Deli s prijatelji
Guava ananas

Guava ananas je sadna rastlina, ki je bila dolgo časa zapostavljena. Šele v zadnjem času spoznavamo njeno gojitveno vrednost. Doma je v Južni Ameriki. V Francijo so jo prinesli leta 1890, od koder se je razširila po Evropi. Vendar pa ni bila deležna tiste razširjenosti, ki bi jo zaslužila, kljub temu da je rastlina zelo zanimiva.

Poimenovali so jo po Španskem botaniku Silva Feija in spada v družino Myraceae. Rastlina je vedno zelen grm ali nizko drevo, zelo dekorativen in zraste približno 4 do 5 m visoko. Ovalni listi so nasprotni ter na zgornji strani temno zelene, na spodnji pa sivo srebrne barve.

Cvetovi, ki se pokažejo maja ali junija, imajo 4 venčne liste, ki so rdeče in bele barve, prašnikov pa je več. Je monoecična rastlina, vendar se včasih zgodi, da so cvetovi autosterilni in je za uspešno oploditev potreben pelod z druge rastline. Pelod največ raznašajo čebele, dober prenašalec pa je tudi veter.

Plod je jagoda ovalne oblike, ki dozori jeseni. Meri 4 – 7 cm v dolžino, v širino 3 – 5 cm ter tehta 30 – 80 gramov. Vrhnja kožica je zeleno rumene barve, meso pa belkasto s prijetnim okusom in aromo, ki spominjata na ananas in jagodo.

Semena so majhna in jih je 20 – 40 v vsaki jagodi.

Guava ananas in plodovi

Plodovi vsebujejo veliko vode in vitaminov A, B in C in so lahko prebavljivi. Uživamo sveže, primerni pa so tudi za pripravo sokov, sadnih kup in marmelad.

Feijoa dobro prenese nizke temperature (do – 10° C) in jo je enostavno gojiti. V hladnejših področjih rastlina sicer razvija svoje cvetove, ne razvije pa plodov. Sadove obrodi le v področjih, kjer uspevajo oljke.

Primerna je za gojitev v vrtovih, zaradi razvejanega stebla pa jo uporabljamo tudi za žive meje. Nudimo ji toplejše lege v vrtu, skrbno pripravimo tla (prekopljemo in pognojimo), v sušnih obdobjih pa jo moramo namakati.

Guava ananas in sajenje

Sadimo jo konec zime ali v začetku pomladi (ne v jeseni, ker takrat fruktificira), paziti pa moramo, da ne poškodujemo korenin. Najprimernejše so sadike v kontejnerjih, četudi so nekoliko dražje.

Drevesničarji jo razmnožujejo na vegetativni način (z zelnatimi potaknjenci spomladi), kajti rastline, ki so razmnožene generativno, zarodijo kasneje. Razmnoževanja s semenom se izogibajo tudi zato, ker semena hitro izgubijo kaljivost.

Guava ananas in rez

Z rezjo ni veliko dela: včasih odstranimo kak poganjek. Kar zadeva gnojenje pa pazimo, da z dušikom ne gnojimo prekomerno, ker je rastlina nanj zelo občutljiva (nastanejo ožigi in rastlina odmre).

Sadimo v razdalji 3 x 3 metre ali celo 6 x 6 m, kar je odvisno od podnebja in talnih razmer ter vzgojne oblike. Če sadimo rastlino za žive meje, je razdalja sajenja seveda manjša.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<