Deli s prijatelji
Gj panj
Gj panj

V Sloveniji vsem dobro poznan čebelnjak s čebeljimi panji imenovanimi tudi AŽ panji, uporablja več kot 95% slovenskih čebelarjev. Ta način čebelarjenja imenujemo tudi listovni način, saj satnike s satjem vstavljamo od strani kot liste. Samo 5% slovenskih čebelarjev se je čebelarjenja lotila z različnimi vrstami nakladnih panjev: Langstroth, Dadant-Blatt, rodna voja, eko voja…

V svetu je situacija ravno obratna. In to ne kar tako! AŽ panji nam v čebelnjaku sicer nudijo veliko udobja, saj nismo tako odvisni od vremena. Delo poteka pod streho in ne na prostem. Vendar pa je omarica AŽ panja po prostornini omejena in se zato čebele počutijo utesnjene, če je družina čebel močna. V nakladnih panjih je ta problem rešen z dodajanjem naklad in tako neomejeno povečujemo prostor čebelam. Tudi zato čebele dajejo več medu, so manj razdražljive, ko jih čebelar obiskuje, hkrati pa za čebelarstvo ne potrebujemo velike začetne investicije v gradnjo čebelnjaka.

Kako torej rešiti problem v Sloveniji, da bodo tudi naši čebelarji spoznali prednosti nakladnega tipa čebelarjenja, ko pa imajo že vso potrebno opremo za čebelarjenje – in ta ni tako poceni?

Z zelo majhnim vložkom v nakup t.i. GJ panja. Panj je izumil dipl.ing.gozdarstva Ivan Jurkovič, ki s svojim dolgoletnim čebelarjenjem in tudi inženirskimi izkušnjami uspešno čebelari že več kot 50 let. GJ panj omogoča čebelarjem, ki bi radi poizkusili nakladni sistem čebelarjenja, nizke stroške, saj enostavno vzamemo satnik iz AŽ panja in mu nadanemo plastične nosilce, ter ga enostavno vstavimo v GJ panj.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<