Deli s prijatelji
Euphorbia Esculenta

V družini Euphorbia je okoli 2000 vrst. Tako obsežno družino delimo v več sekcij. Mnoge med njimi so zelo podobne kaktejam, tako da jih nestrokovnjak sploh ne razlikuje od njih, nekateri jih imenujejo kakteje starega sveta. Dobimo jih v vsej Afriki, razen v vedno vlažnih tropskih gozdovih. Mnoge euphorbije so zelo primerne za gojitev v sobi, ker jim ugaja topel in suh zrak, pozimi priporočajo minimalno +12°C. Euphorbije vsebujejo mlečni sok, ki je pri nekaterih vrstah strupen. Pravijo mu tudi volčje mleko. Včasih so ga uporabljali za lovljenje rib, v medicini, Bušmani so z njim zastrupljali puščice, še danes uporabljajo nekatere euphorbije v Evropi proti krticam, mišim in voluharjem.

Euphorbia Esculenta
Euphorbia Esculenta

Gojitev ni težka, za skoraj vse vrste uporabljamo prepustno ilovnato peščeno zemljo, to je zmes listovke, ilovnate zemlje, kremenčevega peska in nekaj šote. Normalno zalivamo od maja do vključno septembra, decembra in januarja praviloma ne zalivamo, v ostalih mesecih zalivamo le enkrat mesečno; listnate zalivamo nekoliko več kot druge. Tiste, ki odvržejo liste, zahtevajo nujno zimski počitek. Razmnožujemo jih s semeni ali s potaknjenci, te režemo v pozni pomladi; potaknjence damo takoj v vodo, pesek ali jih posipljemo s prahom lesnega oglja, nato jih pustimo nekaj dni, da se nekoliko posušijo, šele potem jih vkoreninimo v zmesi peska in šote. Zanimivo je, da se iz potaknjencev razmnožena rastlina ne razrašča več.

In kam se Uvršča Euphorbia Esculenta

Euphorbia esculenta je uvrščena v sekcijo Medusea. Domovina te vrste je vzhodni Kapland. V domovini napravi do 20 cm debelo glavno steblo, ki je skoraj do vrha skrito v zemlji; iz tega stebla požene mnogo poganjkov, dolgih do 20 in širokih do 2 cm. Celotni premer rastline je v domovini do pol metra. Zelo majhni listi sedijo na malo vzbočenih šesterokotnih blazinah. V domovini jo imenujejo »Vigerpol«, kar pomeni blazina prstov. Njen mlečni sok ni strupen in tudi ni grenak, zato je v domovini cenjena krma za živino. Zelo podobni in sorodni sta Euphorbia inernis in Euphorbia fortuita.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<