Deli s prijatelji

Dobil sem zanimivo vprašanje zveste bralke, ki bi ji naj fižol zelo ‘strastno’ napadli zajedalci, ki se glasi:

Fižol preklar, ki sem ga lani kupila v Avstriji, je lepo uspel in dobro obrodil. Kmalu pa so ga napadli nekakšni hrošči, da je bil ves črn. Približno 10% suhega fižola sem zavrgla, ker je bil črviv, drugega želim posaditi, vendar bi ga rada prej razkužila, pa ne vem s čim. V odprtini cementnega podstavka, kjer so se naselile mravlje, bi rada posadila cvetice, mravlje pa pregnala. Svetujte mi, kakšne cvetice naj posadim in kako naj preženem mravlje?

Kot kaže je vaš fižol nenavadno močno napaden od hroščka fižolarja (Laris rufimana). Tak fižol kali mnogo slabše, zato ga je treba saditi v večjem številu. Hroščku pridemo do živega le, dokler je v fižolu, zato spravite stročje, takoj ko je dozorelo. Brž ga izluščite in stresite v polivinilno vrečko, v njo pa dajte še pol žličke ‘naftalina’ na dva kilograma fižola in vrečo zalepite. Vrečo s fižolom obesite na topel prostor (nad štedilnikom), kjer je okoli 30°C. Pri tej toploti izlezejo hroščki in plin naftalina jih uniči. Lahko tudi poprašite fižol z lindanom, piretrinom ali sredstvom proti koloradskemu hrošču »Zlatica«. Tudi v tem primeru mora biti vreča zalepljena, da hroščki ne uidejo. Ali pa, kar je najenostavneje, da jih zaprete s fižolom v omenjeno vrečo, jo daste na toplo, da pridejo hroščki ven, potem pa presejete fižol skozi rešeto, da padejo hroščki v vodo, v katero ste zlili nekaj petroleja. Seveda mora biti sito takšno, da gredo hroščki skozi, fižol pa ostane.

Hrošč fižolar (Laris rufimana)
Hrošč fižolar (Laris rufimana)

Če želite uničiti mravlje, zlijte v votel steber precej kropa, ki naj bo čimbolj vroč. To napravite v toplem vremenu, da se krop prehitro ne ohladi. Da bo učinek boljši, mu lahko dodate malo mila ali detergenta. Kadar želite uničiti mravlje v zemlji, jih zalijte z 0,1 % raztopino ultracida. Mravlje v starih panjih ali tramih pa uničimo tako, da potrosimo zmlet sladkor, ki mu primešate zmlet boraks (1 del boraksa na 10 delov sladkorja). Po možnosti stolčite oboje skupaj v možnarju v fin prah. Ali pa poškropite mravlje, ko pridejo iz zemlje v velikem številu (krilate in nekrilate) s sredstvom proti muham (muvan).

V podstavek lahko sadite viseče petunije, pelargonije in begonije. Če je mesto zelo vetrovno, potem pa zimzelen, če je v senci, pa kak bršljan ali tradeskancije. Poceni cvetlice so kapucinčki, hočejo pa sonce.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<