Deli s prijatelji
Zaprtost Pri Psih

O zaprtosti (obstipatia) pri psih govorimo, kadar se jim hrana v prebavnem traktu iz določenega vzroka zaustavi. Večkrat se pojavlja pri starejših psih in pri tistih, ki živijo večinoma ob ljudeh v stanovanju.

Vsekakor je najpogostejši vzrok za zaprtost pri psih nepravilna prehrana in premalo gibanja živali. Tudi kastrirani psi so bolj nagnjeni k tej motnji. Nekatere kužne in druge bolezni psov spremlja zraven drugih bolezenskih znakov tudi počasen prehod hrane skozi prebavni trakt.

Pri psih se dostikrat pojavlja zaprtje in s tem neprehodnost črevesja po kopičenju hrane pa tudi večjih delcev kosti, ki se nabirajo v želodcu ali v črevesju. Največkrat se v neprehodnem delu črevesja najdejo kokošja vratna vretenca ali tudi ostri deli kosti drugih živalskih vrst, s katerimi so bili psi hranjeni. Črevesje se lahko »začepi« že naprimer s kamni, kosi asfalta, najdeno je bilo celo nepoškodovano kuhano jajce, šahovska figura, igla za šivanje in podobno. Tudi pretirana količina zaužite dlake ali pa klobčiči trave lahko preprečijo normalen prehod hrane. Ne bi smeli pozabiti na zajedalce, ki posebno pri mladih psih povzročajo huda začepljenja črevesja. Nemalokdaj so zaprtja oziroma ovirani prehodi po zlomu medenice in pri drugih motnjah, naprimer bolezenskih spremembah na hrbtenici. Zadnje še posebej pogosto ugotavljajo pri nekaterih pasmah in seveda pri starejših živalih. Nove tvorbe pri psih lahko prav tako motijo prehod hrane, včasih pa pritiskajo na črevesje tako močno, da se prehod povsem zaustavi. Vkleščenje črevesja v kilni vreči ali tudi zaplet črevesja prav tako prekine običajen prehod vsebine črevesja.

Navadno opazimo, da se tako obolele živali težje premikajo, imajo napet trebuh in so brez teka. Večkrat se pripravljajo na blato, izločijo pa navadno le malo suhih drobcev, ki so največkrat oviti s sluzjo. Bolni psi zaužito hrano izbruhajo. Če so vzrok zaprtju zajedalci, jih večkrat najdemo med izbruhano vsebino.

Če tipamo trebuh bolne živali, se temu upira. Pri manjših psih lahko včasih s tipanjem trebuha ugotovimo trde dele v prebavnem traku. Če je zaprtost nastopila nenadoma, imajo živali lahko zvišano temperaturo, če pa traja že dlje, je ta navadno normalna. Zvišana temperatura nas opozarja na možnost, da pes oboleva še za kakšno drugo boleznijo in da je zaprtost le vzporeden znak.

Lastniki največkrat vedo, če je pes pogoltnil nenavaden tujek, saj se to pogosto dogaja med igro. Večine vzrokov pa ni mogoče ugotoviti brez natančnejših preiskav. Pri postavljanju diagnoze pomaga rentgensko slikanje trebuha. Da na rentgenskem posnetku laže razpoznamo mesto zastoja hrane, dajemo psom po sondi v želodec kontrastno sredstvo. Številni predmeti, kot naprimer koščice plodov, dlaka, zajedalci in podobno, se žal ne vidijo na rentgenski sliki.

Za odpravljanje zaprtosti pri psih najprej uredimo prehrano. Če so živali nagnjene k zaprtju, jim dajemo občasno pripravke za odvajanje, vendar le pod veterinarsko kontrolo. Če je zastalo blato v debelem črevesju, je najbolje, da žival klistiramo. Če so vzrok zajedalci, najprej ugotovimo kateri so in seveda šele nato ustrezno zdravimo. Tujke ali druge ovire v prebavnem traktu navadno odstranimo operativno.

Po zdravljenju in seveda že med njim naj imajo živali dieto, ki jo določi veterinar!

Zadnje vpisani mali oglasi