Deli s prijatelji
Mačke Pasme Manx

Mačke so udomačili že stari Egipčani. Pomagale so jim uničevati škodljive miši in podgane. Dandanes jih vidimo po cestah, podeželskih kmetijah, po mestnih parkih, skratka skoraj na vsakem koraku.

V tem kratkem članku si bomo ogledali več vrst britanskih kratkodlakih mačk. To so ginger mačke, peščene mačke (sandy), marmeladne mačke, črne, črno-bele, belo-črne, progaste (tabby) vseh barvnih odtenkov.

Zanimivo je, da imajo vse pasme dolgodlakih mačk svojega kratkodlakega dvojnika, od katerega se po telesni obliki in konstituciji ne razlikujejo. Različna je le dolžina dlake. Za britanske rodovniške mačke je značilno, da imajo med uhlji širok čelni del glave, uhlji sami pa so manjši in nekoliko bolj okrogli. Obrazni del glave in nosje sta kratka, vendar vseeno ne toliko kot pri perzijskih mačkah. Ličnice so dobro razvite, oči so velike in okrogle. Telo je dobro in lepo grajeno. Prsi so široke. Rep je v korenu debel zaradi dlake, vendar je nekoliko krajši. Ko mačke hodijo, ga morajo nositi skoraj vodoravno z zadnjim delom telesa. Rep ne sme biti na koncu zašiljen. Kot že ime samo pove, imajo te britanske mačke kratko, toda gosto dlako. Noge so lepo oblikovane, vendar morajo biti v sorazmerju s telesom in dovolj velike. Splošen videz daje vtis mišičaste in aktivne mačke. Priznane so naslednje pasme britanskih kratkodlakih mačk:

Modre Kratkodlake Mačke

Imajo svetlo do srednje modro barvo brez lis ali belih dlačic druge barve. Oči imajo bakrene, oranžne ali rumene barve.

Modra Kratkodlaka Mačka
Modra Kratkodlaka Mačka

Črne Kratkodlake Mačke

Imajo dlako čisto črne barve brez lis ali belih dlačic. Oči so temno bakrene barve ali oranžne, brez sledov zelene barve.

Črna Kratkodlaka Mačka
Črna Kratkodlaka Mačka

Bele Kratkodlake Mačke

Imajo čisto belo dlako brez vsakršnih rumenih odtenkov. Oči so močne safirske barve ali pa tudi zlate, oranžne in bakrene. Včasih imajo eno oko modro, drugo pa oranžne ali zelene barve. To so zelo inteligentne živali in imajo močan in trden značaj, tako kot siamske mačke. Ne prenašajo pa drugih mačk. Takoj dajo vedeti, kdo je »gospodar«.

Bela Kratkodlaka Mačka
Bela Kratkodlaka Mačka

Krem Kratkodlake Mačke

Imajo enakomerno krem obarvano dlako po vsem telesu, brez belih lis. Oči so bakrene, oranžne ali temno rumene. Mačke čistih krem barv so izredno redke, ker se v njihovi dlaki pogostokrat pojavijo temnejše proge. Krem modre kratkodlake mačke morajo imeti dlako enakomerno modre in krem barve, brez lis. Oči so bakrene, oranžne ali rumene, ne smejo pa biti zelene.

Krem Kratkodlaka Mačka
Krem Kratkodlaka Mačka

Želvje Kratkodlake Mačke

Imajo dlako črne in rdeče barve (svetle ali temnejše). Barve morajo biti lesketajoče in enakomerno razporejene. V dlaki ne sme biti belih odtenkov. Barva je enakomerno razporejena v črtah po vsem telesu, tudi po nogah, repu in glavi. Bolj rdečkast odtenek se ji širi po nosju. Oči so oranžne, bakrene ali lešnikove barve. Tabby – progaste kratkodlake mačke imajo v tej skupini nekaj različic, in sicer: sivo progaste, rjavo progaste, rdeče progaste, srebrno progaste in oranžno progaste mačke. To pasmo imajo poznavalci mačk za eno izmed najbolj inteligentnih. Oči so oranžne, temno rumene, zelene ali lešnikove barve.

Želvja Kratkodlaka Mačka
Želvja Kratkodlaka Mačka

Lisaste Kratkodlake Mačke

So lahko vseh barvnih odtenkov, ki pa se morajo med seboj ujemati po barvitosti. Barvne lise se morajo med seboj tudi jasno ločiti in se ne smejo prelivati. Oblika lis ni določena; lahko so ovalne, okrogle itd. Barva oči se mora ujemati z barvo dlake. Tudi po glavi je lahko rahlo pisana.

Lisasta Kratkodlaka Mačka
Lisasta Kratkodlaka Mačka

Mačke Pasme Manx

So ene najbolj simpatičnih mačk. Zelo so vdane gospodinji, vesele so in velike ljubiteljice otrok. Prinašajo nam predmete, ki jim jih mečemo. Včasih prinašajo nazaj predmete tako dobro kot šolani psi. Nikoli niso nevarne in se izredno prilagodijo vsakršnemu okolju. Lepo jih lahko tudi vodimo na vrvici. Njihovo oglašanje je bolj raskavo in zato ni podobno značilnemu mijavkanju mačk. Najbolj značilno za to pasmo je, da so mačke brez repa. Imajo kratek zadnji del telesa, stojijo pa visoko na nogah. Tam, kjer je pri drugih mačkah rep, začutimo pri otipu rahlo vdolbinico. Glava je široka in okrogla. Uhlji so pri glavi široki in proti vrhu priostreni. Nosje je bolj podolgovato, ličnice so izrazite. Kožuh sestoji iz mehke nadlanke in goste podlanke. Zadnje noge so močnejše od sprednjih. Ta pasma mačk je dobila ime po otoku Man ob angleški obali. Kako so manx mačke zašle na ta otok, je več legend, prave znanstvene razlage pa ni. Standardi ne določajo niti barvnih odtenkov za dlako niti barvo oči. Vse je dovoljeno. Neka vrsta teh mačk ima namesto repa manjši štrcelj.

Mačke Pasme Manx
Mačke Pasme Manx

Dvobarvne Kratkodlake Mačke

Imajo dlako katerekoli barve z belimi lisami, ki se morajo ostro ločiti ter biti enako razporejene. Največ dve tretjini kožuha sta lahko barvasti in največ polovica kožuha je lahko bele barve. Tudi obrazni del mora biti lisast. Oči morajo biti temno oranžne, rumene ali bakrene barve.

Sorodna iskanja:

  • Mačke Pasme
  • Pasme Mačk
  • Mačje Pasme
  • Britanske Mačke

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<