Deli s prijatelji
Cvetlice med počitnicami

Cvetlice in Vrtne Rastline

Preden boste pripravili kovčke in odpotovali na počitnice, ne pozabite še zadnjikrat pregledati vaše cvetlice in obhoditi vsega vrta. Če bi se radi veselili pisanega cvetja ob vrnitvi, si morate vzeti čas, da opravite še vsa potrebna dela. Opleti morate gredice, jih dobro poškropiti in prekriti z vlažno šoto.

Listje okrasnih dreves in grmov na vročem soncu oddaja vlago. Odstranite starejše in odvečne poganjke, posebno tiste blizu cvetličnih gredic. Tako bodo dobile rastline več svetlobe in bodo bolj bogato cvetele. Porežite čim več cvetja in darujte šopke znancem ter prijateljem ali sosedom, ki bodo v vaši odsotnosti tako prijazni, da bodo z vrtno škropilnico poškropili tudi vaš vrt. Cvetje pa krepko porežite tudi zato, da preprečite nastajanje semen. Kakor hitro začne namreč rastlina delati seme, preneha cveteti. Zato ne pustite pred odhodom nobenega cvetja in popkovja na vrtu. Ko boste na počitnicah, bodo poletne cvetlice spet pognale in vas ob vrnitvi razveselile z bogatimi šopki.

Balkonske in Sobne Rastline

Če imate dobrega soseda, ga lahko poprosite, naj v vaši odsotnosti poškropi tudi balkonske in sobne rastline. Odnesite vse zabojčke in lončnice v najbolj senčen kot balkona ali v najbolj hladen prostor v stanovanju. Dobro je, da ta prostor tudi zatemnite, ker rastline oddajajo vodo v močni svetlobi in toploti. Posebno se to zgodi z lončnicami. Če imate mnogo lončnic, jih odnesite v kad, ki ste jo obložili z vlažno šoto.

Če pa nimate nikogar, ki bi v vaši odsotnosti skrbel za cvetice in okrasne rastline, vam svetujem naslednja načina:

  •  Lončnice v kadi

Pripravite si veliko kad iz plastike ali iz pocinkane pločevine. Na dno nasujte 5 do 10 cm peska in ga zalijte z vodo. Na ta peščeni sloj polagajte lončnice, ki ste jih vsako posebej dobro napojili in zavili v šoto. Postavite eno lončnico poleg druge, tako da so naposled vse do roba vložene v vlažno šoto. S tem ste trikratno poskrbeli za vlago, namreč z vodo med peskom, z napojitvijo lončnic in z navlaženjem šote.

  •  Vlaženje s stenjem

Pripravite si vedro, polno vode, in ga postavite na višje mesto, kot so lončnice. Nato si narežite vrvice iz debelega bombažnega stenja. En konec vrvice vtaknite v odprtino lončka, drugi naj sega dovolj globoko v vedro. Paziti pa morate, da vrvica visi ravno, ker sicer voda odteka drugam. Po vrvici bo voda iz vedra počasi polzela skozi odtočno odprtino in dovolj napajala rastlino.

Cvetlice in pomanjkanje vode
Ko odhajamo na počitnice, s strahom gledamo na naše vrtne in sobne rastline. Če nimamo dobrih sosedov, bodo občutile pomanjkanje vode in to je ena najhujših nevarnosti za njihovo uspešno rast. Da to preprečimo, si lahko pomagamo z vedrom vode in primernim stenjem, kakor vidimo na skici.

Prinesite z Dopusta Južne Rastline

Kot spominke z dopusta prinesite sadike oleandra, pasijonke in opuncije. Odrezane vejice teh rastlin bodo prenesle transport.

Vejice oleandra morate odrezati na spodnjem delu rastline. Zavijte jih v vlažno vato in vtaknite v plastično vrečko. To storite tik pred odhodom. Doma jih položite v kozarec ali steklenico iz zelenega ali rjavega stekla, ki ju napolnite z mlačno vodo. Na te vejice oziroma potaknjence poveznite plastično vrečko in jo privežite ob posodo, da do nje ne bo prihajal zrak. Taka rastlina v nekakšnem »mini rastlinjaku« bo hitreje pognala koreninice. Ko boste opazili, da so potaknjenci napravili nežne koreninice, lahko plastično vrečko odstranite. Prav tako napravite s pasijonko, ki jo odrežite deset do petnajst centimetrov od glavnega ali stranskega poganjka rastline. Pasijonka se ukorenini tudi v zemlji, pomešani z mivko.

Potaknjenci ploščatih opuncij se v vlažni mešanici zemlje in mivke hitro ukoreninijo. Vejice opuncij lahko odrežete takoj na začetku dopusta, da se bodo rezne ploskve vsaj 14 dni sušile na južnem soncu. Šele ko bodo suhe, jih potaknite v zemljo.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<