Deli s prijatelji
Golob Angleški golšar
Golob Angleški golšar

Dresura angleških golšarjev je povsem svojevrstna. Sestoji pravzaprav iz treh različnih dresur od katerih pa ima vsaka poseben namen. Vsekakor zahteva dresura angleških golšarjev čas, potrpljenje in zadostno mero strokovnega znanja.

Najbolj razširjena po vsem svetu je dresura pred razstavo, v manjši meri dresura v samem golobnjaku, skoraj neznana pa je najbolj pomembna »dresura na podstavkih«.

Dresura pred razstavo

V vseh zahodnoevropskih strokovnih revijah in časopisih bomo zasledili tudi reklamne oglase z vsebino: »Tipizirane razstavne kletke za dresuro golobov nudi…« Hkrati pa bomo v istih revijah brali komentarje z velikih razstav golobov, ki med drugim omenjajo tudi: »Zelo visok in lep angleški golšar je izgubil točke, ker zaradi premajhne dresure ni pokazal svoje postave v paradni drži.

Dresura te vrste je dresura pred razstavo, je najlažja in najkrajša. Le štirinajst dni pred samo razstavo namestimo tri razstavne kletke v primeren prostor in vanje zapremo kandidate za razstavo. Prvi dan jih zapremo za eno uro, drugi dan za dve in tako naprej, dokler golobov pred samo razstavo nimamo zaprtih šest ur dnevno.

V vsaki kletki naj bo seveda samo en golob, začeti pa moramo torej s tremi golobi ne glede na to, ali bodo oni trije razstavljeni ali ne. Če bo na razstavi sodeloval le en golob naj bo le-ta v srednji kletki. Novemu okolju se bodo hitreje prilagodili, če jim bomo včasih ponudili v kletkah za poslastico nekaj zrn konoplje. Pogosta prisotnost gospodarja je nujno potrebna.

Na razstavi se bodo tako pripravljeni kandidati ob množičnem gruljenju golobov še bolj razširili in še dalj časa vztrajali v paradni drži. Starejših samic, ki golš več ne napihujejo, ne razstavljamo.

Dresura v golobnjaku

To je najtežja in zahteva polno mero potrpežljivosti in časa. Golobar se mora čim pogosteje počasi in mirno sprehajati med golobi ob samih gnezdih v času valjenja in biti sploh kar največ časa s svojimi ljubljenci. S požvižgavanjem golobarskega klica s tihim prigovarjanjem in občasnim dotikanjem bomo goloba hitro ukrotili ter navezali nase.

Dokler niso povsem krotki, jih ne smemo prijemati v roke, saj je vsaka ptica nadvse občutljiva za svoje perje. Povsem udomačeni bodo golobi takrat, ko v svojih gnezdih ne bodo več tolkli oziroma udarjali s perutnicami, se dvigovali in šopirili perje, ko na prostem ne bodo več odleteli iz neposredne bližine golobarja in podobno.

Doseči moramo, da bodo samci v prisotnosti svojega varuha napihovali golše in paradirali z manjšimi premiki na določenem mestu. Golob mora takšno povelje razumeti na žvižg ali izgovarjanje vedno enakih in podobnih besed. Nedovoljeno in zdravju škodljivo je, če golobar s svojimi usti napihuje golobu golšo. V takšnih primerih o kakršni koli dresuri seveda ne moremo govoriti.

Dresura na podstavkih

S to dresuro se golobarji najmanj ukvarjajo. Vendar pa moramo začeti ravno pri njej, če hočemo, da bo znal golob na tako visokih nogah lepo stati, ter hoditi, ne da bi izgubil ravnotežje.

Vsak golobar mora vedeti, da se golobi najraje zadržujejo na podstavkih, ki so dvignjeni od tal vsaj 15 cm. Ni pomembno, če je podstavek na tleh, na polici ali pregradi, važno je, da golob svoj prostor brani od zgoraj navzdol.

Če nimamo toliko podstavkov kot golobov, potem naj bodo le-ti vsaj pravilno razmeščeni, vsekakor pa oddaljeni drug od drugega toliko, da se golobi med seboj ne dosegajo s kljuni ali perutnicami.

Takoj ko mladič zapusti svoje gnezdo in se osamosvoji, se mora prilagoditi okolici. Naučiti se mora lepo hoditi s svojimi nespretnimi visokimi nogami. Če imajo mladiči na voljo pravilno krmno mešanico in rudninske dodatke, se bodo najraje mirno zadrževali na podstavkih, do katerih naj ima dostop tudi sonce.

Do svoje zrelosti so resnično sami sebi v napoto, kaj šele drugim plemenskim golobom. Le na podstavkih se bodo mladiči počutili varni, stali bodo v pokončni drži z ravnimi nogami.

Kakšni naj bodo podstavki? Vsekakor valjaste oblike, zgornji premer naj ne bo širši od 10 cm, visoki naj bodo od 15 do 20 cm. V krogu s polmerom 10 cm golob svojih visokih nog ne more razmakniti, drža le teh ostane ozka, golob se nauči kratkih korakov. V takšni drži se bo gibal tudi na ravni ploskvi ali na tleh. Takšna dresura pomeni tudi neke vrste terapijo, saj se pri tem golobu noge pravilno razraščajo in oblikujejo.

Rezultati takšne dresure so najbolj uspešni. Niso redki primeri, ko so angleški golšarji na razstavi prvič stopili na podstavek. Le ta jih je prisilil k lepi ozki drži nog, kakršne v domačem golobnjaku niso nikoli pokazali.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<