Deli s prijatelji
Bradate Perunike

Pogosto me vrtičkarji od blizu in daleč sprašujejo, če je mogoče kje dobiti bradate perunike in kako jih morajo saditi, da bodo dobro uspevale. Takšna vprašanja se najpogosteje pojavljajo pozno jeseni in pomladi – ko je za sajenje perunik najmanj primeren čas.

Bradate Perunike
Bradate Perunike

Julija in Avgusta — Odlično

Oba najbolj vroča poletna meseca sta kot nalašč za razsajanje, presajanje in razpošiljanje bradatih perunik vseh velikosti in zvrsti. V tem času, ko so rastline že odcvetele, je rast za nekaj časa na videz prenehala in sadike pri presajanju in razpošiljanju ne utrpijo nobene škode. Za sadike ni nobenih nezaželenih posledic niti pri pošiljanju s kontinenta na kontinent, niti pri daljšem skladiščenju na zračnem in celo sončnem mestu. Vse specializirane vrtnarije celo nalašč pustijo izkopane korenike (rizome) bradatih perunik nekaj časa brez zaščite na soncu, ker se morajo rane zasušiti in takšne sadike pozneje močneje odženejo nove korenine.

Zaradi takšnega svojevrstnega biološkega cikla torej pomlad in pozna jesen nista pravi čas za presajanje bradatih perunik. Pri pomladnem sajenju bi bili za eno leto oropani za večino cvetja: redka cvetna stebla so po pomladni saditvi krmežljava in sploh ne pokažejo prave podobe niti po bujnosti, še manj po velikosti in razvitosti cvetja. Pozna jesen pa je že prehladna, da bi se korenike mogle zasidrati z drobnimi koreninami v tla tako mraz bradate perunike pridvigne in največkrat izsuši. Medtem ko so dovolj zgodaj posajene sadike popolnoma odporne proti mrazu, pridvignjene sadike (pri poznem sajenju zmrzal nima težkega dela!) rade začno gniti ali pa se zaradi zimskih in pomladnih vetrov izsušijo.

V toplih krajih, kot je naše Primorje, je seveda mogoče saditi še globoko v september, morda celo še v začetku oktobra. Vendar pa je to bolj izjema kot pravilo: dovolj zgodaj sajene sadike se bolje razrastejo in svojo prvo pomlad na novem rastišču res dostojno proslavijo s cvetenjem. Nekatera velika podjetja zato dajejo kupcem na voljo več rokov za razpošiljanje. Nekaj podobnega se je zelo dobro obneslo tudi v našem podnebju.

Plastične Vrečke so Neuporabne

Posebno sveže izkopane korenike bradatih perunik rade začnejo gniti, če bi jih pripravili za razpošiljanje v plastičnih vrečkah. Če so sadike morda celo vlažne, to skoraj gotovo ne more ostati brez kvarnih posledic. Če že moramo sadike zavarovati z vrečko iz plastične folije, naj bodo korenike najprej zavite v časopisni papir. Najbolje pa si je pripraviti kar navadne »špecerijske« papirnate vrečke, pa čeprav odstopimo eno ali dve koreniki samo mimoidočemu znancu ali sosedu.

Drugače pa je treba pripraviti za transport sibirske perunike in druge njim sorodne vrste, ki nimajo »omesenelih« korenik, temveč le tanjše korenine. Ko pošljemo sadike za nekaj dni daleč, jih obdamo z vlažnim mahom in damo v plastično vrečko!

Kako Razsajamo in Sadimo Bradate Perunike

Bradate perunike lahko ostanejo brez škode na istem mestu vsaj tri ali štiri leta. Potem pa posebno ob pomanjkljivem gnojenju začne pešati cvetivost. Med tem časom se je posamezna rastlina razširila na vse strani, v sredini pa so ostale korenike brez listnatih poganjkov. Takšno skupino je potrebno v celoti ali delno izkopati in razdeliti na posamezne korenike z listnimi pahljačami.

Vsako novo sadiko pripravimo na sajenje tako, da liste prirežemo nekako na eno tretjino prvotne dolžine. Pritlične sorte sorazmerno manj krajšamo, visoke sorte pa močneje. Korenike morajo biti čvrste in zdrave, korenine pa le izjemoma krajšamo. Razdalja med sadikami je pri majhnih sortah le 10 do 15 cm, pri visokih pa 25 do 40 cm. Gosteje sajene bradate perunike kmalu napravijo učinkovito skupino v nasadu, zato pa zahtevajo intenzivnejšo oskrbo in jih je potrebno hitreje razsajati. Prav zaradi večje dekorativnosti je priporočljivo saditi po tri sadike ene sorte v skupino.

Sadimo tako, da je korenika skoraj na površini zemlje ali kvečjemu neposredno pod njo. Drobne korenine razporedimo na vse strani in morajo seveda priti globlje v zemljo. Tisti, ki so posebno natančni, pripravijo za vsako sadiko bradate perunike sadilno jamico, ki ima v sredini kupček; na vrh hribčka pride omesenela korenika, korenine pa padajo po pobočjih. Korenine zasujemo in k njim pritisnemo zemljo. Po sajenju je priporočljivo enkratno temeljito zalivanje, pozneje pa to ni več potrebno.

Kam in v Kakšno Družbo

Bradate perunike prav lahko lepo vključimo med druge trajnice, družimo pa jih tudi s čebulnicami in enoletnicami. Vse prisojne brežine so primernejše kot popolnoma ravno zemljišče: vedno se izogibamo mestom, kjer bi utegnila zaostajati vlaga. V družbi z različnimi homulicami in netreski se perunike naravnost odlično počutijo, prav tako z alpskimi astrami in botaničnimi tulipani. Okrasne trave in maslenice tudi oblikovno lepo pristajajo k že odcvetelim perunikam. Postavni čepljiček (Asphodeline lutea, A. liburnica) tudi sodi v to skupino.

V vrtu ali drugem okrasnem nasadu se posebno svetle barve perunik odlično podajo pred temno kuliso zimzelenih iglavcev ali ob grmovnicah z dekorativnim listjem in s čvrsto rastjo. Pri kombiniranju sočasno cvetočih sort perunik pazimo na to, da sorte v podobnih barvnih odtenkih niso posajene neposredno druga ob drugi. Temno modre, skoraj črne in rjavkasto rdeče sorte so od daleč manj opazne; sadimo jih bliže vrtnim potem, in ob tistih delih vrtov, kjer jih lahko občudujemo od blizu.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<