Deli s prijatelji
Zelenjava in zdravje (čebula, česen)
Zelenjava in zdravje (čebula, česen)

Česen, čebula, šalotka in por spadajo med zelenjadnice, ki jih človek goji že od najstarejših časov, saj je že zgodaj spoznal, da so zelo dragocene za zdravje.

Čebula kot hrana

Čebula je redka zelenjadnica, ki je hkrati hrana, začimba in zdravilo. Vsak človek ve, da je v kulinarični umetnosti čebula pomembna začimba; vendar pa smo pozabili, da je lahko tudi hrana. Kruh in čebula je malica, ki jo še danes nosijo na polja kmetje marsikje po svetu.

Čebula
Čebula

Čebula je ena najbolj hranilnih zelenjadnic; ima precejšnjo energetsko vrednost, saj vsebuje 10 % sladkorjev, torej več kot večina zelenjadnic in približno toliko kot nekatero sadje. Je vir vitamina C in vitaminov iz skupine B, bogata je z minerali, zlasti veliko je v njej železa, žvepla, joda in silicija. Potemtakem čebula zasluži, da ji spet prisodimo mesto, ki ga je že imela v prehrani, torej eno prvih mest, če ne že prvo. Zelo dobro spremlja jedi iz žit in krompirja.

Še ena prednost: čebula je ena najcenejših zelenjadnic, pripravimo pa jo lahko na sto različnih načinov.

Čebula kot zdravilo

Zdravilne lastnosti čebule so bile znane že v antiki. Že Plinij je čebulo opeval kot diuretično sredstvo in kot zdravilo proti različnim okužbam. Čebuli res pripisujejo toliko zdravilnih lastnosti, da ji lahko rečemo univerzalno zdravilo.

1)            Pripravki za uživanje

 • čebula kot diuretik: njena diuretična vloga je dobro znana; pomaga pri odstranjevanju sečne kisline iz telesa, in sicer surova veliko bolj kot kuhana;
 • čebula pri sladkornih boleznih: poskusi na živalih so pokazali, da čebula znižuje količino sladkorja v krvi; je torej živilo, ki bi ga morali uživati sladkorni bolniki;
 • čebula kot antirevmatik: proti revmatičnim bolečinam si pripravimo tale čebulni prevretek: tri neolupljene čebule zrežemo na koščke in jih 15 minut kuhamo v litru vode. Nato precedimo in kozarec tega prevretka popijemo zjutraj in enega zvečer;
 • čebula proti gripi: dve čebuli nasekljamo in ju namočimo v pol litra vode. Štirinajst dni popijemo kozarec te tekočine med glavnima obrokoma in enega zvečer. Uživamo lahko tudi Čebulji sirup: čebulo narežemo na kolobarčke, jo razprostremo po krožniku in sladkamo, pustimo stati 24 ur. Na dan použijemo 2 do 5 žličk tega sirupa;
 • zdravljenje s čebulo je zelo uspešno pri edemih, ki nastanejo zaradi zastajanja kloridov.

Bolgarski profesor Stojenev iz Sofije je ugotovil, da je umrljivost zaradi raka izredno majhna na področjih, kjer ljudje uživajo veliko surove čebule. Seveda je treba biti pri takih primerjavah izredno zadržan in previden, saj so to vprašanja, ki bi jih bilo treba še raziskati. Naj končamo ta popis »kreposti«, ki jih pripisujejo čebuli, še z eno: čebula je že od nekdaj veljala za afrodiziak.

2)            Zunanja uporaba

Čebula je sicer za to manj uporabna kot zelje, ki je njen glavni tekmec, vendar je učinkovita pri marsikateri bolezni:

 • na rane in opekline položimo tanko kožico, ki loči plasti čebule. Kožico položimo neposredno na rano, vse skupaj pa obvežemo;
 • proti izpadanju las: stari zdravniki so proti izpadanju las priporočali, da si je treba lasišče drgniti s surovo čebulo. Arabski zdravniki pa so proti tej nadlogi svetovali mešanico čebulnega soka, soli in popra;
 • proti gnojnim tvorom in hemoroidom uporabljamo obkladke iz kuhane čebule. Čebulo lahko uporabljamo tudi proti migrenskim napadom (obkladki iz surove čebule, ki jih polagamo na čelo), proti revmatični mrzlici (obliži iz surove čebule) in pikom žuželk (drgnemo s koščkom surove čebule).

