Deli s prijatelji
Zaposlitev

Zaposlitev doma – Sanje ali resničnost? Ko ljudje pomislimo na delo od doma, si nas velika večina predstavlja podaljšana jutranja poležavanja v postelji, dolga ležerna zajtrkovanja in tavanje po domu v udobni pižami. Toda tisto, kar se ljudje morajo zavedati je, da čeprav delo od doma nudi veliko mero prilagodljivosti je še vedno profesionalno delo in ga je treba tudi tako obravnavati.

Naučiti se moramo držati zastavljenih ciljev, kot so določitev delovnih ur, urediti si moramo prostor ki ga bomo uporabljali samo za delo in se bomo v njem udobno počutili, preprečiti moramo vpliv motenj, ki bi posredno oz. neposredno vplivale na našo produktivnost in kar je najbolj pomembno, poskrbimo dejansko tudi za naš izgled in oblačenje, kot če bi se odpravili na redno delo. To bo pomagalo vzdrževati vaš način razmišljanja in samospoštovanje, ki bo dokaj hitro ostro in predvsem usmerjeno.

Sam nekaj dela opravim od doma in vam lahko povem da ni enostavno. Zjutraj sem se zbudil, oblekel, zagnal prenosni računalnik in pričel z delom – včasih je enostavno težko ostati zbran. Doma delam samo v posebnih okoliščinah, mogoče pet ali šest krat na mesec, toda nekateri to počnejo veliko pogosteje ali celo redno. To ni za vsakogar, čeprav nekateri to počnejo uspešneje kot drugi.

To je vsekakor odvisno od vsakega posameznika in od vaše osebnosti. Za efektivno delo od doma morate imeti izvrstno samokritičnost, organizacijske in komunikacijske sposobnosti, poleg vsega pa morate enostavno izklopiti vse zunanje dejavnike. Pozabite da ste doma, prepričati se morate, da ste v službi!

Kot doma zaposleni ste prepuščeni samemu sebi in nimate tega privilegija, da ob vami sedi sodelavec ali sodelavka, ki vam lahko pogostokrat svetuje, s katerim lahko izmenjavate mnenja in prosite za potrditev ali pa kakršenkoli nasvet pri poslovnih odločitvah.  Če ste oseba, ki potrebuje vodjo ali šefa za opravljanje dela, ali če vas karkoli hitro zmoti, potem delo od doma morda ni ravno idealna možnost za vas in vašo osebno  stimulacijo. Če niste tip človeka, ki mu ustreza popolna samostojnost in samodisciplina in ste človek, ki potrebuje civilizacijo in družbo, potem vas lahko delo od doma privede v neugodne skrajnosti ali celo socialno depresijo. Če se dobro poznate, potem boste verjetno znali presoditi, ali je takšna vrsta dela za vas ali ne.

Vsekakor pa ima zaposlitev doma tudi enormne prednosti, seveda če jih znamo izkoristiti nam v prid. Zaposlitev doma vam nudi priložnost, da se tesno povežete s svojo temeljno vrednoto, kot je npr vaša družina in prijatelji, medtem ko opravljate kvalitetno storitev v vašem podjetju. Tovrstno delo zahteva disciplino, osredotočenje in pripadnost, hkrati pa fleksibilnost vaše osebnostne opredeljenosti.

Po mednarodnih raziskavah so glavne prednosti dela od doma ravno fleksibilnost, finančni prihranki in zdravstvene prednosti. V drugih deželah je mnogo staršev, ki uživajo v delu od doma, saj jim le-to dopušča najoptimalnejše prilagojevanje dnevnih urnikov.  Z dobro organizacijo se da namreč doseči popolno življenjsko ravnotežje ki dopušča veliko več kvalitetnega časa z vašimi najdražjimi. Prav tako je treba dodati še bonus prihrankov kot naprimer strošek prevoza na delo, stroški varstva otrok, hitra kosila v delavskih restavracijah ipd.

Poleg vsega pa upoštevajte še, da za vašim ramenom ne stoji strog šef, ob sebi nimate nevoščljivih sodelavcev in sodelavk, ni pravila primernega oblačenja na delovnem mestu, končno si lahko privoščite tudi frizuro, ki bo všeč vsem na vašem novem delovnem mestu !

V kolikor resno razmišljate o takem načinu vaše nove zaposlitve, je glavno vprašanje torej le na vas. »Ali sem pripravljen/a na nov življenjski izziv?«

Začetki so zmeraj težki. Vendar, ko boste začeli z vašo dejavnostjo, ko boste vzpostavili komunikacijo z vašimi strankami preko telefona ali elektronske pošte, ko boste zasipani s konferenčnimi klici in video ali osebnimi sestanki, ko si boste začeli proaktivno prizadevati da boste ustvarili svojo poslovno skupnost, boste premagali tudi strah pred izolacijo. Po prvem uspehu bo vaš napredek le rasel in vaše samospoštovanje in samozaupanje se bosta le še dvigovali po krivulji navzgor.

Premagajte torej največji izziv in izklopite zunanje motnje. Če vas vaši domači in prijatelji ne jemljejo resno, jim dajte jasne argumente in jim obrazložite, da četudi delate od doma, ste ravno tako v službi kot vsi ostali. Če se boste kdajkoli počutili socialno osamljeni, vzemite prenosni računalnik ali pa obiščite kak e-kafe lokal in delajte par ur v takšni kavarni. Morda bo vaša motivacija mnogo višja, če boste samo obkroženi z ljudmi. Res je, da verjetno večkrat ne boste imeli popolnega nadzora in jasne začrtane meje med vašim poslovnim in osebnim življenjem, vendar pa lahko s postavljenimi cilji in močno voljo izvlečete najboljše iz obeh svetov.

Za konec morda le še tole, da je delo od doma v drugih deželah nekaj čisto običajnega in je razvito mnogo bolj, kot pa pri nas. Bodite torej začetnik v novi dobi samozaposlitve in v delu od doma. Kakorkoli se boste znašli, verjamem da vam bo uspelo in iskreno vam želim vso srečo !

Zadnje vpisani mali oglasi

2 KOMENTARJI

  1. Bravo, lepo napisano. Delo na domu je lahko za nekoga ki ne zna sam izdelati poslovnega načrta težaven podvig! Tudi za nekoga ki ima za seboj že lepo kilometrino je po googlovi posodobitvi algoritma postal dokaj težaven del zaslužkarstva saj je potrebno veliko več investirati v spletno oglaševanje!
    Pozdravček.

    • Se popolnoma strinjam. Google je poostril spletni nadzor in je potrebno za solidne rezultate na vsebini opraviti veliko več on page optimizacije. Of page pa je tako ali tako the king, kar pomeni da moramo graditi link wheel zelo previdno! ZELO je potrebno tudi paziti na SB!
      Bredica pozdravček tudi vam :-)

Comments are closed.