Deli s prijatelji
Chow chow
Chow chow

Chow chow (čov-čov) je edina pasma psov, za katero je značilen modro obarvan jezik. To značilnost ima tudi neka vrsta majhnih medvedov v področjih, od koder pasma izvira. Zato so nekateri verjeli, da je v miocenu prišlo do križanja psa in medveda in da je tako nastala pasma chow chow.

Legenda pravi, da so te pse pripeljali na Kitajsko Tatari, ki so v 11. st. pr. n. št. vdrli prek njenih meja. To so bili ogromni, levu podobni psi s črnimi jeziki. Tatari so jih uporabljali za hrano, kože pa so porabili za oblačila in druge izdelke. V zgodnjih kitajskih kronikah jih imenujejo »tatarski psi« ali »man kou« – pes barbarov.

Pasma je sčasoma nazadovala v kakovosti, ker so prenehali s selekcijo. Ohranila se je samo v nekaterih osamljenih samostanih in dvorcih.

Ime chow chow izvira iz besede »chaou«, kar pomeni pes z veliko močjo, ali pa iz besede »čau«, kakor so se imenovali znani kitajski trgovci. V teku stoletij se je ime spreminjalo in sedanja oblika je nastala iz spačene angleščine, ki jo govorijo na Daljnem vzhodu. Ime chow chow so uporabljali za pse, ki so bili v Kantonu najbolj pogosti in naj bi pomenilo »kitajski pes«.

Chow chow nespremenjen že 4000 let

Chow chow spada med špice. V primerjavi s starimi kitajskimi zapiski in današnjim videzom živali se je chow chow v zadnjih 4000 letih le malo spremenil. Prvi standard so sestavili po opisu prvega šampijona, ki so ga pripeljali v Anglijo. Ta pes se je imenoval Chow VIII. Standard z manjšimi spremembami uporabljamo še danes.

Mogočna glava počiva na močnem vratu, ki se mora bočiti pod kotom 60°. Lobanja je široka in ploščata. Koža na glavi je precej ohlapna, ne sme pa delati gub. Gobec je širok, srednje dolg, z značilnimi navzgor zavihanimi ustnami. Uhlja sta majhna, debela, pokončna, stojita daleč narazen in sta nagnjena rahlo naprej proti očem, ki so majhne, temne in mandljaste ali natančneje, trikotne oblike. Dlesni, ustne in nebo so črni. Jezik je modročrne barve. Pleča so strma, usmerjena rahlo naprej in v stran. Prednje noge so ravne, stoja je paralelna, med nogama je prostora vsaj za širino dlani.

Hrbet je kratek, raven in močan. Rep je visoko nasajen, nagnjen naprej, tako da se spredaj dotika hrbta in je močno poraščen z dlako.

Stegna se skoraj navpično spuščajo proti tlem, zaradi česar imajo psi trdo hojo, ki je prav tako značilna za pasmo.

Razlike le v barvi in dolžini dlake

Chow chow je močno poraščen z dlako. Glede na kakovost dlake poznamo dve zvrsti: dolgodlakega in kratkodlakega. Standard za obe zvrsti chow chowa je enak, razlikuje se le v tem, da je dlaka pri kratkodlakem dolga največ 4 cm in da je prilegla k telesu. Standard predpisuje, da je dlaka obilna, ravna in štrleča, podlanka je izredno gosta, mehka in volnata. Mladiči, še posebno rdečerjavi, se običajno rodijo s črno masko, ki pa s starostjo počasi izginja.

Mnogi današnji psi te pasme so pretežki in prenizki, s pretirano močnim okostjem ter slabotnim vratom.

Psi so srednje veliki, visoki najmanj 45,7 cm.

Dlaka je črna ali rdečkasta ali modra ali krem. Spodnji del repa in sprednja stran nog sta pogosto svetlejša. Najbolj priljubljena barva je rdečkastorjava v različnih odtenkih od svetle do temne. Tej barvi sledi črna, zelo zaželena pa je tudi lepa golobje siva barva. Barva cimeta ni tako priljubljena kot prejšnje, čeprav je tudi ta dovoljena. Krem barva je redka, v tem primeru je zaželena pigmentirana koža in temne oči.

Najpomembnejši pripomoček – krtača

Psa moramo vsak dan nekaj minut krtačiti, enkrat tedensko pa opravimo še temeljitejše čiščenje s krtačo. Štrleče šope dlak okrog šap in med prsti odstranimo s trimanjem, prav tako lahko nekoliko skrajšamo predolge (štrleče) dlake okrog uhljev in na vratu. Vendar pa videza psa ne smemo umetno spreminjati s pretiranim trimanjem. Za nego potrebujemo dobro trdo krtačo in jeklen glavnik, s katerim dlako temeljito prečešemo. Vso odmrlo dlako moramo odstraniti, pri čemer si pomagamo s prsti.

Posebnež v prehrani

Chow chow ima nekoliko drugačne potrebe po prehrani kot druge pasme psov. Rejci, ki se ukvarjajo z zrejo kakovostnih psov, s katerimi želijo dosegati dobre uspehe na razstavah, priporočajo poseben način prehrane. Mladiči, breje in doječe psice potrebujejo velik odstotek dobre, puste surove ali le rahlo prevrete govedine, čeprav na splošno zadostuje tudi 50 % pustega mesa in 50 % mešane drobovine, ki jo prekuhamo. Temu dodamo nekaj črnega prepečenca, ki ga zmehčamo v mesnem soku in za jajce velik kos surovega govejega loja. Lahko pa dajemo tudi mleko, jajca, ribe, riž in zelenjavo.

To je seveda le primer idealne prehrane. Vi pa boste prehrano prilagodili svojim pogojem.

Ohranil je osebnost

Chow chow ima tak značaj, kakršnega nima nobena druga pasma. Je tih, pozoren, vedno željan pozornosti, neusmiljen in krut v napadu. Chow chow ima izredno trdno voljo, upira se vsakemu nasilju. Lastniku in domu je neomajno vdan, je zelo čist in njegov »pasji vonj« skoraj ni zaznaven. Ta pes je miren in prav neverjetno nežen, hkrati pa do konca čuva svojo »lastnino«. Z nezaupanjem spremlja vsako neobičajno dogajanje, tudi do tujih ljudi je izredno nezaupljiv.

Ena od bistvenih značilnosti pasme je njegova popolna naravnost. Umrl bi za vas, toda ne bo vas vedno slepo ubogal, hodil bo z vami, a ne tesno ob nogi. Trd ton, kričanje in ukazovanje ga ne bo ganilo; kadar pa se mu bo zazdelo, da je tako prav, bo ubogal na vsak migljaj in zašepetano povelje.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<