Deli s prijatelji
Apno v Tleh

Apno v zemljini je velikokrat ključnega pomena za uspešno rast naših rastlin a vendar mnogokrat kljub vsem prizadevanjem vrtnarjev posamezne rastline ne uspevajo. Pogosto je vzrok temu nepravilna reakcija tal. Nekaterim rastlinam prija kisla reakcija, kakršno ima zemlja, kjer so v tleh prisotne šibke kisline, zato ne morejo uspevati, če je v zemlji preveč apna. Če zemlja nima niti preveč kislin niti preveč apna, ima nevtralno reakcijo.

Apno v tleh
Apno v tleh

V takšnih razmerah uspeva velika večina kulturnih rastlin. Laporna zemlja in zemlja, ki vsebuje apnenec, imata bazično reakcijo. To ugotovimo prav enostavno: na krožnik damo nekaj zemlje in jo prelijemo s kisom. Če zemlja zašumi, vsebuje apnenec. Taki zemlji ni treba dodajati apna, ker ga ima za daljše obdobje dovolj. Na tej zemlji slabo uspevajo izrazito acidofilne rastline, to so tiste, ki jim prija kisla reakcija, kot na primer vrtne borovnice, rododendron in podobno.

Tla so po svoji reakciji kisla, nevtralna ali bazična. Za potrebe sodobnega kmetijstva, vrtnarstva in cvetličarstva so glede reakcije tal vpeljali posebno razpredelnico, v kateri označujejo reakcijo tal s številčnimi vrednostmi. To razpredelnico imenujemo pH-vrednosti, ki so pri zemlji od 4 do 8.

Apno v tleh – tolmačenje ph-vrednosti tal je naslednje

pH — Vrednost tal: Reakcija tal: Potreba po apnu:
do 4,5 močno kisla zelo velika
4.5 – 5,5 kisla velika
5.5 – 6,5 lahno kisla zmerna
6.5 – 7,5 nevtralna občasna
nad 7,5 bazična ni potrebe po apnu

 

Primer: Zemlja ima ph-vrednost 5,8. Ta zemlja ima lahno kislo reakcijo. Za večino vrtnin je potrebno apnenje, ki ga opravimo vsaka tri leta. Na 100 m2 potrosimo jeseni 10 kg apnenega hidrata, ki ga dobimo v vsaki trgovini z gradbenim materialom.

Najbolj primerna reakcija tal za večino rastlin je v območju pH 6,5 do 7. V tem območju pH-vrednosti uspeva večina vrtnin in sadnih rastlin. Vsaka rastlina ima določeno pH vrednost, kjer najbolje uspeva.

Kislo reakcijo tal prenašajo te poljščine: krompir, rž, oves in ajda.

Izrazito acidofilne rastline (prija jim kisla reakcija tal) so: azaleja, kamelija, erika (vresje) in rododendron, torej priljubljene okrasne rastline. Kislo reakcijo tal dosežemo z gozdno zemljo, dodatkom šote s kislo reakcijo (tako imenovana »bela šota«), z zalivanjem z deževnico ali z destilirano vodo (dobimo jo v vseh poslovalnicah »Semenarne«). Apno je za te rastline pravi strup. Mnogim ljubiteljem so se kljub izredni oskrbi omenjene rastline posušile, ker zemlja ni bila primerno kisla. Tudi gozdne rastline, predvsem razni iglavci, uspevajo pri lahno kisli reakciji tal. Kislo reakcijo tal dosežemo z uporabo superfosfata, amonijevega sulfata, kisle šote, gozdne zemlje, deževnice in destilirane vode za zalivanje. Voda iz vodovoda vsebuje apno, ki se kopiči v zemlji ter povzroča bazično reakcijo, ki acidofilnim rastlinam škoduje.

Vrtnarji, ki gojijo lončnice, morajo skrbeti za pripravo takšne zemlje, katere reakcija bo ustrezala določenim vrstam rastlin.

Reakcijo tal določajo s posebnimi aparati (pH-meter) na vsakem kmetijskem zavodu. Določanje pH vrednosti je enostavno. Vsakemu vrtičkarju, ki na novo ureja zemljišče, priporočam preiskavo zemlje glede reakcije tal. Ko pridobimo podatek o pH-vrednosti, lahko ukrepamo in si izberemo ustrezne vrste rastlin, da bodo lepo uspevale.

Dobro je tudi, če zasledujemo uspeh svojih ukrepov za usmerjanje reakcije tal. V ta namen uporabimo ročne oziroma žepne garniture za določanje pH-vrednosti tal na kraju samem. Tako si lastniki vrtov lahko sami določijo reakcijo tal, nato pa ustrezno ukrepajo. Če je potrebno, zemljo apnimo, če pa mora biti kisla, uporabimo šoto in druga gnojila ter dodatke.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<