Česen, čebula, šalotka in por spadajo med zelenjadnice, ki jih človek goji že od najstarejših časov, saj je že zgodaj spoznal, da so zelo dragocene za zdravje. Čebula kot hrana Čebula je redka zelenjadnica, ki je hkrati hrana, začimba in zdravilo. Vsak človek ve, da je v kulinarični umetnosti čebula pomembna začimba; vendar pa smo… Continue reading Zelenjava in zdravje (čebula, česen)
Kategorija: Dom in vrt
Spiralna zeliščna greda ki se širi v višino
»Seveda imam zeliščni vrt,« bo zagotovil skoraj vsak vrtičkar in ljubitelj doma pridelane zelenjave in zelišč, »peteršilj in majaron, ali ni dovolj?« Zeliščni zanesenjak mu bo na to odvrnil samo, »lahko tebi, jaz pa sploh ne vem več, kam bi posadil deset novih zelišč, ker že tistih trideset stiskam na veliko premajhni gredici… « Kam?… Continue reading Spiralna zeliščna greda ki se širi v višino
Opis bolezni vin kot so: kan ali bersa, ocetni cik, mlečni cik, vlečljivost vina, miševina
Že pri mladih vinih pogosto opazimo spremembe videza, vonja in okusa, ki so posledica delovanja raznih nezaželenih drobnoživk ali mikroorganizmov v vinu, predvsem nekaterih bakterij in glivic. Te negativne, predvsem kemične spremembe so lahko tako obsežne in vino toliko spremenijo, da postane nesposobno za promet, pokvarjeno ali bolno. Zato imenujemo te pojave tudi bolezni vin.… Continue reading Opis bolezni vin kot so: kan ali bersa, ocetni cik, mlečni cik, vlečljivost vina, miševina
Če je vrt sestavni del hiše…
Če je vrt sestavni del hiše, je samoumevno, da ob gradnji in opremljanju hiše uredimo tudi vrt. Če smo dovolj skrbni, bomo lahko ugotovili, da ga moramo urediti po neki zamisli, podobno kot hišo. Potreben je torej načrt. Toda za gradnjo hiše je mogoče kupiti tipski načrt, torej hišo, kakršno so gradili že drugi in… Continue reading Če je vrt sestavni del hiše…
Dozorevanje grozdja – zelena barva izgine, jagode pa čedalje bolj dobivajo značilno sortno barvo in okus
Sprva še drobne in zelene jagode se začnejo proti koncu poletja počasi oblikovati in barvati v veliko privlačnejši videz. Ne glede na sorto ali barvo grozdja (rdeče, belo) so jagode sprva zelene, šele kasneje ob dozorevanju zelena barva izgine, jagode pa čedalje bolj dobivajo značilno sortno barvo in okus. Ko jagode rastejo in se razvijajo,… Continue reading Dozorevanje grozdja – zelena barva izgine, jagode pa čedalje bolj dobivajo značilno sortno barvo in okus
Foliarno gnojenje – sprejemanje hranil, prek zelenih delov rastlin
Foliarno gnojenje ali gnojenje na list ni nikakršna novost. S tem načinom prehrane rastlin, prek nadzemnih delov, so se ukvarjali že v drugi polovici prejšnjega stoletja. Tedaj so s poskusi ugotovili in dokazali, da tudi nadzemni rastlinski deli lahko sprejemajo določene količine rudninskih snovi, kot so dušik (N), fosfor (P2O5), kalij (K2O), magnezij (MgO), bor… Continue reading Foliarno gnojenje – sprejemanje hranil, prek zelenih delov rastlin
Sadne ograje
Nekatere sadne vrste so zelo prilagodljive in lepo prenašajo rez, zato so kar najbolj primerne za razna eksperimentiranja, ki lahko vnesejo v vrt veliko igrivih in zanimivih oblik. Sadna drevesa lahko vzgajamo na razne načine, sadne ograje pa so ene tistih, ki pomenijo izziv slehernega vrtičkarja. Človeška bitja smo sila ustvarjalna, zato danes poznamo kar… Continue reading Sadne ograje
Prava mera pri gnojenju rastlin
Če v vrtu redno gnojimo z večjimi količinami komposta, dokupljenih organskih gnojil ali celo umetnih mineralnih gnojil, se lahko zgodi, da tla pregnojimo. Prav dobro vemo, kako človeku škoduje ‘preveč dobrega’ pri hrani, saj se poleg odvečnih kilogramov sčasoma pojavijo tudi resnejše zdravstvene težave. Tudi pri drugih stvareh velja, da pretiravanje slej ali prej pokaže… Continue reading Prava mera pri gnojenju rastlin
Nasveti za vsakdanjo rabo
Zgodnja rabarbara Rabarbara je doma v vzhodni Aziji, na Kitajskem in v Tibetu. V Evropo je prišla prek Rusije v srednjem veku, in sicer kot zdravilna rastlina. Šele razmeroma pozno so jo začeli uporabljati za jed. Posebno se je priljubila Angležem, ki so med prvimi začeli odbirati rastline s čim debelejšimi, čim daljšimi in krvavordečimi… Continue reading Nasveti za vsakdanjo rabo
Čebulna muha in njeno zatiranje
Lani, že drugo leto zapored, je domače pridelovanje česna, pora, predvsem pa čebule močno prizadela škoda povzročena od čebulne muhe. Marsikje je popolnoma uničila pridelek in ker je ta najpogosteje čebula, se v tem prispevku osredotočam na varstvo te rastline, sicer pa velja skoraj enako za šalotko, por, česen in druge čebulnice, ki so pri… Continue reading Čebulna muha in njeno zatiranje