrih suhih gob (lahko uporabimo tudi sveže šampinjone), žlico ali dve hladno stiskanega oljčnega olja, sol po okusu.

Suhe gobe prelijemo s hladno vodo ter pustimo stati nekaj ur ali jih na kratko prekuhamo. Liste penuše drobno narežemo ter jih skupaj z namočenimi gobami zmeljemo na mesoreznici ali v multipraktiku. Prilijemo oljčno olje, dobro premešamo ter postrežemo z dobrim kruhom. Ker so sestavine dovolj izrazitega okusa, jedi sploh ni treba soliti.

Sorodna povezava:

Zadnje vpisani mali oglasi