Deli s prijatelji
Gosja jetra
Gosja jetra

Domača gosja jetra so v primerjavi z njihovim mesom znatno bogatejša z nekaterimi rudninami in vitamini. Vsebujejo mnogo vitaminov A, B1 in B2, faktorja PP ter nekaj vitamina C. Sestavni del jeter so tudi rudnine kalcij, fosfor in železo, ki so nujno potrebne za optimalno delovanje človeškega organizma. Zlasti zaradi velike količine železa, vsebujejo ga petkrat več kot meso, so jetra priporočljiva za prehrano otrok, starejših ljudi in bolnikov, zlasti slabokrvnih.

S kuhanjem in daljšim praženjem uničimo večino vitaminov, zato je priporočljivo, da jetra pripravljamo na hitro, in sicer ali na žaru ali pa jih popražimo na čebuli. Za tak način priprave morajo seveda biti jetra povsem zdrava.

Jetra, zlasti gosja, so nadvse cenjena v zahodnem svetu za pripravo jetrne paštete in veljajo za posebno poslastico. Najboljša gosja jetra so belo rožnate barve, trdne konsistence. Jetra pitanih gosi težjih pasem tehtajo od 600 do 1000 gramov. Slabo razvita temno rdeča jetra pitanih gosi niso primerna za pripravo jedi. Pri zakolu živali moramo paziti na dobro izkrvavitev, da ostanejo jetra lepe svetlo rožnate barve.

Jeseni, ko pospravimo poljske pridelke in zelenjavo, imamo nekoliko več časa, da se posvetimo »pitanju« puranov in gosi, ki nam bodo dobrodošle ob novoletnih praznikih. Seveda je mogoče obe vrsti živali »pitati« že kar od prvega dne naprej, če pa tega nismo storili, lahko to še vedno naredimo.

Kako pitamo gosi da dobimo velika gosja jetra

Oglejmo si torej, kako pitamo gosi, da bomo dobili velika gosja jetra. Predvsem moramo »pitati« živali srednje težkih in težkih pasem, kot so normandijska, emdenska in tuluška gos ter od domačih bela somborska, novopazarska in druge. Domače pasme slabše priraščajo in jih zato običajno za »pitanje« križajo z intenzivnejšimi pasmami.

Gos je razmeroma skromna žival, saj najde skoraj vso hrano na paši. Ob dodatnem krmljenju hitro raste in pridobiva težo.

»Pitanje gosi« bi lahko razdelili na tri obdobja, in sicer:

  • v dobo priprave za pitanje,
  • predpitanje in
  • pravo pitanje gosi na povečana jetra

V pripravi na »pitanje« gosi pasemo. S takim načinom hranjenja se živalim močno povečajo želodec in druga prebavila. Vsaka žival naj ima na voljo 120 – 150 m2 pašnika.

V dobi »predpitanja«, ki traja okoli mesec dni, pokladamo gosem krmo, ki smo jo pripravili doma. To je mešanica mletega koruznega zrnja, oljnih pogač in tropin (sojine, arašidove – kikirikijeve in sončnične), dodamo pa še nekaj mleka. Mešanica pa lahko vsebuje še narezano peso in korenje ter kuhan ali parjen krompir. Kot za drugo perutnino pripravljamo tudi za gosi vlažne obroke sproti ali največ za ves dan. V dobi »predpitanja« pokladamo živalim krmo dvakrat dnevno. Doba pravega »pitanja« gosi na povečana jetra zahteva več dela. Vsako žival moramo posebej hraniti. Pomagamo si z lijakom tako, da ga potisnemo živali v požiralnik in po njem s paličko potiskamo zaloge skozenj. Zato tako imenovano »šopanje« uporabljajo pri večjem številu živali posebne stroje. Krma za »šopanje« je ali samo koruzno zrnje ali mleto zrnje, ki smo mu primešali nekaj maščob (svinjska mast, goveji loj). Ves čas pitanja pijejo gosi veliko vode. Zato naj jo imajo na voljo ves čas. Voda ne sme biti prehladna!

Če imamo manjše število gosi

Manjše število gosi »pitamo« v utesnjenem prostoru, da živali z gibanjem ne izgubljajo energije. Živali lahko »pitamo« tudi v lesenih zabojih, visokih 50 do 60 cm, širokih 25 – 50 cm in globokih okoli 50 cm. Pri takšnem načinu »pitanja« pridobijo gosi v treh do štirih tednih še polovico svoje prvotne teže. Gosje meso je okusno. Vsebuje prav toliko beljakovin kot piščančevo, vendar pa ima znatno več maščob.

Če želimo imeti na mizi za novoletne praznike pečeno gos, za nameček pa še sladka gosja jetra, še imamo čas, da živali »spitamo«.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<