Deli s prijatelji
Diskus
Diskus

Ribe diskusi (rod Symphysodon), kot jih prikazujejo fotografije v akvarističnih knjigah in revijah, pri večini akvaristov vzbujajo občudovanje in željo imeti takšno ribo tudi v svojem akvariju. A že besedilo ob fotografiji ali posvet z izkušenim akvaristom o zahtevnosti in občutljivosti teh rib, pa tudi visoka cena, marsikoga odvrne od te želje. Vendar si kljub naštetim problemom diskus, riba svojevrstne oblike, barvitosti in dostojanstvenega, za ribji svet precej nenavadnega obnašanja, nezadržno utira pot v kroge naših akvaristov.

Diskus

Ribe izvirajo iz Južne Amerike, iz porečja Amazonke. Telo diskusov je skoraj povsem okroglo in bočno izredno sploščeno. Veliki so do 15 cm. Za diskuse je najprimernejši večji temačen in gosto zaraščen akvarij. Voda v njem mora biti mehka, kisle pH vrednosti in s temperaturo od 28 do 30° C. Najbolje je, če v tako pripravljen akvarij naselimo samo diskuse. Če pa vendarle želimo imeti več vrst rib, moramo izbirati med vrstami, ki zahtevajo podobno kemično sestavo in temperaturo vode. Ker se diskusi zelo težko privadijo na novo okolje, je zelo priporočljivo kupiti čim mlajše primerke. Nujen je tudi posvet s prodajalcem o kakovosti vode in vrstah hrane, s katero so bili do tedaj hranjeni. Diskus je namreč pri hrani velik izbirčnež, a ko se privadi na eno vrsto hrane, ga zlepa ne pripravimo k temu, da bi zaužil kaj drugega.

V ustreznih razmerah in ob pravilni prehrani mladi diskusi zelo hitro rastejo. Že po 8 do 10 mesecih lahko dosežejo velikost svojih staršev, po približno enem letu pa tudi spolno dozorijo. V tem času samčki začnejo dvoriti samicam. Ko se med jato najde par, postane neločljiv. Skupaj plavata po akvariju, skupaj se odpravita k hrani, obenem pa iščeta najprimernejši prostor za drstenje. Navadno poiščeta kakšen večji list vodne rastline ali pa ploščati del kakšne korenine ali kamna. Izbrani prostor z gobčkoma skrbno očistita. Nanj samica odloži ikre, ki jih samec oplodi. Prav neverjetno je, kako skrbna sta starša pri čuvanju iker. Po 50 do 60 urah, odvisno od temperature vode, se izležejo mladice. Starša jih navadno v gobčkih preneseta na drugo mesto, kjer nemočno visijo, dokler ne porabijo zaloge hrane iz hranilnega mešička. Potem ko splavajo, se takoj spustijo na telesa staršev, kjer se hranijo z njihovim kožnim izločkom. Starša potrpežljivo prenašata cel roj mladih ribic, ki se »pasejo« na njunih telesih, obenem pa skrbno pazita na varnost zaroda. Po približno šestih dneh mladiči že prežijo tudi na drugo hrano, ki priplava do njih. V tem času so najbolj primerna hrana ličinke solinskega raka ali mlade vodne bolhe. Po štirih tednih so mladiči popolnoma samostojni in jih lahko ločimo od staršev.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<