Deli s prijatelji
Človekov Najboljši Prijatelj

Povsod po svetu prevladuje prepričanje, da ima mačka ženski značaj, ne jezi se, medtem ko je pasja narava bližja moški. Velika večina mačk, s katerimi imamo opravka, je namreč ženskega spola, medtem ko so pri psih v večini moški. Maček je le redkokdaj obdarjen z moškimi značilnostmi. Sicer sem pa opazil podobne lastnosti tudi pri večini svojih prijateljev .

Če je res, kar se že od nekdaj trdi, namreč, da je mačka skoz in skoz izumetničeno bitje, pa po drugi strani tudi maček le redkokdaj zaostaja za pravim pravcatim moškim.

Le kam sem zašel, saj sem se vendar namenil govoriti o psih! Pri njih ceni človek predvsem pasmo ali pa se vsaj pretvarja, da se na to razume.

»Poglejte ga, kako pravilne šape ima,« bo rekel tak poznavalec, »medtem ko so njegova ušesa čisto nemogoča.«

»Ah, kaj ušesa!« bo dejal drugi. »Prav ušesa ima perfektna. Samo poglejte njegov desni uhelj, kako lepo je oblikovan. Lepšega še nisem videl.«

Odnos moškega do psa ima predvsem kinološki karakter, kar je verjetno atavističen pojav, podedovan po naših pradavnih prednikih lovcih.

Ženska pa ceni pri psu predvsem lastnot, da se rad dobrika. »Sultan me tako obožuje!« vzhičeno zatrjuje ter se pri tem niti ne zaveda, da ga pretirano ljubkuje in s tem kvari njegov karakter. Postaja nestanoviten, občutljiv in neubogljiv, kot so pač vsa razvajena bitja.

Naj mi samo kdo reče, da je ženska zmožna vzgojiti psa. Nimajo predstave o filozofskem sitemu, ki je za vzgojo psa potreben.

Psa predvsem cenimo zaradi njegove visoko razvite inteligence. »Edino ne govori!« se včasih pohvalimo, pri tem pa pozabljamo, da imajo tudi psi svojo govorico, pasjo seveda.

Nisem samo enkrat slišal psa, ki je razločno mrmral: »Ah, te preklete bolhe!« Včasih tudi sikne »Pojdi k vragu!, ne jezi se!« ali kaj podobnega. Da, psi tudi kolnejo.

Včasih premišljujem: če bi znali psi govoriti po človeško, bi bila ta govorica najbrž dokaj osorna. Verjetno bi dajal prednost prostaškim in nedostojnim izrazom, ki bi se jih naučil od ljudi na cesti. Govoreči psi bi bili v družbi naravnost neznosni, ker imajo preprost in odkrit značaj. So sicer dobrodušni, niso pa gentlemani.

Kadar govorimo psu, strmi v nas, kot da nas resnično razume. Celo čeljusti mu včasih drhte od same pozornosti.

Ko sem nekoč v gozdu nabiral gobe, sem zašel. Po dolgem tavanju sem le naletel na stezo, ki me je pripeljala do manjše osamljene pristave na robu gozda. Približal sem se poslopju, nakar se pred menoj pojavi bernandinec, gromozanska mrha, malo večja od mene.

Grozeče mi je kazal zobe in začel lajati. V eni roki sem držal velikega jurčka, v drugi pa kup lisičk in sem bil brez vsake obrambe.

Potem sem psa nagovoril in mu lepo razložil, kdo sem, od kod sem in kako sem prišel tja. Pes pa je kar naprej lajal vame, skratka psoval me je, ne da bi pri tem izbiral besede.

Potem sem dojel da le ne razume mojega jezika, pa sem mu poskušal dopovedati z nežnimi gibi ter nežnimi prigovarjanji. Priznati moram, da še zlepa nisem s kom tako lepo govoril, kot sem s tistim bernandincem. Ponudil sem mu mir. Bil sem poln dobrih namenov in sem se skliceval na zdrav razum. Ko sem se že dodobra nagovoril, sem opazil, da naju opazujejo stanovalci s posestva.

Brž ko jih je pes zagledal, se je umiril.

To je bil moj največji govorniški uspeh v svojem življenju.

So ljudje, ki so užaljeni, če jih oblaja pes. Mahajo proti njemu s palico ali pa mu grozijo s kamnom. Le malo je takih, ki ohranijo prisotnost duha, pa čeprav jih napade tudi čisto nedolžno »ščene«.

Menim, da se za človeka veliko bolj spodobi, da se tudi z najnavadnejšim pasjim štirinožcem poskuša mirno pogovoriti. Moč besede in razuma delujeta tako prepričevalno, da končno tudi tak pasji kosmatinec spozna, da ne more človeka prelajati.

Če pa bi psi znali govoriti po človeško, bi se z njimi prav tako težko sporazumeli, kot se med seboj ljudje!

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<