Deli s prijatelji
Hijacinte
Hijacinte

Hijacintine čebule uvažamo iz Nizozemske; predvsem gre za preparirane ali hlajene in za nepreparirane (nehlajene) čebule. Hijacinte, ki jih silimo po določenem postopku k zgodnjemu cvetenju v sobi, so v ta namen na poseben način spodbujene. To toplotno spodbujanje imenujejo vrtnarji »preparacija«. Ker so zanjo potrebni posebni prostori, ki se dajo klimatsko uravnati, prepuščamo prepariranje Nizozemcem, ki imajo za ta postopek največ znanja in izkušenj.

Načelno velja, da moramo jeseni z Nizozemske uvožene čebule čim prej posaditi, sicer se lahko izgubi učinek preparacije. Sadimo torej konec septembra do konca oktobra, novembra je že prepozno. Če sadimo v lončke, naj bo vrat čebule v višini lončkovega roba. Torej je skoraj cela čebula v zemlji. Zasajene lončke damo v zakop, jih torej vgreznemo v mešanico mivke in prsti ali šotnice. Te prsti naj bo nad lončki 10 do 15 centimetrov, da je v zakopu enako toplo, to je med 6 in 8°C, nikakor ne nad 10°C. Če je nevarnost, da bi lahko temperatura narasla, prekrijemo zakop s šoto, žagovino, listjem, koruznico ipd., ki preprečijo prodiranje toplote v zemljo oziroma skrbijo za stanovitnost temperature. Za eno čebulo zadostuje 9-centimetrski, za tri pa potrebujemo 11 do 12-centimetrski lonček. Prst je lahko stara gnojevka pomešana z listovko s primesjo mivke.

V zakopu naj dobi čebula korenine. Ko so te prerastle prst, se začne tudi razvijati cvetni brst. Če nimamo možnosti lončkov vgrezniti na prosto, recimo v vrtu, potem napravimo to v kleti, kjer vgreznemo lončke v zaboj mivke ali vlažne šotnice. Če včasih še to ni mogoče, potem postavimo lončke enostavno na tla v jedilni shrambi ali v kakem drugem prostoru, kjer je dovolj hladno (6 do 10°C). Ker morajo čebulice brsteti, odganjati in se ukoreninjati v temi, jih prekrijmo s »klobučkom« in jih zatemnimo. Klobuček napravimo iz lepenke, ki jo stožčasto ali kapucasto oblikujemo v pokrivalo.

Klobučka ne smemo sneti prezgodaj; na čebuli naj ostane, dokler poganjek, to je betev in cvetni grozd, nista zapustila čebule in zrasla vsaj 8 cm visoko. Zdaj se začne dejansko siljenje! Lonček prenesemo (iz zakopa, zaboja ali iz hladne shrambe) v toplo sobo in ga postavimo na svetlo okno normalno ogrevanega stanovanja. Temperatura ob oknu naj bo 18 do 22°C, v sončnem dnevu tudi 25°C.

V toploti se začne cvetna betev naglo daljšati, polagoma tudi dviga klobuček, da pride vedno več svetlobe do listov, ki sčasoma ozelene. Ko je tudi cvetje razvito, snamemo nekega večera klobuček. Če je pravilno oblikovan, ga že sam cvet odvrže!

Vzroki slepih ali začepljenih cvetov so:

  • nepreparirane čebule,
  • prepozno vložene v zakop,
  • neprimerna temperatura med ukoreninjanjem,
  • presuha prst,
  • brstenje v svetlem prostoru,
  • prenos v toplo sobo, ko prst še ni prerasla s koreninami,
  • prezgodnje snemanje kapice ali klobučka,
  • za siljenje neprimerna sobna temperatura in
  • ne nazadnje bolna ali gnila čebula

Med boleznimi so rumena, bela in črna smrkavost, hijacintina plesen (Botrytis hyacinthi) in koreninska gniloba (Erwinia carotovoza) najbolj nevarne. Rumeno smrkavost (Xanthomonas hyacinthi) povzročajo bakterije, črno pa glivice (Salerotinia bulbosum). Okužene čebule kažejo značilne znake »slepih« čebul in »začepkarjev«. Nevarni sta še hijacintina nematoda (Ditylenchus dipsaci var. hyacinthi) in koreninska pršica (Rhizoglyphus hyacinthi); te pršice so precej velike (0,5 mm), bele, bleščeče, žive pa predvsem na pogači in koreninah.

Torej je vzrokov dovolj, da siljenje hijacintinih čebul ne uspe! Uporabljene čebule niso več za ponovno siljenje, ponavadi jih posadimo v vrt in ravnamo z njimi kot z običajnimi vrtnimi hijacintami. Za siljenje pa kupimo nove uvožene preparirane holandske hijacinte.

Zadnje vpisani mali oglasi