Deli s prijatelji
Črni koren
Črni koren

Črni koren je znan kot samonikla rastlina v svetlih gozdovih in na vlažnih travnikih Sredozemlja. Koren, katerega koža je črno rjava (meso pa belo), je valjaste ali vretenaste oblike. Za sodobno pridelovanje, predvsem za predelovalno industrijo, so primernejše valjaste oblike.

Črni koren (Scorsonera hispanica L.) ima sočno mlečno meso. Prav ta mlečni sok daje črnemu korenu prijeten okus, zato korenov ne smemo raniti ali prelomiti, kajti mlečni sok bi se izcedil.

Pridelovanje

Za dobro rast potrebuje črni koren rahlo globoko obdelano vrtno zemljo ali rahlo peščeno naplavino. Ker mu kisla tla ne ustrezajo, mora biti reakcija le-teh med 7 in 8 pH.

Črni koren dobro prenaša mraz, zato ga lahko sejemo septembra ali pa od marca do maja. Raste približno 180 dni, zato lahko setev načrtujemo. Črni koren sejemo v kolobarjih za dobro gnojenimi okopavinami: zeljem, ohrovtom, brstičnim ohrovtom, kolerabico, redkvico, porom, fižolom, grahom, gomoljasto zeleno, špinačo, kumarami, jagodami in žiti.

Za gnojenje ne uporabljamo kislih gnojil, pač pa dobro gnojilo z magnezijevim – kalijevim sulfatom (7 kg/100 m2), kalcijevim amon nitratom (3 kg/100 m2) in Thomasovim sulfatom (4 kg/100 m2) ali superfosfatom (3 kg/ 100 m2).

Seme črnega korena je zelo veliko (15 mm), zato ne moremo uporabljati sejalnice. Sejemo ga torej ročno, v centimeter ali dva globoke jarke po 5 do 7 cm narazen, in sicer 2 do 3 semena skupaj. Medvrstna razdalja naj bo 25 do 30 cm. Mlade rastline večkrat okopljemo. Pri starejših sortah se pojavljajo cvetna stebla (pri sodobnih pa ne), ki jih izrežemo, kar pripomore k boljši kakovosti korena. H kakovosti korena pripomore tudi pravilno gnojenje; preveč hlevskega gnoja ali pretežka tla so vzrok, da zrastejo razcepljeni koreni. V lahkih, dobro obdelanih tleh dosežejo koreni dolžino od 30 do 50 cm. Črni koren lahko gnojimo še septembra s kalijevimi gnojili (kalijev nitrat ali 40% kalijeva sol), saj se koren od tedaj naprej še vedno debeli.

Spravilo

Zaradi neobčutljivosti za mraz lahko ostane črni koren v zemlji čez zimo, izkopavamo ga postopoma. Pri izkopavanju moramo biti previdni, ker je ranjen ali zlomljen koren veliko manj kakovosten. Zato ob vrsti izkopljemo jarek in vanj ob korenih porinemo vilasto lopato, korene razrahljamo in jih z roko potegnemo iz zemlje. Če zaradi mraza in snega korenov pozimi ne moremo sproti izkopavati, jih vsaj nekaj poberemo iz zemlje. Zelene dele odrežemo 1 do 2 cm nad vratom, nato korene pokonci zložimo v zaboj, napolnjen z vlažnim peskom, ki mu lahko primešamo tudi šoto. Črni koren lahko skladiščimo tudi v zasipnici.

Varstvo pred boleznimi

Liste črnega korena lahko napadeta bela rja (Albugo tragokogolis) in listna pegavost. Da ga obvarujemo pred obema, škropimo z bakrovimi pripravki (podobno kot zelje, cvetačo ali hren).

Črni koren so poznali v vseh sredozemskih deželah, zlasti v Španiji. Tudi pri nas smo ga nekoč nabirali po obrobju gozdov. Sedaj je največja pridelovalka črnega korena Belgija. Črni koren se zaradi svojevrstnega okusa vedno bolj uveljavlja na evropskih jedilnikih. Je lahko prebavljiva vrtnina, ki vsebuje pomembne rudnine in ogljikove hidrate v obliki inulina, zato je priporočljiv za diabetike. Pravilno pripravljen črni koren lahko primerjamo s kraljem vrtnin, špargljem.

Seme je mogoče kupiti tudi pri nas in z malo dobre volje pridelati, zato vam svetujem nekaj receptov za pripravo jedi (za 4 osebe). Najprej še nasvet: črni koren laže očistimo, če ga najprej nekaj minut kuhamo (blanširamo), da bodo ostali očiščeni koreni beli, jih takoj položimo v posodo za vodo, ki smo ji dodali malo kisa, in kuhamo dalje. Debele korene lahko razpolovimo.

Recepti

Črni koren na maslu

 • 80 dag črnega korena
 • 40 g masla
 • sesekljan peteršilj

Črni koren očistimo, operemo in zrežemo na 2 do 3 cm dolge koščke ter kuhamo v osoljeni (in okisani) vodi 30 do 50 minut. Nato ga splaknemo, odcedimo in popražimo na maslu. Pred serviranjem ga še posujemo s sesekljanim peteršiljem.

Ocvrt črni koren

 • 80 dag črnega korena
 • ½ litra testa za cvrenje
 • limonin sok
 • olje

Olupljen črni koren zrežemo na 8 do 10 cm dolge kose in jih kuhamo v soljeni (in kisani) vodi. Ko so kuhani, jih splaknemo z vodo, odcedimo in 30 minut mariniramo v limoninem soku, olju, popru in soli. Korene osušimo (s krpo ali papirnatimi brisačami), pomakamo v testo za cvrenje in cvremo na olju 5 do 6 minut.

Gratiniran črni koren

 • 80 dag črnega korena
 • 10 dag šunke
 • 20 g moke
 • 3 jajca
 • 2 dl smetane
 • 20 g surovega masla
 • 10 g naribanega parmezana

Očiščen in kuhan črni koren naložimo v posodo, posujemo z narezano šunko in prelijemo z žvrkljanimi jajci, moko in smetano. V pečici pečemo 10 minut. Pred serviranjem potresemo s parmezanom in prelijemo z vročim maslom.

Črni koren v žametni omaki

 • 80 dag črnega korena
 • ½ l žametne omake

Črni koren očistimo, narežemo na 2 do 3 cm dolge koščke ter skuhamo v slani in okisani vodi. Odcedimo, zložimo v omako in pustimo, da rahlo vre nekaj minut.

Žametna omaka

za 1 liter potrebujemo:

 • 70 g surovega masla
 • 60 g moke
 • 1 1/4 do 1 1/2 litra kostne juhe

Kuhamo 35 minut.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<