Deli s prijatelji
Azaleja
Azaleja

Pozimi so naše cvetličarne dobro založene z azalejami, ki tedaj najlepše cvetijo. Čas cvetenja teh lepih okrasnih rastlin je predvsem odvisen od temperature.

Pri visoki temperaturi se cvetovi hitro odpro pa tudi hitro odcvetijo. Če pa imamo azaleje na hladnejšem mestu, bo cvetenje trajalo dalj časa. Od temperature je odvisno zalivanje; pri višjih temperaturah potrebujejo rastline več vode. Ker azaleje zelo slabo prenašajo kalcij, jih zalivamo samo z mehko vodo; najboljša bi bila deževnica. Ker te običajno nimamo, si pomagamo takole: vodo iz pipe prekuhamo ali jo pustimo stati vsaj 24 ur. Rastline temeljito zalijemo, da se zemlja v lončku dobro napoji. Ker je prst za azaleje zelo rahla in zračna, voda ob zalivanju hitro ponikne skoznjo. Zemlja se ob tem ne napoji. Najbolje je, da pustimo za dobrih deset minut stati vodo v podstavku, da se bo prst dobro napojila. Dalj časa pa voda ne sme biti v podstavku, sicer bi rastlini začele gniti korenine.

Po cvetenju presadimo azaleje v mešanico gozdne zemlje, stare gnojevke in šote. Najboljša je prst iz borovega gozda, kjer je vrhnji sloj pomešan z iglicami, storžki in koščki lubja.

Takšna mešanica kisle reakcije je za azaleje ravno prava. Ker pa ne vsebuje dovolj hranilnih snovi za celoletno rast in pripravo cvetja, rastline tudi dognojujemo. V ta namen uporabljamo kurjakovo prevrelko, izmed gnojil pa samo tista s kislo reakcijo. Uporabimo lahko superfosfat, ki ga damo 3 g na liter vode in s tem zalivamo rastline v 14-dnevnih presledkih. Dobimo pa lahko tudi prav posebno gnojilo za azaleje, rododendrone in eriko. Azaleje prenehamo dognojevati konec julija, da pravilno končajo rast in pričnejo nastavljati popke. Azaleje imamo poleti na vrtu; postavimo jih pod drevo ali grm, kjer imajo dovolj vlage, hkrati pa so zaščitene pred močnim soncem. Ne smemo jih pozabiti zalivati, prija pa jim tudi večkratna prha, posebno v vročih poletnih dneh. Da se rastlina pod drevesom ali grmom ne izsuši, obsujemo lonček z gozdno zemljo ali s šoto, ki ne vsebuje kalcija.

Do jeseni napravijo azaleje že popke, zato pazimo, da nas ne preseneti mraz. Pravočasno jih prenesemo na hladno mesto v sobo. Tu naj stojijo nekaj tednov, da se bodo popki nekoliko napeli, nato jih prestavimo na toplejše mesto. Sedaj potrebujejo visoko zračno vlago, zato jih, dokler se popki ne bodo pričeli odpirati, rosimo z mlačno, mehko vodo. Ves čas pa jih redno zalivamo. Ko se pričnejo odpirati, prenesemo azaleje spet na hladnejše mesto, da bodo čimdalj cvetele.

Ker so korenine azalej občutljive na odvečno vodo, zaradi česar rade segnijejo, je priporočljivo, da jih enkrat do dvakrat mesečno zalijemo z 0,2% orthocidom.

Sorodna povezava:

Sorodna iskanja:

  • Azaleja japonica
  • Japonska azaleja
  • Sobne rože

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<