Deli s prijatelji
Čebelarski napotki za začetnike
Čebelarski napotki za začetnike

V letošnji izredno mili zimi, ko so čebele dnevno izletavale, so vremenu primerno porabile veliko hrane. Zato bomo morali marsikateri čebelji družini dopolniti zalogo. Da bi kdaj imele čebele na voljo toliko izletnih dni kot letos, se ne spominjajo niti najstarejši čebelarji. Ali tega, da bi čebele decembra in januarja nabirale cvetni prah?! Nekateri čebelarji, ki niso mogli obvladati svoje radovednosti, so že decembra poročali o tem, da so matice ponovno pričele zalegati. To so seveda izredni primeri za ta zimski čas. Sredi januarja je bilo v panjih že toliko zalege, kot jo je običajno pri količkaj ugodnih vremenskih razmerah februarja ali celo marca. V takšnem primeru se lahko zgodi, da čebele iznašajo iz panjev pred žrela in na brade mrtvo zalego. V jutranjem času opazimo, da pri kakšnem panju odmetavajo čebele bele ali svetlo rjave ličinke, kar pomeni, da je v panju najbrž huda lakota. Kadar zmanjka v gnezdu hrane, čebele posrkajo odkriti zalegi krmilni sok. Zalega potem od lakote pogine in čebele jo odnašajo iz panja. Seveda moramo v takšnem primeru, pa najsi bo v katerem koli letnem času, čebele rešiti lakote. Pregledati pa moramo zalogo hrane tudi pri vseh drugih čebeljih družinah na istem pašišču. Če vlada v panjih huda lakota, je treba ukrepati. Pomembno je, kako damo čebelam prvi obrok hrane.

Če so čebele že tako sestradane, da padajo na dno panja in se komaj premikajo, jih najprej pobrizgamo s sladkorno raztopino, ki jih bo hitro poživila. V manj kritičnih primerih pa zadošča, da damo čebelam v gnezdo meden sat. Pokrovčke pokritega medu običajno razpraskamo, sat pa navlažimo. Kadar rešujemo s sladkorjem, je priporočljivo krmljenje z raztopino, ki jo pokladamo čim bližje gnezda. Ko si čebele že nekoliko opomorejo in ko je matica zopet pričela zalegati, lahko pokladamo za nadaljnje obroke tudi testo ali pogače.

V gospodarnem čebelarjenju seveda do takšnih primerov hude lakote nikakor ne bi smelo priti. Kajti zavedati se moramo, da tista čebelja družina, ki je zaradi lakote prenehala zalegati, to leto ne bo več napolnila medišča. Od takšne čebelje družine do zime tudi ne smemo pričakovati kaj več kot plemenjaka s pičlo zalogo hrane. Čebelarju ne bo povrnjena niti amortizacija panja, v katerem takšna čebelja družina prebiva. Največkrat ima čebelar tisto leto od takšne družine čisto izgubo.

Sedaj je že čas, da se pripravimo na glavni spomladanski pregled čebel. Natančnega datuma ni mogoče določiti za vse kraje, ravnati se bomo morali pač po pašnih in vremenskih razmerah kraja, kjer čebelarimo. Če so čebele preskrbljene za ta letni čas z zadostno količino hrane in če smo namestili blizu čebelnjaka napajališče, potem res ne potrebujejo drugega kot toploto. V tem času potrebujejo čebele mnogo hrane, vode in toplote za razvoj zalege. Čebelar, ki želi uspešno čebelariti, more in mora storiti vse za čim boljši razvoj družin pred glavnima pašama na cveticah in v gozdu.

Cenjenim bralcem oziroma čebelarjem začetnikom pa svetujem, naj preberejo sestavke o čebelarskih opravilih, ki sem jih že spisal. Marsikaj koristnega boste zasledili v navedenih člankih, kar boste lahko koristno uporabili pri svojem čebelarjenju.

Sorodni članki:

Sorodne povezave:

Sorodna iskanja:

  • Divje čebele
  • Čebele in med
  • Panj za čebele
  • Rojenje čebel
  • Čebelje družine
  • Čebelji med

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<