Deli s prijatelji
Vrtnice

Vrtnice uspevajo najbolje na prostem, kjer je mnogo svetlobe in zraka, ki pa jih naj nikar ne omejujejo veje sosednjega drevesa. Tudi močnejšemu vetru naj vrtnice ne bodo izpostavljene. Srednje težka, rahlo sprijeta prst jim najbolj ustreza.

Ker segajo korenine vrtnic precej globoko, moramo to upoštevati tudi pri gnojenju. Kislim tlem moramo iz previdnosti dodati dovolj apna. Najbolje sadimo vrtnice jeseni, pa tudi spomladi. Če nabavimo sadike vrtnic že jeseni, vendar pa jih zaradi nenadnega nastopa mraza ne moremo saditi, nam ne preostane drugega, kot da jih provizorično vtaknemo v zemljo. V ta namen skopljemo v vrtu jarek, ki naj bo na eni strani nekoliko plitkejši, vendar še toliko globok, da bodo imele korenine vrtnic dovolj prostora.

Rastline položimo drugo poleg druge, pri čemer pazimo, da korenine ležijo ravno v jarku, poganjki pa so poševno zunaj. Na koncu pokrijemo rastline izdatno z zemljo, ki jo dobro pohodimo. Tako zagrnjene vrtnice, tudi grmi in drevesa, brez škode prežive zimo in jih lahko spomladi sadimo.

Seveda pa tako ravnamo le v sili. Bolje je, da jeseni sadimo na stalno rastišče. Grm nato dobro osujemo. Pri pomladanski saditvi počakamo, da se tla dobro osušijo. Za dve lopati globoko jih prekopljemo ter jih hkrati izboljšamo z zrelim hlevskim gnojem ali kompostom. Korenine krepko porežemo nazaj, namočimo v kašo iz kravjaka, ilovice in vode in rastlino tako globoko posadimo, da je cepljeno mesto 3,5 cm nad tlemi. Razmiki med grmi vrtnic naj bodo najmanj pol metra. Poganjke marca porežemo na 10 cm od cepljenega mesta, šibke poganjke povsem odstranimo. Vzpenjavke režemo na tretjino prvotne dolžine poganjka.

Vrtnice in škodljivci

Žal pa številni škodljivci ne prizanašajo kraljici med cvetlicami. Predvsem listne uši, črna listna pegavost in plesen povzročajo mnogo skrbi, če ne začnemo pravočasno borbo proti njim. Najbolje je, da škropimo z mešanico sredstev proti glivicam in insektom. Odcvetele vrtnice porežemo, toda čim kasneje, ker vsak ohranjen list občutno pripomore k prehranjevanju cele rastline. Vrtnice, ki so namenjene za v vazo, režemo zgodaj zjutraj. Tedaj so najbolj sveže in zdrže v sobi dolge dneve.

Vrtnice pomladi

Pomladi zagrebemo plitvo v tla mešanico 100 g žvepleno kislega kalija in 100 gramov amonijevega sulfata na kvadratni meter, kar vrtnicam zelo dobro de. Pri gnojenju moramo paziti, da ne posipamo po listih, mokrih od rose.

Zadnje vpisani mali oglasi