Deli s prijatelji
Alge v akvariju
Alge v akvariju

Alge v akvariju so vedno navzoč, a pogosto nezaželen in lahko tudi nevaren del rastlinstva v vsakem akvariju. Nevarne so višjim rastlinam, ker se pritrdijo na listno površino in zmanjšajo fotosintetsko učinkovitost teh organov. Sčasoma prekrijejo tudi ogledno steklo akvarija in dajejo akvariju videz zanemarjenosti.

V akvariju je težko ustvariti razmere, v katerih se alge ne bi pretirano razmnoževale. Zato imamo alge na splošno za »akvarijski plevel«, ki pride v akvarij z vodo, rastlinami, živo hrano (za ribe), s polži ali iz zraka s sporami (trosi). Vsaka vrsta alg zahteva za svoj razvoj povsem določene pogoje. Najpomembnejši izmed teh so: temperatura, trajanje in jakost svetlobe, rudninske in organske snovi v vodi in podlagi; vrste in število rib v akvariju in vrste in število tehničnih pripomočkov, ki povzročajo kroženje vode (filtri, razpršilniki itd.).

Proti algam se najuspešneje borimo s spremembo razmer, ki omogočajo razvoj specifičnih skupin alg. Močni zavezniki v boju proti nadležnim algam so tudi številne rastlinojede ribe, kot npr. praskači (Gyrinocheilus aymonier), hrbtoplovci (Synodontis) ali mnogi južnoameriški somiči (Otocinclus ali Plecostomus) itn. ter vodni polži. V spomladanskih mesecih so lahko celo uporabni tudi žabji paglavci. V akvarističnih trgovinah so naprodaj posebne kemikalije, ki zavirajo rast alg. Z njimi pa bodimo previdni, ker lahko deloma škodujejo tudi nekaterim občutljivim vrstam višjih rastlin.

Alge v akvariju ki se najbolj pogosto pojavijo

Modrozelene alge (Cyanophyta)

Modrozelene alge v akvariju tvorijo tanko prevleko, sestavljeno iz tisoče celic v želatinastem ovoju. Ta prevleka je izredno nevarna za višje rastline, povrhu pa ima še prav neprijeten vonj. K sreči se ta prevleka ne pritrdi na površino in jo zlahka odstranimo; v ta namen uporabimo dolg čopič. Pogosto se te alge pojavijo v novo urejenem akvariju ali takrat, ko zamenjamo v akvariju velik del vode s trdo vodovodno vodo. Modrozelene alge slabo uspevajo v akvariju z močnim prezračevanjem in filtriranjem. Njihov razvoj preprečujejo tudi nekatere talne ribe, kot npr. oklepni somiči (Corydoras) ali činklje in mnogi ostrižniki, ki »kopljejo«. Njihovo rast močno zavirajo tudi spremenjene svetlobne razmere in pa zamenjana voda v akvariju z mehko vodo. Grolux fluorescentne žarnice močno oslabijo rast modrozelenih alg.

Zelene alge (Chlorophyta)

Zelene alge v akvariju so še najmanj nadležne. Njihova navzočnost v akvariju je znamenje, da so v njem tudi razmere za razvoj višjih rastlin in rib ugodne. V akvariju s svežo vodo in »močno« podlago se ob premočni svetlobi čez mero razmnožijo enocelične zelene alge, ki povzročijo »zeleno« vodo. Menjavanje te vode s svežo vodo razmer ne izboljša. Akvarij moramo za nekaj dni zatemniti, pomaga pa tudi močan šotni filter. Čez nekaj dni zamenjamo del vode v akvariju z deževnico, destilirano vodo ali s čisto vodo iz kakega »starega« akvarija. Zelo nadležne so lahko tudi nekatere vrste nitastih alg, ki se pritrdijo v listno površino višjih rastlin. Ne pomaga nič drugega, kot da vse starejše in najbolj »napadene« liste redno odstranjujemo iz akvarija. Prevleko Iz alg, ki se nabere na steklenih šipah, pa odstranjujemo z različnimi britvicami na ročaju, penastimi gobami na ročaju ali z močnimi magneti za odstranjevanje alg.

Kremenaste alge (Dlatomaceae)

Kremenaste alge v akvariju tvorijo rjavkasto prevleko enoceličnih alg, ki so pritrjene na kamenje, pesek, steklene šipe in liste rastlin. Bolje uspevajo v slabo osvetljenem akvariju, zato se jih uspešno rešimo tako, da povečamo osvetljevanje akvarija.

Alg v akvariju ne moremo popolnoma zatreti, pa to tudi ni potrebno, saj bi bil akvarij brez alg videti kar nekam preveč čist in nenaraven.

NASVET: Somiči vrste Otocinclus affinis so izključno rastlinojede ribe, ki v akvariju temeljito odstranijo vse alge. V nasprotju s »pretepaškimi« praskači (Gyrinocheilus) so to družabne in miroljubne ribe in idealni gostje akvarija!

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<