Deli s prijatelji
Mladi kunci
Mladi kunci

Mladi kunci vsako pomlad poginejo večjemu številu rejcem. Del krivde za to lahko pripišemo njim samim. S pravilnim krmljenjem in zrejo dosežemo, da je pogin kar najmanjši.

Osnovni vzrok za številnejši pogin

Eden osnovnih vzrokov za številnejši pogin mladih kuncev so neustrezne razmere, v katerih jih imajo rejci: majhni zaboji, tesni hlevčki, včasih jih imajo celo v kleti ali na balkonih in verandah. V takšnih razmerah se živali ne razvijajo dobro, hirajo, napadajo jih razne bolezni in zajedalci. Pri rejcih začetnikih in pri malomarnih gojiteljih so poginu kuncev najpogosteje vzrok sledeče bolezni:

Mladi kunci in diareja

Diarejo ugotovimo po neprijetnem smradu v hlevčku. Živali izgubijo tek. Če žival dvignemo, opazimo okoli zadnjične odprtine, včasih celo po vsem trebuhu mehko blato, ki zelo neprijetno zaudarja. Blato ni v običajnih bobkih. V primeru diareje moramo hlev dnevno temeljito očistiti in ga nastlati s svežo steljo (slamo). Živali hranimo z dobrim in čistim senom, priporočljive so vrbove veje, ki vsebujejo tanin. Dajmo jim tudi na štedilniku posušene krompirjeve olupke. Če pričnejo mladi kunci jesti ponujeno hrano, bodo po približno osmih dneh že toliko boljši, da jim bomo lahko dali nekaj zelenja. Če pa živalce še naprej čepe v kotu, je možen vzrok diareje bolezen »kokcidioza«. V takšnem primeru moramo hlev temeljito razkužiti in skrbeti za vedno svežo steljo. Poginule živali takoj odstranimo in zakopljemo. Pokličimo veterinarja.

Napenjanje opazimo običajno hkrati z diarejo. Mladiči imajo napete trebuhe. Vzrok napenjanju je nepravilna prebava zaradi neustrezne krme. Ker imajo želodec in črevesje napeto, živali odklanjajo hrano. Bolne živali spustimo v večji prostor, da se lahko pregibajo. Večkrat pomaga tudi rahlo masiranje trebuha od glave navzdol. Glede zdravil pa se posvetujmo z veterinarjem.

Mladi kunci in slinavost

Slinavost je redkejša bolezen. Ob pretirani zeleni krmi in pomanjkanju materinega mleka se lahko pojavi pri mladičih slinavost. Okoli gobčka imajo dlake mokre in zlepljene. Živali posedajo po hlevčku in neprestano gibljejo s čeljustmi, kot bi jedle, čeprav se hrane skoraj ne pritaknejo. Bolezen je manj nevarna in jo lahko ozdravimo. Z raztopino kalijevega klorata (v skodelici tople vode ga raztopimo jedilno žlico) čistimo živalim gobčke vsakih nekaj ur. Običajno živali v nekaj dneh ozdravijo in pričnejo spet jesti.

Pogine kuncev lahko torej v prvi vrsti preprečimo s pravilnim krmljenjem. Poleg tega svetujem rejcem kuncev, naj imajo samice le toliko mladičev, kolikor jih lahko nahranijo s svojim mlekom.

Poleg dobre krme moramo dovoli pozornosti posvetiti tudi kunčjim hlevčkom in čistoči v njih, kajti le tako bomo preprečili številne nalezljive bolezni, ki uničijo mnogo živali. Mladi kunci so še posebej občutljivi!

Zadnje vpisani mali oglasi