Deli s prijatelji
Zatiranje voluharja

Najprej bi se rad zahvalil zvestemu bralcu za koristen nasvet in omenil, da sem ta članek dejansko kopiral iz prejetega elektronskega sporočila. Hvala g. Stanko za poučen nasvet. Omeniti želim tudi, da se nam lahko pridružite na KupimProdam.si oglasniku.

G. Stanko pa je napisal slednje:

Z zanimanjem obiskujem vašo stran. Zasledil sem že veliko koristnih nasvetov, zato želim posredovati bralcem tudi svoje izkušnje.

Naš zelenjadni vrt so tako gosto naselili voluharji, da smo mislili, da nas bodo pregnali. Pot, po kateri smo hodili, je bila rahla kot blazina. Ko sem svoje težave potožil neki naši sovaščanki, se mi je nasmehnila in povedala, da je bilo tudi v njenem vrtu tako, vse dokler ni nanj posadila nekaj rastlin križnolistnega mlečka (Euphorbia lathyris), ki mu pri nas pravimo »progarcija«. Tudi meni je odstopila tri primerke te rastline, ki sem jih zasadil v domač vrt. Mleček se je hitro »prijel«, voluharji pa so dobesedno čez noč izginili. Tako imam mir pred njimi že dve leti.

Ta mleček so nekoč uporabljali v domačem zdravilstvu kot odvajalno sredstvo za živino, pa tudi za ljudi.

Rastlino razmnožujemo s sadikami in s semenom, ki ga najdemo v plodovih. »Nejeverni Tomaži« naj poskusijo sami in se prepričajo, če je moj način preganjanja voluharja uspešen.

Veliko uspeha in lep pozdrav vsem, Stanko…

In še nekaj o rastlini Euphorbia lathyris

Euphorbia lathyris je dveletnica, ki zraste do 1 m visoko. Listi so razvrščeni spiralno. Cvetovi so neznatni in združeni v socvetje – ciatije. Plodovi so tridelne glavice s premerom od 8 do 22 mm, vsebujejo veliko število semen, ki so strupena. Strupen je tudi sok (mleček) te rastline. Nekoč so ga uporabljali za odstranjevanje dlak.

Zadnje vpisani mali oglasi