Deli s prijatelji
Zamrzovanje orehov, lešnikov in kostanjev
Zamrzovanje orehov, lešnikov in kostanjev

Jeseni, ko smo zamrznili že vse vrste zelenjadnic in sadja, si pripravimo v zamrzovalniku tudi razno lupinasto sadje. Mnogi vrtniki imajo lešnike in orehe, ponekod ob gozdovih in pri počitniških hišicah tudi kostanje. Z zamrzovanjem lahko tudi te vrste plodov oplemenitimo in tako obdržimo njihovo polno hranilno vrednost in okus.

V sodobni prehrani zelo cenimo predvsem orehe in lešnike. Mnogi se jih sicer izogibajo, saj so zelo kalorična hrana, predvsem zaradi maščob, ki jih vsebujejo.

Dnevno pokrivamo 30% potrebnih kalorij z maščobami. Pretirana poraba maščob povzroča mnoge civilizacijske bolezni. Nevarne so predvsem tako imenovane skrite maščobe v klobasah, mesu, siru, mleku, sladoledu in slaščicah.

Zato je poraba maščob v Evropi znatno narasla. Namesto potrebnih 70 do 80 gramov na osebo dnevno porabijo ponekod z mastjo, oljem in maslom ter dodatno s skritimi maščobami nad 150 gramov le-teh dnevno.

Večina teh maščob je živalskega izvora in vsebuje nezaželeno sestavino holesterin, ki se kopiči v žilah in povzroča znane motnje ožilja. Povsod so pričeli omejevati porabo živalskih maščob, ki vsebujejo poleg omenjenega holesterina še tako imenovane nasičene maščobne kisline, ki imajo dodatne nezaželene učinke v organizmu.

V sodobni prehrani je zato uživanje orehov in lešnikov zaželeno, ker vsebuje njihova maščoba nenasičene maščobne kisline. Poleg tega so beljakovine iz lešnikov in orehov po svoji sestavi skoraj enakovredne beljakovinam živalskega izvora. Zaradi prednosti, ki smo jih omenili, to je maščob z nenasičenimi maščobnimi kislinami in polnovrednih beljakovin, so lešniki in orehi tudi razmeroma dragi.

Nadalje vsebujejo ti sadeži vitamina B1 in B2 ter rudninske snovi – kalcij, fosfor in železo. Kalorična vrednost sadežev, ki vsebujejo mnogo maščob, je tudi zelo velika.

Z zamrzovanjem ohranimo polno vrednost teh sadežev vse leto in jih uživamo v vseh oblikah:

  • kot priloge jedem,
  • v slaščicah,
  • sadnih kupah,
  • sadnih solatah in podobno.

Z zamrzovanjem jih ohranimo sveže, medtem ko postanejo pri običajnem skladiščenju dostikrat grenki in celo neužitni.

Načini zamrzovanja

Orehi in lešniki

V plastičnih kilogramskih in polkilogramskih vrečkah lahko zamrzujemo tudi cele posušene plodove z lupino vred. Da pa prihranimo hladilni prostor, jih raje stremo in polnimo v vrečke.

Plodove očistimo in osušimo. Natrte plodove, lahko tudi narezane in zmlete, polnimo v primerno velike doze ali plastične vrečke, odvisno od namena uporabe.

Zamrzujemo jih brez vsakih dodatkov. Tako imamo vse leto na voljo povsem sveže lupinasto sadje, ki nikoli ne greni. Obstojnost je do 12 mesecev.

V majhnih zavojčkih se zamrznjeno sadje kmalu odtaja. Zamrznjene cele, a olupljene plodove lahko lepo režemo na rezine. Tudi naš stari slovenski kmečki jedilnik navaja pestro porabo orehov in lešnikov ob raznih priložnostih in kot dodatek mnogim jedem.

Kostanj

Zamrzujemo lahko umit in posušen kostanj z lupino vred. Da pa zavzame v zamrzovalniku manj prostora, ravnamo s kostanjem takole: kostanj na robu zarežemo z nožem, ga v vrelem kropu barimo ali blanširamo 4 minute (pri tem štejemo čas od ponovnega kipenja). Nato ga olupimo, ohladimo in polnimo v vrečke.

Olupljen kostanj lahko tudi skuhamo in pregnetemo v pire. Kostanjev pire ustrezno sladkamo in polnimo v plastične posode ustrezne velikosti. Uporabljamo ga za torte, polnjena živila s kostanjevim pirejem, kot pire z raznimi oblogami in podobno.

Tudi pri kostanju s pridom uporabljamo stare, domače kmečke recepte, po katerih je kostanj v raznih oblikah pomembna in okusna priloga k perutnini in drugemu mesu, z razno zelenjavo, da ne omenjamo številnih okusnih sladic iz kostanja. Obstojnost zamrznjenega kostanja je 12 mesecev.

Sestavine suhih sadežev

Sadež:

Kalorije v 100 g

Beljakovine (%)

Maščobe (%)

Ogljikovi hidrati (%)

Orehi

707,00

19,25

67,78

2,87

Lešniki

552,00

15,37

51,65

4,60

Mandeljni

571,00

24,19

50,61

2,74

Kostanji

358,00

5,55

3,00

75,02

 

Zadnje vpisani mali oglasi