Deli s prijatelji
Indijska mrenica (Puntius conchonius)
Indijska mrenica (Puntius conchonius)

Indijska mrenica (Puntius conchonius) je predstavnica družine krapovcev. Že slovensko poimenovanje pove, da izvira iz Indije (severna Indija, Bengalija, Assam).

Je riba sploščenega telesa s črno piko na korenu repne plavuti. Vsaka luska je srebrno obrobljena. Samica je rumenozelene barve, samec pa rahlo ali živo rdeče barve. Posebno med drstitvijo se samec obarva škrlatno rdeče. Danes se na trgu pojavlja že mnogo umetno vzgojenih variacij osnovne vrste, ki se med seboj razlikujejo po barvi in dolžini plavuti.

Indijska mrenica je izrazito jatna riba, zato jo v domač akvarij naseljujemo v čim večjem številu. Ker so zelo dobri plavalci, mora biti akvarij večji. Pri tem je odločilna dolžina akvarija, višina ni tako pomembna. Kemična sestava vode ne igra posebne vloge, čeprav se nekoliko bolje počutijo v mehkejših in rahlo kiselkastih vodah. Temperatura vode mora biti približno 24° C.

Indijska mrenica in prehranjevanje

Glede prehranjevanja prav tako niso zahtevne in se zadovoljijo z vsemi vrstami hrane, pripravljene za akvarijske ribe. Skratka, indijska mrenica je zelo nezahtevna in skromna ribica in je primerna predvsem za akvariste začetnike. Tako kot z vzdrževanjem tudi z razmnoževanjem indijskih mrenic v ujetništvu ni nobenih težav. Za drst pripravimo daljši in nižji akvarij. Na dno nasujemo dobro spran pesek večje granulacije in vanj pritrdimo nekaj šopov vodnega rastlinja. Napolnimo ga s postarano vodo, ki jo dobro prezračujemo. V tako pripravljen akvarij v poznih popoldanskih urah prenesemo spolno zrel parček. Navadno že naslednje jutro začne samec samico divje preganjati in potiskati med rastlinje. Samica začne odlagati ikre, ki se lepijo na liste rastlin ali podlago. Ker so ribe precej kanibalno razpoložene, jih moramo takoj po končani drsti odstraniti. Iz iker se v 36 do 48 urah izležejo mladice, ki nekaj dni nemočno visijo na rastlinju ali steklu akvarija. Potem splavajo in takrat jim za hrano ponudimo ličinke solinskega raka.

Sorodna povezava:

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<