Deli s prijatelji
Bugenvileja - zanimiva vzpenjalka
Bugenvileja

Bugenvileja se imenuje po francoskem mornarju L. A. Bougainvilleu. V Evropo so jo prinesli iz Brazilije leta 1861, dandanes je po vsem svetu znana okrasna rastlina.

Pri nas je še zelo redka, ker jo lahko vzgajamo le kot lončnico. Bugenvileja je privlačna zaradi lepo obarvanih ovršnih listov, ki sklepajo drobne in neopazne cvetove. Ovršni listi so pri različnih sortah različno obarvani ter po obliki podobni pravim listom. Cvetovi se pojavijo na koncu tudi po več metrov dolgih vej.

Rastlina zraste v naravi tudi do šest in več metrov visoko, v lončku vzgojena pa je nizek grmiček, ki ga ohranjamo s stalnim pinciranjem (vršičkanjem). Bugenvileja je skromna rastlina; razmnožujemo jo s potaknjenci ali grebeničenjem, včasih celo s koreninskimi reznicami.

Potaknjence sadimo v mešanico šote in peska. Ukoreninjene presadimo v mešanico kompostovke, listovke, ruševke ter stare gnojevke z dodatkom šote in peska. V tako bogati prsti bo rastlina bujno rasla in vsako leto bogato cvetela.

Poleti imamo rastlino lahko zunaj na prostem, v zavetni legi. Prezimimo jo v svetlem prostoru pri temperaturi okrog 8°C. Temperatura naj ne bo višja od 10°C, ker mora rastlina počivati. Vsako spomlad jo presadimo v svežo zemljo, hkrati jo tudi obrežemo in oblikujemo.

V toplejših predelih uporabljajo bugenvilejo v različne namene, kot mogočno vzpenjavko ali neprehodno živo mejo. Na prostem je razširjena v Dalmaciji, posebno lepe so v Dubrovniku. Na prostem vzdrži tudi ob slovenski obali.

Izletniki, ki zahajajo v Genovo se bodo spomnili, kako je preraščala puste kamnite in betonske škarpe ob cesti okrog San Rema. Rastline na soncu so že v začetku maja v polnem cvetju, v senci pa so komaj ozelenele. Proti koncu marca in v začetku junija pa se bugenvileje v san remski okolici razpro v tisočero cvetov.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<