Česen

Česen so uživali že v najstarejših časih, kar priča napis na piramidi v Gizah (4500 let pred n. št.); zapisano je, koliko so porabili hrena, čebule in česna, da so nahranili delavce, ki so gradili piramide.

Česen
Česen

V antiki so česen uživali kmetje, sužnji, vojaki, skratka »ljudstvo«; »višji« razredi so ga zato malone zaničevali. Česen je bil tako povezan z vojaškim življenjem, da so ljudem, ki so jih hoteli odvrniti od vojaškega poklica, svetovali naj »ne hodijo jest česna«. Kljub temu pa je Virgil posvetil pesem jedi »moretum«, katere glavna sestavina je bila česen in ki so jo kmetje uživali skupaj s kruhom. Zdravilni učinki česna so znani že toliko časa kot učinki čebule.

1)            Pripravki za uživanje

Že od nekdaj so poznali česen kot odlično antiseptično sredstvo, ki pomaga ozdraviti številne infekcijske bolezni: gripo, tifus, davico itd. V začetku tega stoletja so ga posebej priporočali za zdravljenje tuberkoloze. Česen ima podobne diuretične lastnosti kot čebula, hkrati pa je še odvajalo.

Z njim tudi uspešno zdravimo glistavost 3 do 4  stroke česna naribamo v skodelico vrele vode ali mleka; pustimo namakati čez noč; pripravek pijemo zjutraj na tešče, in sicer 3 tedne.

Še drug recept: 3 do 4 stroke česna kuhamo 20 minut v skodelici vrele vode ali mleka. Dva kozarca tega pripravka pijemo 3 do 4 dni ob padajoči luni, in sicer tri mesece zapored.

Proti glistam lahko pripravimo tudi sirup:

1/2 kg sesekljanega česna stresemo v liter vrele vode. Pustimo stati eno uro in precedimo. Dodamo kilogram sladkorja. Zaužijemo 2 do 3 žlice zjutraj na tešče.

Proti kašlju so zdravniki v antičnih časih svetovali mešanico kuhanega česna, sladkorja in medu; zdi se, da to zdravilo ozdravi tudi najbolj trdovraten kašelj.

Antični zdravniki so tudi trdili, da česen zdravi pike in ugrize (od kač do psov).

S česnom lahko prav tako kot s čebulo zdravimo revmatizem; širi žile in znižuje krvni pritisk.

Nekateri avtorji menijo, da česen deluje preventivno proti raku in arteriosklerozi.

In nazadnje, stari viri ga še bolj kot čebulo uvrščajo med močne afrodiziake. Neki avtor iz 16. stoletja je zapisal: »Če moški pije vino, v katerem je namočen strt česen s koriandrom, postane damam prijaznejši družabnik«.

2)            Zunanja uporaba

 • Za razkužitev: obkladek česnovega kisa (30 g česna namakamo v 1/2 litra kisa 10 dni);
 • proti garjam: okužena mesta drgnemo z mešanico enega dela česna in dveh delov kafrnega olja ali pa umivamo s česnovim prevretkom (6 strokov na liter vode);
 • proti revmatičnim bolečinam: boleča mesta drgnemo z mešanico česna in kafrnega olja;
 • proti bolečinam v ušesu: v uho damo gazo, namočeno v mešanico strtega česna in toplega olivnega olja;
 • proti kurjim očesom: na kurje oko položimo kolobarček česna in prelepimo z obližem. Zamenjamo zjutraj in zvečer;
 • piki žuželk: pike podrgnemo s koščkom česna.

Četudi česen uživamo le v manjših količinah, je vendarle tudi hrana. Nima sicer hranilne vrednosti, pač pa spodbuja delovanje prebavil. Z njim pa kljub temu ne smemo pretiravati, saj prevelike količine zaužitega česna lahko povzročijo glavobole.

Vsekakor pa odsvetujem uživanje svežega česna in čebule, v kolikor se odpravljate zvečer v gledališče ali pa na zmenek :-).

Zadnje vpisani mali oglasi