Deli s prijatelji
Francoski Golšar (Boulant Francais - Boulant D’ Amiens)
Francoski Golšar (Boulant Francais - Boulant D’ Amiens)

Iz VII. grupe golobjih pasem, kjer so zajete vse pasme golšarjev, prištevamo francoskega golšarja v kategorijo orjaških golobov. Dolžina goloba od konice kljuna do konca repa se giblje od 42 do 48 cm, razpon kril dosega 85 do 88 cm (perutnice ne dosegajo konice repa!) Teža tega orjaškega goloba se zaradi njegove vitke linije giblje med 480 do 520 gramov. Je najbližji sorodnik angleškega velikega golšarja, o katerem smo na našem blogu že pisali in ga spoznali v vseh podrobnostih.

Izvor pasme

V severni Franciji so pasmo vzgojili v 18. stoletju. Za »model« jim je bil takratni angleški veliki golšar. S polno mero izostrenega okusa in potrpežljivosti so francoski golobarji izoblikovali pasmo z izrazitimi potezami in svojevrstno obliko trupa s tremi vzboklinami v prednjem delu.

Golob je videti, kot bi bil sestavljen iz treh delov, in spominja na otroško »sestavljenko« ali »zložljlvko«. V veliki zmoti so golobarji, ki francoskega golšarja ločijo od angleškega le po tem, ker ima s perjem neporasle noge, medtem ko ima angleški golšar operjene do konic prstov.

Vzgoja je zahtevna

To nam najbolje potrjujejo Zahodni Nemci, ki so pasmo uvozili leta 1870. Pasmo vzgajajo predvsem v tistih deželah, ki mejijo na Francijo, pa tudi v ZDA, medtem ko bi jo v deželah vzhodne Evrope zaman iskali. Tudi pri nas v Sloveniji se doslej ta pasma ni velikokrat pojavila.

Zanimivo je dejstvo, da na evropskih ali velikih mednarodnih razstavah razstavljajo pasmo le Francozi sami. Čeprav so Nemci takoj po letu 1870 ustanovili klub gojiteljev te golobje pasme, ki je dandanes tudi v Nemčiji že močno zastopana, francoskim gojiteljem še vedno ne morejo konkurirati.

Od Francozov ni lahko dobiti vrhunskih primerkov, kar je očitno tudi pri drugih nacionalnih pasmah, npr. pri francoskih bagdetah. Že sama postava francoskega golšarja in njegova drža z izrazitimi potezami ga loči od vseh drugih pasem golšarjev.

Standard pasme

Splošen vtis: je visok, elegantne drže, z visoko nošenim, dolgim in ozkim trupom. Dve tretjini dolžine goloba zavzema prednji del (od nog do kljuna). Od golše, okrogle kot žoga, pa do pete (»kolena«) izstopajo tri vzbokline: golša, prsna kost in bedrca.

Glava je lepo zaokrožena z rahlo poudarjenim čelom. Oči so pri beli barvi perja temne, pri vseh drugih barvah pa oranžno rdeče. Očesni obroček je ozek in svetle barve pri belih, rdečih, rumenih in svetlih barvah perja, medtem ko je pri črnih in modrih temne barve.

Barva kljuna mora ustrezati barvi očesnega obroča, nosnice pa so pri vseh barvah belo »napudrane«. Kljun je razmeroma dolg in močan. Vrat mora biti kolikor je le mogoče dolg. Od dolžine vratu je odvisna velikost napihnjene golše.

Prsi so dolge, ozke, z močno izstopajočo prsno kostjo. Hrbet je dolg in ozek, proti repu strmo padajoč. Perutnice so dolge, ozke, dobro zaprte in se nad repom križajo. Ne smejo pa dosegati konice repa.

Tudi rep je primerno dolg in ozek, dobro zaprt in tvori enotno linijo z ozkim hrbtom. Noge so kolikor je le mogoče dolge, tesno postavljene druga ob drugi. Ob peti (»koleni«) sta nogi rahlo pokleknjeni in od pete navzdol goli. Bedrca močno izstopajo in so gosto operjena. Perje se golobu tesno prilega in ne sme biti premehko.

Barve: enobarvni so samo beli, z orisom pa so črni, kovinsko modri, rdeči, rumeni in svetli, s podvezicami v rdečem in rumenem odtenku. Oris je enak kot pri angleškem golšarju. Pri črnih, kovinsko modrih in modrih so polmesec na golši, oprsje, konice perutnic in noge belo obarvane, nekaj belih peres pa je tudi na krilih (ozvezdje). Pri rdečih, rumenih in svetlih barvah mora biti rep bele barve.

Večje napake

Masiven trup, nizka postava, razmaknjene noge, premalo pokončna drža, prekratek prednji del trupa, nepravilna oblika golše in tako imenovan »ribji hrbet«. Nepravilen oris in slabo barvo štejejo za drugorazredno napako.

Ocenjevanje

Osnovna merila pri ocenjevanju so: splošen vtis, oblika postave, drža, golša, barva in risba, barva kljuna, oči in očesnega obroča. Če sta očesi različne barve, kar se pri golšarjih pogosto zgodi, golob ne more dobiti odlične ocene.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<