Deli s prijatelji
Stebelna zelena
Stebelna zelena

Zelena je gomoljnica, za katero mislim da je ni potrebno do potankosti opisati in predstaviti mojim bralcem saj verjetno ni gospodinjstva, ki je ne pozna in jo uporablja v kuhinji, zaradi značilnega krepkega okusa, obenem pa zaradi njenih zdravju koristnih lastnosti.

Katere so te zdravju koristne lastnosti zelene, je večini bralcev verjetno znano. Vendar jih naj tukaj kratko navedem. Njena dišeča olja pospešujejo delovanje ledvic in sploh presnovo. Železo, ki ga z njo vnašamo v telo, pa je pomembno za nastanek rdečih krvničk, medtem ko je njen fosfor pomemben za prehrano živčevja. Za nekatere je pomembno tudi dejstvo, da je zelena nizkokalorična hrana, saj daje 100 g gomolja le 38 kalorij, enaka količina listov in stebel celo le 18! V naših gospodinjstvih uporabljamo v glavnem le gomoljaste korenine zelene, pripravljene na razne načine, kot jih svetujejo kuharski priročniki, ki so na voljo v naših knjigarnah ter na spletu.

V zahodnih državah pa zelo uporabljajo stebla, v surovem stanju kot solato ali pripravljena kako drugače. Seveda so vzgojili zaradi tega zvrst zelene z drobno korenino in mesnatimi stebli in nožnicami listov. Seveda pa uporabljajo povsod liste zelene kot začimbo, vsak po svojem okusu.

Mogoče bo zamikalo kakšno gospodinjo, da pripravi jed iz te koristne zelenjadnice na nov način, zato prilagam nekatere nasvete iz tujih dežel.

Polnjena zelena

Potrebujemo:

  • 4 manjše ali dve veliki zeleni,
  • 1/2 kg mletega mesa,
  • čebulo,
  • žemljo,
  • 2 jajci,
  • 50 g masti,
  • 1/4 juhe (kocka),
  • 3 – 4 žlice kisle smetane ali jogurta,
  • 2 žlici moke

Oprano, a neolupljeno zeleno kuhamo približno 20 minut. Nato jo olupimo, ji odrežemo pokrovček in jo previdno izdolbemo. Izdolbljeno meso zelene sesekljano zmešamo z dobro ožeto, namočeno žemljo, jajcem, soljo in poprom ter z mletim mesom. S to mešanico napolnimo gomolje ter jih vložimo ne preveč tesno v kozico, obenem z maščobo in drobno narezano čebulo in juho. Pečemo jih pri srednji vročini približno eno uro, nakar prilijemo smetano (jogurt), potem ko smo ji primešali moko, in še malo popečemo.

Juha iz zelene

Potrebujemo:

  • Srednje veliko zeleno,
  • ½ l mleka,
  • ½ l juhe (kocka),
  • kozarec jogurta ali kisle smetane,
  • 2 rumenjaka,
  • sol,
  • 1 – 2 lista zelene,
  • po okusu še muškatni orešček

Zeleno očistimo in zrežemo na drobne kocke. Kuhamo jih v juhi in kuhane pretlačimo. Ko pire zavre, mu primešamo mleko in jogurt (smetano) te vežemo z rumenjakoma. Dodamo še sol, po okusu poper, muškatni orešček in sesekljana lista zelene.

Steblasta solata s parmezanom

Potrebujemo:

  • Dve steblasti zeleni,
  • 100 g surovega masla,
  • 50 g parmezana

S stebel porežemo vse slabe dele in liste. Kuhamo jih v slani vodi približno 15 minut. Nato jih odcedimo, razrežemo na tanjše in krajše dele ter jih do mehkega dušimo z nekaj slanine in nalistane čebule, ki pa ne sme porumeneti. Mehko zeleno odcedimo v plitvo posodo, jo potresemo z naribanim parmezanom, polijemo z razgretim, malo porumenelim surovim maslom in rjavo zapečemo.

Najnovejši mali oglasi:

Objavi oglas
Deli s prijatelji
Prejšnji članekKako naj vzgajamo krizanteme
Naslednji članekOstrižniki – nedvomno najsodobnejše akvarijske ribe
Sem delček nečesa, sem delček nekoga, sem delček ustvarjalnosti in sem delček požrtvovalnosti. Sem spletni "zasenjak", ki se posveča spletni prodaji različnih izdelkov, iskanju poslovnih "niš", učenju različnih script, SEO optimizaciji in spletnemu trgovanju na splošno. Sem blogerski odvisnež in kar je najbolj pomembno, sem ustanovitelj KupimProdam.si oglasnika. Tematika, ki sem jo izbral, je namenjena širši populaciji ljudi, saj pišem o meni najbolj priljubljenem rastlinskem in živalskem svetu. Članki večinoma nastajajo spontano, občasno pa se najde kakšna ideja tudi na spletu, ali po kakšni dobri razpravi s prijatelji.